Selam arkadaşlar, elimde eski bir PC var ve bunu bir Linux server olarak kullanmak istiyorum. Bir Linux sunucu için hangi dağıtımları ve paketleri önerirsiniz?
Aynı anda hem web sunucusu hem de oyun sunucusu çalıştırmak için bayağı güçlü bir makine lazım. Node.js başlı başına kaynak tüketen bir kütüphane. Ben Ubuntu Server 22.04 LTS kullanıyorum. Genelde Ubuntu LTS dağıtımları öneriliyor.
Aynı anda hem web sunucusu hem de oyun sunucusu çalıştırmak için bayağı güçlü bir makine lazım. Node.js başlı başına kaynak tüketen bir kütüphane. Ben Ubuntu server 22.04 LTS kullanıyorum. Genelde Ubuntu LTS dağıtımları öneriliyor.
Hocam makinede 8 GB RAM var zaten bir sunucu için en önemli olan 2 şey var. RAM ve depolama. Bir Linux dağıtımının ortalama 500 MB RAM kullandığını varsayarsak rahat kaldırır.
Aynı anda hem web sunucusu hem de oyun sunucusu çalıştırmak için bayağı güçlü bir makine lazım. Node.js başlı başına kaynak tüketen bir kütüphane. Ben Ubuntu server 22.04 LTS kullanıyorum. Genelde Ubuntu LTS dağıtımları öneriliyor.
Hocam makinede 8 GB RAM var zaten bir sunucu için en önemli olan 2 şey var. RAM ve depolama. Bir Linux dağıtımının ortalama 500 MB RAM kullandığını varsayarsak rahat kaldırır.
Hocam Ubuntu'nun desktop sürümünde telemetri var fakat aynı şey server sürümü için geçerli mi?
Selam arkadaşlar, elimde eski bir PC var ve bunu bir Linux server olarak kullanmak istiyorum. Bir Linux sunucu için hangi dağıtımları ve paketleri önerirsiniz?
Güncel paketler istersen biraz daha az stabil olan trixie sürümünü kurabilirsin.
Trixie sürümünü kuracaksan rehberime göz atabilirsin. Debian Trixie Unstable ve Hyprland kurma
Ubuntu Server kullanırdım bende, snap masaüstünde sevilmese de sunucular için çok iş görüyor. Daha kurulum esnasında Dockerı seçip kurulumdan sonra direkt kullanabiliyorsunuz, başka programlarda kolayca snapten indirilebiliyor. Debian'ı bazı sevmeme nedenlerim var, bunlar genel olarak ilk kurulumun daha uzun sürmesiyle alakalı. Sudoers dosyasını ayarlamaktır, güvenlik duvarının ayarlı ve yalnızca SSH portları gibi bazı portlara izin verecek şekilde gelmemesi gibi bir çok şey gerçekten boş şekilde geliyor ve ayarlama sizden bekleniyor. Sırf bu nedenden ötürü Ubuntu Server daha iyi diyemem, çünkü Fedora Serverda da bunlar ayarlı geliyor, ama kötü olan Debian. Ev sunucusu içinde maksimum stabilliğe ihtiyaç olduğunu sanmıyorum, sonuçta bundan para kazanan bir kuruluş değilsiniz.
Ubuntu'da kapatılamayan bir telemetri mi var? Mevzu telemetri olmaması ise bu Debian'da da oluyor, kullanım anketi diye bir şey ve kurulum esnasında soruyor. Telemetriden anladığınız ne bilmiyorum ama bunlar genelde açık şekilde gözlemleyebildiğiniz veriler zaten, çoğu zamanda anonim olurlar, ben anonim telemetrinin verilmesinden yanayım, bu sistemler bu bilgilerle geliştiriliyor veya kullanıcıya kolaylık sağlayacak hale getiriliyor, herkesin bilgisayar kullanımı aynı değil sonuçta.