theodore bagwell
Başarılı
Selam. Yakın zamanda Dual-boot yaparak tekrar Linux'a geçmeyi planlıyorum. Daha önce yaklaşık 6-7 ay kadar önce kısa süreli bir Linux deneyimim olmuştu. O süreçte Arch Linux kullanmıştım ve KDE, GNOME, Hyprland gibi masaüstü ortamlarını denemeye çalıştım. Masaüstü ortamları arasında en çok sevdiğim ve alışabildiğim KDE ve Hyprland oldu. GNOME bana pek uymadı.
Ancak ciddi bir sorun yaşadım: Ekran kartı Driver'ı. Driver'ı güncellediğimde monitörüm 60Hz'e sabitleniyordu ve değiştiremiyordum. Ayrıca KDE ortamında ekran bir anda siyah oluyor, geri geliyordu, donmalar oluyordu, bazı uygulamalar bozuluyordu. Tüm bunlar özellikle KDE'de yaşandı. Hyprland tarafında ise bu tür sorunların hiçbirini yaşamadım, neredeyse kusursuz çalışıyordu.
Sırf bu driver olayları yüzünden en az 10-15 kere format atmışımdır. Downgrade, farklı sürücüler denedim ama çözüm bulamadım. İlginç şekilde sistemle birlikte otomatik gelen eski sürüm Driver'da bu problemler olmuyordu ama sürücüyü güncelleyince film kopuyordu. En son sinirlenip Linux'u tamamen silmeye ve tekrar kurmamaya karar vermiştim. Üstüne bir de o son kurulumda yanlışlıkla Windows'un kurulu olduğu diski silmiştim
tüm her şeyim gittiği için o olaydan sonra Linux'a yeniden kurulum yapmaya cesaret edemedim. Ama son 1 haftadır düşünüyorum ve yapacak bir aktivitem yok o yüzden kendi kendime yeniden kurayım en azından daha çok öğrenirim tekrar alışırım dedim ve bunu çok düşündüm. Tekrar Arch tabanlı bir dağıtım kurmak istiyorum ama bu sefer aynı sorunları yaşar mıyım diye kafam karışık. Hyprland çok hoşuma gitmişti tekrar onu kullanmak istiyorum ama stabilite konusunda da bir garanti arıyorum açıkçası. O yüzden bu konuyu açıyorum. Sizce ne yapmalıyım? Arch'a mı döneyim, yoksa biraz daha stabil ve sorun çıkartmayacak bir dağıtım mı seçmeliyim?
Bilgi olarak: Yaklaşık 1-2 ay Arch kullanmıştım o dönemde ama hala kendimi tam tecrübeli saymam.
Sistemim:
GTX 1060 6 GB
Ryzen 5 5600
2x8 3000 MHz RAM
1X M.2 500 GB SSD
1X SATA 250 GB SSD - Linux'u buna kurmayı düşünüyorum
1X 500 GB HDD
Ancak ciddi bir sorun yaşadım: Ekran kartı Driver'ı. Driver'ı güncellediğimde monitörüm 60Hz'e sabitleniyordu ve değiştiremiyordum. Ayrıca KDE ortamında ekran bir anda siyah oluyor, geri geliyordu, donmalar oluyordu, bazı uygulamalar bozuluyordu. Tüm bunlar özellikle KDE'de yaşandı. Hyprland tarafında ise bu tür sorunların hiçbirini yaşamadım, neredeyse kusursuz çalışıyordu.
Sırf bu driver olayları yüzünden en az 10-15 kere format atmışımdır. Downgrade, farklı sürücüler denedim ama çözüm bulamadım. İlginç şekilde sistemle birlikte otomatik gelen eski sürüm Driver'da bu problemler olmuyordu ama sürücüyü güncelleyince film kopuyordu. En son sinirlenip Linux'u tamamen silmeye ve tekrar kurmamaya karar vermiştim. Üstüne bir de o son kurulumda yanlışlıkla Windows'un kurulu olduğu diski silmiştim
Bilgi olarak: Yaklaşık 1-2 ay Arch kullanmıştım o dönemde ama hala kendimi tam tecrübeli saymam.
Sistemim:
GTX 1060 6 GB
Ryzen 5 5600
2x8 3000 MHz RAM
1X M.2 500 GB SSD
1X SATA 250 GB SSD - Linux'u buna kurmayı düşünüyorum
1X 500 GB HDD
Son düzenleyen: Moderatör: