Ben Half-Life oyuncusuyum ve şimdiye kadar üç farklı Linux dağıtımı denedim. Şu anda CachyOS kullanıyorum. Farklı kernel’ları da denedim ve şu an sistemin oldukça akıcı. Bellek kullanımı inanılmaz derecede düşük hatta Windows 7’den bile kat kat daha az. Ayrıca kompozitör kapatılabildiği ve NVIDIA ayarları daha esnek olduğu için Half-Life 1’i çok daha düşük input lag ile oynayabiliyorum. Hatta akıcılık açısından en az Windows XP kadar iyi diyebilirim. Linux’a geçeli yaklaşık 10 gün oldu ve açıkçası Windows’u hiç özlemedim. Eğer Linux biraz daha popüler olur ve sürücüler ile bazı uyumluluk konuları daha da geliştirilirse, özellikle ofis programlarına bağımlı olmayan kullanıcıların Windows kullanması için pek bir sebep kalmayacağını düşünüyorum.

Bu arada yaşın genç, kesinlikle Linux kullanmanı tavsiye ederim. Gençken adapte olmak çok daha kolay ve sistemi hızlı öğrenirsin. Ben senin yaşlarındayken Windows XP kullanıyordum ve o zamanlar Linux kullanmak gerçekten daha zordu. Şimdi ise işler çok değişti. Yapay zeka sayesinde istediğin kodu veya ayarı saniyeler içinde bulabiliyorsun. Bunu da göz önünde bulundurmak lazım. “Driver kurmak için sürekli kod yazman gerekiyor” diyenlere de çok kulak asma. Kullandığım dağıtımlarda sürücüleri tek tıkla seçip yükleyebiliyordum. Kaldı ki terminalden kurulum yapmak da sanıldığı kadar zor değil hatta çoğu zaman daha hızlı ve daha pratik oluyor.

Evet, kurulur. Şöyle bir şey de söyleyeyim. Kurmazsan bile aklının bir köşesinde sürekli o düşünce kıytı köşede kalacak. Kur, beğenmezsen geri dönersin. En azından kendin deneyimle.

Selam, aktif olarak Windows 10 kullanıyorum. Linux'a geçmeyi düşünüyorum ama sizce geçmeli miyim? Aklımda sorular var. Oyun oynanıyor mu, AAA falan ve hikayeli? Online oyunlar oynanır mı? CS ve Valorant dışında hem solo hem online oynanan oyunlar, mesela The Forest. Kurmalı mıyım? Yazılım yapıyorum.

Kanka önerim dual boot kurman. Linux oyun için değil ki; gidip "oyun oynarım" diye Linux kurarsan kasma sorunu yaşayacaksın, ben yaşadım. Çözümü de yok yani, anca Linux web işi, hack işi, kod için kullanılır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kanka önerim dual boot kurman. Linux oyun için değil ki; gidip "oyun oynarım" diye Linux kurarsan kasma sorunu yaşayacaksın, ben yaşadım. Çözümü de yok yani, anca Linux web işi, hack işi, kod için kullanılır.
Öyle bir şey yok kardeşim. Linux çatur çutur oyun oynatıyor. Sistemi CachyOS + Windows 11 ile dualboot şeklinde kullanıyorum. Win11 olmasının sebebi de Anti-cheat oyunları için. Onun dışında artık yüzüne bile bakılmaz Windows'un. Saçma sapan gereksiz dayatmalar, bilgisayar bozan driver bozan güncellemeler. 🤣

Öyle bir şey yok kardeşim. Linux çatur çutur oyun oynatıyor. Sistemi CachyOS + Windows 11 ile dualboot şeklinde kullanıyorum. Windows 11 olmasının sebebi de anti-cheat oyunları için. Onun dışında artık yüzüne bile bakılmaz Windows'un. Saçma sapan gereksiz dayatmalar, bilgisayar bozan driver bozan güncellemeler. 🤣

Hocam Linux Windows'tan daha iyi kabulum buna ama FPS düşüyor Linux'ta eskiden Windows'ta CraftRise oyununda 80 FPS alırken Linux'ta 35'lere kadar düştü.

Linux zaman kaybı, başka bir şey değil. Bedava, özgür yazılım, sınırsız özelleştirme falan filan hikaye. Bir hevesle kurarsın, zamanla hatalarla, sorunlarla boğuşmaya başlarsın, başka dağıtımlara geçersin; her dağıtımda ayrı problem yaşarsın. En sonunda Windows kurar geçersin.

-Donanım desteği zayıf; şansın varsa Linux driver'ı bulursun, yoksa kötü performans alırsın.

-Yazılım desteği zayıf, var olan uygulamalar çöp. Sonra Windows uygulamalarını Linux'ta nasıl kurarım diye uğraşırsın.

-Windows kadar kararlı değil, saçma sebeplerden hata alırsın.

Bunların en büyük sebebi de Linux'un gönüllü geliştirilmesidir. İşletim sisteminin temelleri olan Linux çekirdeği, masaüstü, uygulamaları hep ayrı ayrı gönüllü takımlar tarafından geliştiriliyor. Bunlar da sorunlara sebep oluyor. Linux para kazanamadığı için çoğu Linux dağıtımı ve uygulaması şaka gibi 3-5 kişi tarafından geliştiriliyor. Onlar da hobi olarak yapıyor. En popüler iki dağıtımın GitHub'daki geliştirici sayısı 10.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam Linux Windows'tan daha iyi kabulum buna ama FPS düşüyor Linux'ta eskiden Windows'ta CraftRise oyununda 80 FPS alırken Linux'ta 35'lere kadar düştü.
CraftRise'ın kendi sitesine göre indirmek için native Linux sürümü yoktur. Wine veya Proton'la çalıştırmak zorundasınız. ProtonDB gibi kaynaklar size oyunun hangi bir derecede olduğunu söyler.