Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Merhaba,

OpenAI'nin pay-as-you-go yani kullandıkça öde sistemini kullanarak GPT-4'ü LibreChat üzerinden çalıştırmak istiyorum. Bazı kaynaklardan bunun daha az ücretle, hatta ayda 5 dolar civarında mümkün olduğunu öğrendim ama tam mantığını, nasıl kurulduğunu ve bana ne kadar uygun olduğunu netleştirmek istiyorum. Sanırım kullanım amacıma göre 10 doları da geçebilir.

LibreChat bu iş için mantıklı mı, bunu gerçekten kullananlar ne düşünüyor çok merak ediyorum.

Kurulum kısmında neleri bilmem gerekiyor, API key nasıl bağlanıyor, aylık ortalama ne kadar gider oluyor gibi detayları netleştirmek istiyorum. Ayrıca GPT-4.1, GPT-4.1 mini, nano gibi modeller arasında seçim yaparken hangisinin kullanım açısından daha ekonomik ve yeterli olduğu konusunda da fikir almak isterim. Sanırım her bir modelin giriş-çıkış token kullanımına göre ücretleniyoruz ve ay sonunda fatura çıkıyor, ama bu kısımda da kafamda bazı soru işaretleri var.

Genel olarak kullanımım altyazı senkron işleri, video veya YouTube deşifreleri, çeviri, PDF üzerinden çalışma, makale ve kitap yazımı, analiz, arama ve anlamlandırma gibi işlemler oluyor. Zaman zaman sesli komut ve video içeriğiyle de çalışmak istiyorum. Yani biraz yoğun bir kullanım olacak ama pahalıya kaçmadan bunu çözmek istiyorum. En çok yapmak istediğim şeylerden biri de kendi özel dataset’lerimi oluşturmak. Bunları YouTube videolarından aldığım metinler, PDF dosyaları veya kendi yazdığım kurallar ve içeriklerden derliyorum. Bu tarz kişiselleştirilmiş veriyle çalışmak için en uygun yöntem LibreChat mi olur, yoksa daha iyi alternatifler var mı bilmiyorum. Lokal modeller olmasını istemiyorum. Daha çok telefon üzerinden kullanacağım ve bilgisayardan da kullandığım zamanlar olacaktır.

Amacım her şeyi ayrı ayrı araçlarda değil de mümkünse tek bir arayüzde, tek bir yapı içinde toplamak. Böylece kullanım ve verimlilik açısından zaman kazanmak istiyorum. Aylık 10 doları geçmeden verimli kullanabilir miyim sizce? Gerçekçi bir hesapla nereye kadar gidiyor bu sistem?

• GPT-4.1
  • o4-mini
  • GPT-4.1 mini
  • GPT-4.1 nano

Hangisini seçeyim?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sık kullananların deneyimlerini ve tavsiyelerini gerçekten çok önemsiyorum.

Teşekkürler.

Çözüm
Her soruna olabildiğince cevap vermeye çalışacağım umarım başarabilirim. :)

LibreChat üst üste çoklu sağlayıcı destekli ve tek ekranda hızlı çalışıyor. OpenAI API anahtarıyla hızlıca kurulur özellikle telefondan web arayüzüyle kullanacaksan, her şeyi tek yerde kullanma ihtiyacına en yakın çözüm bu. (OpenWebUI'da kullanılabilir.)

API bağlama işi zor değil ama biraz kompleks. İstersen onu da ayrıca anlatırım.

Screenshot 2025-06-12 at 13.47.23.webp

GPT 4.1 = En yüksek kalite/uzun bağlam
GPT-4.1 mini = Çoğu iş için dengeli
GPT-4.1 nano = Hacimli iş + düşük bütçe
GPT-4o mini = Konuşma/çok ve modlu destek

Ücretlendirmeler hakkında daha fazla bilgi için OpenAI API Pricing sayfasını ziyaret edebilirsin.

