StatCounter, Linux'un masaüstü işletim sistemleri pazar payının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %4.44'e ulaştığını gösteriyor. Bu oran, bir yıl önce %3.12, Temmuz 2022'de ise sadece %2.76 idi. Bu küçük bir artış gibi görünebilir, ama gerçek rakamlar açısından bakıldığında bu gerçekten büyük bir sıçrama, özellikle de çoğu Linux dağıtımının ücretsiz olduğu ve arkasında pazarlama bütçesi olmadığı düşünülürse.

Linux, ilk kez Şubat 2024'te %4 barajını aşmıştı ama Nisan ve Mayıs aylarında %3.9'un altına düştü. Haziran'da %4.05'e toparlandıktan sonra, Temmuz'da rekor seviyeye ulaşarak %4.44'e çıktı. Eğer bu trend devam ederse, 2025 Şubat'ına kadar Linux'un %5 pazar payına ulaşması gayet mümkün görünüyor.

1724680613655.webp

Steam'in, Steam Deck taşınabilir oyun konsolu için Linux'a yaptığı yatırım da bu işletim sisteminin oyun dünyasında büyümesini sağlıyor. Haziran 2024'teki Steam Anketi, Linux'un %2 pazar payını nihayet geçtiğini gösterdi. Bu önemli bir gelişme, çünkü Steam Anketi daha çok oyun odaklı tüketici bilgisayarlarına bakıyor, kurumsal bilgisayarlara değil.

Microsoft'un Windows'u hizmet tabanlı bir yazılıma dönüştürmesinden hoşlanmayan ve Apple’ın kapalı ekosisteminden bıkan bazı kullanıcılar, Linux'u birincil işletim sistemi olarak tercih etmeye başlıyor. Daha fazla uygulamanın Linux ile uyumlu hale gelmesiyle, belki de bir gün bu işletim sisteminin pazarın önemli bir kısmını ele geçirdiğini görebiliriz.

Size sorum şu, "The Year of Linux Desktop" ne zaman olur sizce?🐧🐧

Kaynak:

Açık kaynağın büyümesi çok güzel bir şey. Bilgisayarda özgürlük kullanmak varken kim kapalı kutu kullanır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Size sorum şu, "The Year of Linux Desktop" ne zaman olur sizce?🐧🐧
Olmasını ben şahsen istemiyorum, büyük firmaların hedefi olursa Linux'u kirli zihniyetleri ile kirleteceklerini düşünüyorum. Özgür yazılımların Linux'taki rekabetini ağır derecede kırabilirler.

Linux hiçbir zaman ana akım haline gelmemeli.

Olmasını ben şahsen istemiyorum, büyük firmaların hedefi olursa Linux'u kirli zihniyetleri ile kirleteceklerini düşünüyorum. Özgür yazılımların Linux'taki rekabetini ağır derecede kırabilirler.

En azindan bir %10'lar kotu olmazdi. OS X yerine daha ozgur platforma kayardi bir miktar. Bu arada o dedigin kirli tayfa zaten dolasiyorlar, ornegi: CockroachDB, Redis ve Terraform. Hepsi zamaninda ozgur yazilimin ekmegini yedi ve simdi sahipli yazilimlar.

En azindan bir %10'lar kotu olmazdi. OS X yerine daha ozgur platforma kayardi bir miktar. Bu arada o dedigin kirli tayfa zaten dolasiyorlar, ornegi: CockroachDB, Redis ve Terraform. Hepsi zamaninda ozgur yazilimin ekmegini yedi ve simdi sahipli yazilimlar.
10% olsa bence de fena olmaz ancak Linux ana akım olursa ne Apple ne de Microsoft Linux'u zehirlemeden duramaz. Protokol uzantılarıdır, saçma uygulamalardır, "Microsoft güveniyle Linux" gibi şeyler olur aşırı yükselirse.

Düşünsenize bir tekel Linux'un tüm geliştiricilerine kendi standartlarını dikte ediyor, aşırı iğrenç bir şey olurdu.

Ek olarak ben şahsen herhangi bir sözleşme imzalatılan projelere katkıyı ve kullanmayı çoğunlukla reddediyorum. Kendi emeklerimi bir şirkete bedavaya vermem.

"Microsoft güveniyle Linux" gibi şeyler olur aşırı yükselirse.

GNU felsefesi FTW. Gelecekteki dediğin zehirlenmeleri engeller bana kalırsa. Aslında Microsoft uzun zamandır GNU/Linux'un kurallarına göre oynuyor. Ama bu dediğimin masaüstü piyasasına da gelmesi bana kalırsa iyi bile olabilir bazı açılardan. Microsoft evil bir şirket ama her kötülükte iyilik olduğu gibi, Microsoft'un da topluluğa yararlı bir sürü işleri olmuştur. Yani bu söylediğin konu çok uzun bir yazılım felsefesi konusu bana göre. Neler olacak, zaman gösterir.