Karlı bir iş olsa 50 kere çıkarırlardı. Şirketlerin düşündüğü tek şey kardır.Hayır ARM çıkar çıkmaz direkt Adobe ürünleri çıktı macOS'e. Yıllardır Linux orada duruyor. Bütçe ayırıp yapmak bu kadar zor olmamalıdır. Ki C++ ve Node JS ile yazılıyor.
Detaylar
Kim cevapladı?Tamam ama onlar için zor bir şey değil. Çünkü elleride kodlar var. Sadece build alacaklar. Senin abarttığın gibi zor bir geliştirme süreci durumu yok yani.Karlı bir iş olsa 50 kere çıkarırlardı. Şirketlerin düşündüğü tek şey kardır.
Karlı iş olduğundan değil bu Windows tarafını ve Macbook alacakları etkilerdi. Çünkü hali hazırda içerik üreticilerin sayısı çok ve patates bilgisayarda bile süper performans veren Linux dağıtımları Adobe programları ile çok çekici olurdu.Karlı bir iş olsa 50 kere çıkarırlardı. Şirketlerin düşündüğü tek şey kardır.
Ondan Microsoft ve Apple, Adobe'a para ödediği kanaatindeyim.
Son düzenleme:
mercha
Yetkin
Linux ve Windows, farklı çekirdek yapıları ve sistem altyapıları üzerine inşa edilmiştir. Windows programlarının Linux'ta doğal olarak çalışamamasının temel nedeni bu teknik farklardır. Windows uygulamaları, işletim sistemi ile etkileşim için WinAPI gibi özel kütüphaneler kullanırken, Linux'ta bu API'ler mevcut değildir. Ayrıca, Windows yazılımlarının .NET Framework ve DirectX gibi özel kütüphanelere bağımlılığı da bu uyumsuzluğu artırır. Wine gibi araçlar bu uyumluluğu sağlamaya çalışsa da tam başarıya ulaşmak zordur.
Uygulama geliştiricileri genellikle yazılımlarını sadece Windows için optimize eder, bu da Linux'ta çalışmaları için ek çalışma ve maliyet gerektirir. Bu sebepler, Windows programlarının Linux'ta sorunsuz çalışmasını zorlaştırmaktadır.
Uygulama geliştiricileri genellikle yazılımlarını sadece Windows için optimize eder, bu da Linux'ta çalışmaları için ek çalışma ve maliyet gerektirir. Bu sebepler, Windows programlarının Linux'ta sorunsuz çalışmasını zorlaştırmaktadır.
Chatgpt'ye yazdırmasaydın iyiydi ama genel olarak doğru.Linux ve Windows, farklı çekirdek yapıları ve sistem altyapıları üzerine inşa edilmiştir. Windows programlarının Linux'ta doğal olarak çalışamamasının temel nedeni bu teknik farklardır. Windows uygulamaları, işletim sistemi ile etkileşim için WinAPI gibi özel kütüphaneler kullanırken, Linux'ta bu API'ler mevcut değildir. Ayrıca, Windows yazılımlarının .NET Framework ve DirectX gibi özel kütüphanelere bağımlılığı da bu uyumsuzluğu artırır. Wine gibi araçlar bu uyumluluğu sağlamaya çalışsa da tam başarıya ulaşmak zordur.
Liberteryen Liberal
Çalışkan
Doğru ama Microsoftla anlaşmanın GNU kullanıcılarının aboneliğinden daha kârlıysa Microsoftla anlaşacağını idrak etmelisin.Karlı bir iş olsa 50 kere çıkarırlardı. Şirketlerin düşündüğü tek şey kardır.
Muhtemelen asla. Davinci var ve Windows bile Kernel-level anticheatleri kaldirmak istiyor.Mesela Photoshop, çekirdek seviyesinde çalışan anti-hile kullanan oyunlar. Bunlar ne zaman çalışır? Bence çalışır ama ne zaman bilmiyorum.
Anlasma olmasina gerek yok, %4luk kesimden kac kisi Photoshop alacak?Hocam Photoshop'un sahibi Adobe neden çıkartmadığı belli. macOS ve Windows tarafından sırf bu programları kullanan büyük bir tayfa var. Anlaşma olduğu bariz ortada.
Linux snakeoil degil,Bir yere kadar eyvallah fakat ayni donanimi iki isletim sistemi arasinda saf guc benchmarkina sokarsan ayni sonucu alirsin. Eger kullandigin kutuphane ayniysa optimize olan kazanir.Karlı iş olduğundan değil bu Windows tarafını ve Macbook alacakları etkilerdi. Çünkü hali hazırda içerik üreticilerin sayısı çok ve patates bilgisayarda bile süper performans veren Linux dağıtımları Adobe programları ile çok çekici olurdu.