Aylık 10$ yeterli mi sorusuna gelirsek;
  • 1 saat video transkripsiyon + çeviri nereden baksan ortalama 28K token harcar.
    • Nano: = 0.03 $
    • Mini: = 0.12 $
  • 20 saat/ay başka iş yaparsan:
    • Nano: = 0.60 $
    • Mini: = 2.3 $
    • 4.1: = 8.6 $
Hangi model konusunda da;
  • Toplu çeviri veya özet falan istiyorsan GPT-4.1 nano kullanabilirsin. Hem hızlı hem ucuz.
  • Makale yazma, veya analiz istiyorsan 4.1 mini kullanabilirsin. Çok ideal değil ama en fiyat performans olabilecek model bu.
  • PDF çok uzunsa vesaire 4.1 kullanabilirsin. Ama yalnızca gerektiğinde çağır, pahalı işi kısa tut.
LibreChat’te model bazlı “cost limiter” ayarlayıp sınırı aşmanı engelleyebileceğin bir ayar da var.

Kısaca nano/mini karmasını kullanarak 6-7 Dolar 'a bu işi kapatabilirsin. Kalan 3 Dolar ile de 4.1 tam sürümü kullanırsın.
Biraz zor olur ama yine de yapılabilir neden olmasın?

LibreChat üst üste çoklu sağlayıcı destekli ve tek ekranda hızlı çalışıyor. OpenAI API anahtarıyla hızlıca kurulur özellikle telefondan web arayüzüyle kullanacaksan, her şeyi tek yerde kullanma ihtiyacına en yakın çözüm bu. (OpenWebUI'da kullanılabilir.)

Screenshot 2025-06-12 at 13.47.23.webp

Ücretlendirmeler hakkında daha fazla bilgi için OpenAI API Pricing sayfasını ziyaret edebilirsin.

• 1 saat video transkripsiyon + çeviri nereden baksan ortalama 28K token harcar.
  • Toplu çeviri veya özet falan istiyorsan GPT-4.1 nano kullanabilirsin. Hem hızlı hem ucuz.
  • Makale yazma, veya analiz istiyorsan 4.1 mini kullanabilirsin. Çok ideal değil ama en fiyat performans olabilecek model bu.
  • PDF çok uzunsa vesaire 4.1 kullanabilirsin. Ama yalnızca gerektiğinde çağır, pahalı işi kısa tut.
LibreChat’te model bazlı “cost limiter” ayarlayıp sınırı aşmanı engelleyebileceğin bir ayar da var.

Kısaca nano/mini karmasını kullanarak 6-7 Dolar 'a bu işi kapatabilirsin. Kalan 3 Dolar ile de 4.1 tam sürümü kullanırsın.

Çözüm

Eki Görüntüle 154477

Öncelikle, değer verip detaylı şekilde cevapladığın için teşekkür ederim. Cevaplarını okudum ve web harici Android uygulama seçeneğini öncesinde araştırmış olsam da, kurulum anlamında işin mantığını veya altyapısını tam kavrayamadım. Özellikle kurulumu GitHub içerdiği ve repolarla aramın iyi olması gerektiğini düşününce, zorlanacağımı ve pes edeceğimi hissettim.

Cevabınızı görmeden önce, sekmelerde gezerken 4.1 olmak şartıyla ödeme yaptım.

Tahmini ödeme olarak 6 dolar yazmasına rağmen, tabii ki ekstra birkaç TL daha çekti ve toplamda 239,43 TL ödeme ile işlemi tamamladım.

Web üzerinden kullandığım için voice (sesli yanıt) özelliğini de kullanma şansımız var mı?

Sağlayıcı olarak başka bir Android uygulaması üzerinden bir seçenek daha olursa çok güzel olurdu. Her aşamada başka konuları da öğrendiğim için sürekli kendimi araştırırken buluyorum. Tabii ki, sonuç olarak verimli önerilerini bir sonraki süreçte dikkate alacağım. Şimdilerde, token’ların kelime karşılığı olarak kaç tokene tekabül ettiği de benim açımdan hâlâ muamma gibi görünüyor.

Genelde, yaptığım araştırmalara göre bir kelimenin ortalama 1.3-1.5 token ettiği söyleniyor. Güncel bilgi olup olmadığına emin değilim. Uzunca cevaplar vermemesi için çok net Promptlar vermeyi rutin haline getirmek gerekir sanırım.

Öncelikle, değer verip detaylı şekilde cevapladığın için teşekkür ederim. Cevaplarını okudum ve web harici Android uygulama seçeneğini öncesinde araştırmış olsam da, kurulum anlamında işin mantığını veya altyapısını tam kavrayamadım. Özellikle kurulumu GitHub içerdiği ve repolarla aramın iyi olması gerektiğini düşününce, zorlanacağımı ve pes edeceğimi hissettim.

Cevabınızı görmeden önce, sekmelerde gezerken 4.1 olmak şartıyla ödeme yaptım.

Tahmini ödeme olarak 6 dolar yazmasına rağmen, tabii ki ekstra birkaç TL daha çekti ve toplamda 239,43 TL ödeme ile işlemi tamamladım.

Web üzerinden kullandığım için voice (sesli yanıt) özelliğini de kullanma şansımız var mı?

Sağlayıcı olarak başka bir Android uygulaması üzerinden bir seçenek daha olursa çok güzel olurdu. Her aşamada başka konuları da öğrendiğim için sürekli kendimi araştırırken buluyorum. Tabii ki, sonuç olarak verimli önerilerini bir sonraki süreçte dikkate alacağım. Şimdilerde, token’ların kelime karşılığı olarak kaç tokene tekabül ettiği de benim açımdan hâlâ muamma gibi görünüyor.

Genelde, yaptığım araştırmalara göre bir kelimenin ortalama 1.3-1.5 token ettiği söyleniyor. Güncel bilgi olup olmadığına emin değilim. Uzunca cevaplar vermemesi için çok net Promptlar vermeyi rutin haline getirmek gerekir sanırım.
Voice özelliği şu an için sadece OpenAI'nin kendi ChatGPT web uygulamasında aktif (ve bazı tarayıcılarda sınırlı).
LibreChat'te Voice mod şimdilik desteklenmiyor.

Token konusu da evet, genelde 1 kelime 1.3-1.5 token civarında oluyor.
Cümle yapısına ve diline göre değişiyor. Bu yüzden kısa, net promptlar hem maliyeti hem de model performansını optimize eder.
Yani bu konuda doğru ilerliyorsun.

Android konusunda hiç bilgim yok, yardım olamayacağım o konuda.

Bu süreçte yardımcı olması için Google Gemini vesaire kullanabilirsin. Oldukça yardımı dokunacaktır.

Pes etme, öğrenme sürecindesin bu işler biraz karmaşık zaman alması çok normal.

Voice özelliği şu an için sadece OpenAI'nin kendi ChatGPT web uygulamasında aktif (ve bazı tarayıcılarda sınırlı).
LibreChat'te Voice mod şimdilik desteklenmiyor.

Token konusu da evet, genelde 1 kelime 1.3-1.5 token civarında oluyor.
Cümle yapısına ve diline göre değişiyor. Bu yüzden kısa, net promptlar hem maliyeti hem de model performansını optimize eder.
Yani bu konuda doğru ilerliyorsun.

Android konusunda hiç bilgim yok, yardım olamayacağım o konuda.

Bu süreçte yardımcı olması için Google Gemini vesaire kullanabilirsin. Oldukça yardımı dokunacaktır.

Pes etme, öğrenme sürecindesin bu işler biraz karmaşık zaman alması çok normal.
Genelde, hepsini öğrenmek istiyorum: yakından takip edemiyorum. Bunlar da imkanlar dahilinde olunca motivasyonum da bozulmuyor değil. Peki ya PLUGIN tarafında Chat Completions API seçeneğiyle şansımız var mıdır diye düşündüm; Function Calling diye bir konu ile bağlantılıymış ve yine yazılım veya kodlama içerdiğinden amacı altyapı kurmak olmayan, derinlemesine yazılım tarafıyla ilgilenmeyen birine göre gereksiz işçilik gibi geldi. Bu benim için deneme olmuş olsun.

"ChatGPT eklentilerine benzer işlevsellikler oluşturmanıza olanak tanır, ancak mevcut eklentileri doğrudan kullanamazsınız; kendi fonksiyonlarınızı tanımlamanız gerekir."

Teşekkürler verdiğin bilgiler ve ipuçları, samimiyetiniz için 🙏