Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

1.5 yıldır (neredeyse 2 yıldır) sistemimde Windows'a ek olarak Linux kullanıyorum. Şu anda aktif olarak kullandığım dağıtım CachyOS. Gerçekten performans olarak inanılmaz memnunum. Oyun tarafında da birçok oyunu sorunsuzca oynayabiliyorum. Resident Evil 2, Resident Evil 4, CS2, Expedition 33, Stellar Blade, GTA San Andreas gibi oyunlar Linux'ta sorunsuz çalıştı.

Fakat The Last of Us Part I'de şöyle bir sorun yaşadım. Oyunu açıyorum, menüde herhangi bir sorun yok. Save dosyamı yüklüyorum, oyun açılıyor fakat birkaç saniye sonra oyun donuyor. Bu sırada GPU kullanımı da %0'a düşüyor ve ekran kartı fanları susuyor. Fakat ses bir süre daha gelmeye devam ediyor. Ne kadar denersem deneyeyim oyun her seferinde bu şekilde dondu. Yani TLOU P1 oynayamadım.

İnternette araştırdığım kadarıyla sorun NVIDIA kaynaklıymış. Ben de şu anda RTX 4070 kullanıyorum. Genel olarak Linux için AMD ekran kartları öneriliyor. Gerek sürücünün doğrudan kernel ile gelmesi, gerek çok daha iyi yazılım/oyun uyumluluğu gibi sebepleri var. Fakat bende şöyle bir sorun da var.

Ben Windows altında Topaz Photo ve Topaz Video yazılımlarını kullanıyorum. Özellikle Topaz Video'da Starlight Mini adlı bir model mevcut. Bu model gerçekten düşük çözünürlüklü videoları çok iyi upscale edebiliyor. Fakat ciddi bir GPU gücü gerektiriyor. RTX 4070 ile bile bazı videoları 3-4 saatte işlediğim oldu, ki bu videolar maksimum 1-2 dakikalıktır.

Starlight Mini özellikle NVIDIA kartlara göre tasarlanmış. Eğer NVIDIA kart kullanacaksanız minimum 10 GB VRAM gerekiyor. Fakat AMD kartlarda bu gereksinim tam 20 GB. Yani 9070 XT bile bu gereksinimleri karşılamıyor.

Ek olarak Topaz Video'nun yeni sürümleriyle gelen Starlight Sharp modeli ise AMD kartları direkt hiç desteklemiyor. NVIDIA kartlarda ise 16 GB VRAM istiyor, yani ben zaten Starlight Sharp kullanamıyorum. Fakat o kadar önemli değil. Önemli olan Starlight Mini modeli.

Yani eğer Linux uyumluluğu için AMD karta geçersem Topaz Video'daki Starlight Mini modelinden vazgeçmem gerekecek. Bu yüzden size sorayım dedim.

Sizce sırf Linux için AMD karta geçilir mi?

Ben sadece Linux kullanıyorum çok uzun bir süredir. Intel, NVIDIA ve AMD her kartı kullandım. Sıralamam AMD>NVIDIA>Intel olurdu.

Eğer CUDA, NVENC/NVDEC, RTX ve DLSS çok önemli değilse geçilir. AMD ile Linux oyun deneyimi cidden tak-çalıştır. Zaten rolling release distro kullanınca daha da iyi. Wayland deneyimi daha iyi.

Oyunları direkt çalıştıramaman muhtemelen NVIDIA ile alakalı değil, senin kurulumun ile alakalı. Ama NVIDIA ile sorun şurada. Sen TLOU1'i çalıştırsaydın bile DX12 oyunu olduğu için minimum %20, bazen %50 performans kaybın olacak Windows'a göre. DX12 performans sorunu bilindik bir şey ve çözümü üzerine daha yeni çalışılıyor. Eğer DX12 sorunu yakın zamanda çözülürse bence artık AMD'ye geçme için çok bir sebep kalmaz. Çünkü CUDA cidden çok iyi bir şey AI vs için. ROCM çok iyi değil kıyasla. NVENC/NVDEC yerine VAAPI ise yeterli bence, hatta daha iyi.

VK_EXT_descriptor_heap eklentisi bütün stack'e geldikten sonra DX12 sorunu çözülecek.

Bence azıcık daha bekle derim.

Windows'u komple bırakacaksan geçilebilir, ama dual-boot yapacaksan ve CUDA ile çok etkileşimin olacaksa hayır.

Oyunları direkt çalıştıramaman muhtemelen NVIDIA ile alakalı değil, senin kurulumun ile alakalı.
The Last of Us Part I'deki sorun kesinlikle NVIDIA kaynaklı, buna eminim. 570-575 serisi sürücülere dönerek sorunu çözenler var. 580 ve 590 serisi sürücülerde ise donma sorunu yaşanıyormuş, okuduğum kadarıyla. CachyOS'te de 570-575 serisi sürücülere dönmek zor olabilir diye düşünüyorum, o yüzden hiç uğraşmadım.
Windows'u komple bırakacaksan geçilebilir, ama dual-boot yapacaksan ve CUDA ile çok etkileşimin olacaksa hayır.
CUDA ve NVENC nedeniyle muhtemelen NVIDIA ile devam edeceğim gibi görünüyor. Zaten AMD kartların Windows'ta epey saçma sapan yazılım hataları olduğu da bilinen bir gerçek. AMD Software yazılımında pencere gözükme sorununu bir türlü çözemediler. Şu anda çözüldü mü bilmiyorum. O yüzden NVIDIA ile devam edeceğim gibi görünüyor.

Oyun ve sorunsuz deneyim diyorsan AMD daha iyi. Hızlı ve güncel.
İşte CUDA, NVENC ve Windows deneyimi nedeniyle AMD'ye geçmem mümkün değil maalesef. Eğer bunlara ihtiyacım olmasaydı AMD'ye kesinlikle geçmeyi düşünürdüm. Fakat gerek Windows da kullanıyor olmam, gerekse CUDA ve NVENC nedeniyle NVIDIA kullanmak zorundayım.

İşte CUDA, NVENC ve Windows deneyimi nedeniyle AMD'ye geçmem mümkün değil maalesef. Eğer bunlara ihtiyacım olmasaydı AMD'ye kesinlikle geçmeyi düşünürdüm. Fakat gerek Windows da kullanıyor olmam, gerekse CUDA ve NVENC nedeniyle NVIDIA kullanmak zorundayım.
o zaman buna göre bir distro daha mantıklı olur sizin açınızdan. ne kadar bunlara bağımlısınız bilemem tabi. Pop! OS nvidia tarafı için çok övülüyor. Ubuntu veya fedora kde de göz atmakta faydalı olabilir. (3 distroyu da denemedim)

O zaman buna göre bir dağıtım daha mantıklı olur sizin açınızdan. Ne kadar bunlara bağımlısınız bilemem tabi. Pop!_OS NVIDIA kartlı sistemler için çok övülüyor. Ubuntu veya Fedora KDE'ye de göz atmak da faydalı olabilir. (3 dağıtımı da denemedim)
Ben CachyOS kullanıyorum ve NVIDIA kartlar ile sorunsuz çalışıyor. :)

Güncel donanımlı sistemler için Rolling Release dağıtımlar çok daha mantıklı (Arch Linux tabanlılar gibi). Ubuntu gibi dağıtımlarda paket güncellemelerini alabilmek için bazen sonraki Ubuntu sürümünün çıkmasını bekliyorsunuz. Arch Linux ve CachyOS gibi dağıtımlarda ise paket güncellemeleri Upstream güncellendikten birkaç gün sonra şak diye geliyor.

Ben CachyOS kullanıyorum ve NVIDIA kartlar ile sorunsuz çalışıyor. :)

Güncel donanımlı sistemler için Rolling Release dağıtımlar çok daha mantıklı (Arch Linux tabanlılar gibi). Ubuntu gibi dağıtımlarda paket güncellemelerini alabilmek için bazen sonraki Ubuntu sürümünün çıkmasını bekliyorsunuz. Arch Linux ve CachyOS gibi dağıtımlarda ise paket güncellemeleri Upstream güncellendikten birkaç gün sonra şak diye geliyor.
Rolling release mantıksız demedim. Sadece CUDA NVENC gibi işlerde update bozarsa ne yaparım diye düşünmek yerine Pop!OS veya Ubuntu gibi daha stabil seçenekleri önermek istedim. Olay tamamen öncelik meselesi.

Rolling release mantıksız demedim. Sadece CUDA NVENC gibi işlerde update bozarsa ne yaparım diye düşünmek yerine Pop!OS veya Ubuntu gibi daha stabil seçenekleri önermek istedim. Olay tamamen öncelik meselesi.
CUDA ve NVENC'i Windows'ta kullanıyorum yalnız, Linux'ta değil :)

Linux'ta CUDA kullanmıyorum, sadece arada NVENC ile kayıt aldığım oluyor. O da zaten sorunsuz çalışıyor. CUDA'yı Windows'ta kullanıyorum.