Linux'un zor bir tarafi var, standartlasmis bir ortam degil bu sebeple herkes icin bir seyler yapmak zor. Bazi gelistirici araclari bile sadece Debian tabaninda olabiliyor.
Davinci tayfa kursunu isirmayi tercih etti fakat onlarda bile official dagitimlari var ve o da fazlasiyla standart bir dagitim olan, RHEL ile byte to byte uyumlu Rocky.
Zaten cogu aracin (render motorlari vesair) Linux icin CLI versiyonu var, nedeni ise kimsenin Windows Server sevmemesi (ornegin VRay). Mevzu surada X11 mi Wayland mi, Pulse mi Pipewire mi, Debian mi RHEL mi diye kurcalaya kurcalaya ve yaptigin yazilim da sadece %4un %10una hitap ettigi icin (iyi ihtimalle, mesela ben gelse bile GIMP Krita devam ederim) yapilmiyor.
Son düzenleme:
Ne anlatıyorsun, Wine'da çalışmayan tek Photoshop/Illustrator kısmı son zamanlarda ekledikleri IE11 sistem görünümünden kaynaklanıyor. Onu da desteği kesildikten sonra eklediler, o kısımları güncel Webview2 ile değiştirilse Linux'ta doğrudan uyumlu olacaktır. CS6 araçlarının kurulumcusundan programlarına her şey ilk kutudan çıktığında çalışıyor (Bazı kütüphaneleri yüklemeniz gerekiyor ancak zor bir işlem değil).Wine gibi araçlar bu uyumluluğu sağlamaya çalışsa da tam başarıya ulaşmak zordur.
Şu anda yapmaları gereken şey Wine uyumluluğunu bozan kısımları uyumlu hale getirmek ve oturum kısımlarını Linux <-> Wine üzerinden bir köprü ile Wine uyumlu bir şekilde çalışacak hale getirmek. (Ki bu da o kadar zor bir şey değil, bir/iki korsanlayıcı bile yapabiliyorsa kaynak kodlarına sahip Adobe'nin yapamaması için tek bir gerekçe bile yok.)
Bahsettiğin makale biraz çarpıtılmış, anticheatler'in yakın zamanda kaldırılabileceğine işaret etmiyor.Windows bile Kernel-level anticheatleri kaldirmak istiyor.
Kütüphanelerin ve derleyicinin olduğu her ortamda herkes için bir şeyler üretebilirsiniz. Wayland/X11 API'leri de o kadar karmaşık sayılmaz. Bunu C++ ile ham wayland-client üzerinde bir şeyler üreten birisi olarak söylüyorum. Uyumluluğu bozabilecek tek şey Glibc'dir. Eski bir debian üzerinde derleyip çapraz paketlerseniz sorun yaşamanız mümkün bile değil.Linux'un zor bir tarafi var, standartlasmis bir ortam degil bu sebeple herkes icin bir seyler yapmak zor. Bazi gelistirici araclari bile sadece Debian tabaninda olabiliyor.
X11/Pulse ile yazılım halen geliştirilebilir. Eski kütüphaneler yok olmayacak. İşi bilen birkaç geliştirici alsalar Linux için krallar gibi uygulama çıkarırlar.Mevzu surada X11 mi Wayland mi, Pulse mi Pipewire mi, Debian mi RHEL mi diye kurcalaya kurcalaya ve yaptigin yazilim da sadece %4un %10una hitap ettigi icin (iyi ihtimalle, mesela ben gelse bile GIMP Krita devam ederim) yapilmiyor.
Evet. Kodlara sahipler. Biz Linux kullanıcıları olarak kodlar olmadan uyumlu bir hale getirebiliyorsak. Milyon-dolarlık şirketlerin destek vermemelerini ama neyi destekleyecekler diye savunmanın hiçbir anlamı yok.Tamam ama onlar için zor bir şey değil. Çünkü elleride kodlar var. Sadece build alacaklar. Senin abarttığın gibi zor bir geliştirme süreci durumu yok yani.
Eski donanımlarda Wine çok iyi bir performans göstermiyor, dolayısıyla native yazılmamış uygulamalar için Linux daha kötü bile olabilir.Linux snakeoil degil,Bir yere kadar eyvallah fakat ayni donanimi iki isletim sistemi arasinda saf guc benchmarkina sokarsan ayni sonucu alirsin. Eger kullandigin kutuphane ayniysa optimize olan kazanir.
MasterSlenderTR
Üstün
- Makaleler
- 4
Muhtemelen hiçbir zaman.Mesela Photoshop, çekirdek seviyesinde çalışan anti-hile kullanan oyunlar. Bunlar ne zaman çalışır? Bence çalışır ama ne zaman bilmiyorum.
Photoshop gibi Adobe yazılımlarının Linux'ta çalışmaması, Linux'un hayrına olur zaten.