Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Linux kuracaktım, beceremedim, EFI sistem bölümünü falan sildim (yani sanırım bundan dolayı oluyor, emin değilim), USB'yi tekrar boot edecekken bu hatayla karşılaşıyorum. Ne yapmam lazım?
Eki Görüntüle 161095
mmx64.efi, yani MokManager, Bootloaderları "imzalamak" için kullanılan bir utility. Bu arkadaş, boot işlemi için her şey hazır olduğunda grubx64.efi yi otomatik olarak yürütüyor (ya da adı her ne olarak kaydedilmişse)grubx64.efi ise GRUB Önyükleyicisi, yani kullandığınız Live CD'de Linux'u boot etmekle sorumlu olan araç diye tanımlayabiliriz.Bu hatayı çözmek için,
grubx64.efi dosyasını mmx64.efi dosyasının yerine kopyalarsanız, direk MokManager'e başvurulmadan boot edilebilir kılarsınız Linux'u. Bu da, şu an sisteminizde Windows kurulu olduğu için öncelikle Windows üzerinden bu rufus ile isoyu yazdirmis oldugunuz USB'ye erişmeniz gerektiği anlamına geliyor.Bunun için öncelikle Windows'u boot edip Disk Management'i açın. Sonra USB'niz takılıyken USB'ye ait efi partition'una sağ tıklayın ve Change Drive Letter and Paths.... seçeneğini tıklayın ve partisyona bir harf atayın. Adımları tamamladıktan sonra USB'nin efi partisyonu file explorerda görünür olmalı. İşe yaramazsa diskpart da kullanabilirsiniz.
Partisyona file explorer'dan eriştikten sonra,
EFI/boot/ dizini içerisindeki grubx64.efi dosyasını mmx64.efi adıyla aynı dizine kopyalayın. Daha sonra tekrar boot etmeyi deneyin. Takıldığınız yerde sorabilirsiniz, ayrıca bu çözüm size komplex geldiyse son çare olarak da deneyebilirsiniz.Secure boot aktif ise kapatmanızı tavsiye ediyorum ayrıca.
Bu hata USB kaynaklı ise -ki bence değil- neyi boot etmeye çalışıyorsan USB belleğe yeniden yaz zira boot loader kısmı silinmiş.
- Makaleler
- 14
Evet bundan dolayı oluyor. USB diskinize sistemi yeniden yazdırın. Başka şekilde düzgünce çözülmez. Mümkün ise "/boot, /efi, /grub" ile başlayan hiçbir dizine ve içeriğine müdahele etmeyin.
Cengiz
Uzman
Bu hata USB kaynaklı ise -ki bence değil- neyi boot etmeye çalışıyorsan USB belleğe yeniden yaz zira boot loader kısmı silinmiş.
@Recep Baltaş, evet hocam USB kaynaklı bence de değil. Hocam Linux Mint kuracağım USB üzerinden fakat bu hatayla karşılaşıyorum. USB belleğe yeniden zaten yazdım Mint'i. Boot loader kısmını sanırım ben sildim istemeden, nasıl geri yükleyebilirim?
Evet bundan dolayı oluyor. USB diskinize sistemi yeniden yazdırın. Başka şekilde düzgünce çözülmez. Mümkün ise "/boot, /efi, /grub" ile başlayan hiçbir dizine ve içeriğine müdahale etmeyin.
@Hasan Merkit, nasıl yapabilirim hocam?
- Makaleler
- 14
USB belleğe tekrar yazdırmış iseniz bu dosya geri yüklenmiştir zaten. Şu anda sorun ne anlamadım.Boot loader kısmını sanırım ben sildim istemeden, nasıl geri yükleyebilirim?
Cengiz
Uzman
USB belleğe tekrar yazdırmış iseniz bu dosya geri yüklenmiştir zaten. Şu anda sorun ne anlamadım.
@Hasan Merkit, bilemiyorum hocam, USB'yi boot edemedikten sonra Windows kurdum çünkü kurmadan Linux USB'sini görmüyordu(görmüyordu değilde gene bu hatayı veriyordu.)Şu an Windows kurulu ve tekrar Linux Mint'i yazdım USB'ye. Sonuç bu.
- Makaleler
- 14
Hangi program ile yazdırıyorsunuz? Eğer Rufus ise ISO modunda değil DD modunda yazdırıp deneyin. (DD modunda Windows USB diskinizin boot kısmı hariç büyük kısmını göstermeyebilir.)@Hasan Merkit, bilemiyorum hocam, USB'yi boot edemedikten sonra Windows kurdum çünkü kurmadan Linux USB'sini görmüyordu tekrar. Şu an Windows kurulu ve tekrar Linux Mint'i yazdım USB'ye. Sonuç bu.
Cengiz
Uzman
Hangi program ile yazdırıyorsunuz? Eğer Rufus ise ISO modunda değil dd modunda yazdırıp deneyin. (dd modunda Windows USB diskinizin boot kısmı hariç büyük kısmını göstermeyebilir.)
@Hasan Merkit, evet Rufus ile yazdırıyorum, ISO modunda yazdırıyordum şu ana kadar. DD ile deneyeyim. Sonucu yazarım.
Hangi program ile yazdırıyorsunuz? Eğer Rufus ise ISO modunda değil dd modunda yazdırıp deneyin. (DD modunda Windows USB diskinizin boot kısmı hariç büyük kısmını göstermeyebilir.)
@Hasan Merkit, hocam değişen bir şey olmadı. Ne yapmam gerek?
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 14
Bir de şöyle deneyelim:@Hasan Merkit, hocam değişen bir şey olmadı. Ne yapmam gerek?
BIOS ayarlarını varsayılana getirip "Advanced" kısmından "F12 Boot Menu" seçeneğini aktifleştirin. Cihazı yeniden başlatın ve açılır iken F12 tuşuna basın. (Eğer çalışmaz ise fonksiyon tuşları medya keyi moduna geçmiş olabilir. Bu durumda FN + F12 tuşlarını deneyin.)
Ardından tekrar boot etmeyi deneyin. Sorun düzelmez ise farklı bir dağıtım kurmayı deneyin.
Cengiz
Uzman
Bir de şöyle deneyelim:
BIOS ayarlarını varsayılana getirip "Advanced" kısmından "F12 boot menu" seçeneğini aktifleştirin. Cihazı yeniden başlatın ve açılır iken F12 tuşuna basın. (eğer çalışmaz ise fonksiyon tuşları medya keyi moduna geçmiş olabilir. Bu durumda FN + F12 tuşlarını deneyin.)
Ardından tekrar boot etmeyi deneyin. Sorun düzelmez ise farklı bir dağıtım kurmayı deneyin.
@Hasan Merkit, hocam BIOS'ta Advanced sekmesi yok, sanırım gizli ayarlar var. BIOS'um: Insyde H20.
Cihazım ise: Lenovo IdeaPad 100-15ıbd
İşlemci: Intel Core i3 5005-U
Ekran kartı: Intel HD Graphics 5500.
Gizli ayar açma tuşu hangisi daha önce araştırmıştım bulamamıştım siz biliyor musunuz hocam veya bulabilir misiniz?
Yeni konular
-
-
Elektronik Crucial 8 GB DDR5 5600 MHz CL46 laptop RAM 2.299 TL
- mortem.dll bulunamadı
-
-
-
-