Ben bu üç programı da zaman zaman deneyip kullandım. Üçünün de artı yönleri var, eksi yönleri de var. Bu yüzden Rufus, Ventoy ve WoeUSB'nin haklarını yememek lazım. Hangisi, hangi imkan ve koşullarda daha stabil ise kullanılabilir.
Ventoy güzel bir program değil. Ama kötü de değil. Bazı durumlarda yardıma koşabiliyor. (Secure Boot konusunda yarı yolda bırakmış olsa da.)
Rufus sadece Windows'ta çalışan bir program ve Multiboot'u (hem CSM hem de UEFI class 3) ayarlayamayabiliyor.
WoeUSB ise tamamen Windows ISO yazdırmaya odaklanmış bir Linux aracı.
Videoyu izlemeden direk cevap yazacağım, dd modunda yazılmış Linux ISO dosyası, Windows'ta boş alanları kullanmanı engelleyebilir. Dd modu Rufus'da da bulunuyor, ancak Rufus ISO modu tavsiye ediyor. ISO modunda sorun yaşanması durumunda da dd modunu kullanabilirsin kardeşim al sana seçenek diyor.
Dd modunda ISO dosyası yazdırdığında (ki bu söylediğimi Linux'le çok uğraşanlar şimdi anlayacak), .ISO dosyasını sanki .img dosyasını yani disk Backup'unu USB'ye yazdırıyormuşsun gibi yazdırır. Ve yazdığı uzantı ext3, ext4 ise Windows onu okumayabilir.
Şunu söyleyeyim ki ben bir Linux distro geliştiricisi olarak Linux kalıplarının dd modunda yazılmasını tavsiye ediyorum.
Ancak disk 8 GB veya üstü ise Rufus kullanan kullanıcıya dd modunu değil ISO modunu kullan derim. Çünkü son kulalnıcı, o diski sadece Linux'de kullanmamak isteyecektir.
"Ventoy vakası" diye neden adlandırıyorsunuz, forumda ne oldu bilmiyorum ama, bu üç program (Rufus, Ventoy ve WoeUSB) işe yarıyor.
Kullanıcı gerçekten bilgisayara aşırı uzak biri. Ventoy'u çalıştıramadığını düşünüyorum. Ben yardımcı olmaya çalışırken ilk olarak WoeUSB'yi denedik ve oldu bitti gitti.
WoeUSB'yi de kuramayacak bir son kullanıcı olduğunu düşündüğüm için ben bir ISO içerisine önceden kurup hazırladım, isteyen de indirip farklı kaynaklara paylaşıp mirror'layabilir.
https://files.teteos.net/pilux/techolay-linux-to-win.iso
Winpe ve livelinux kurtarıcı diskler geliştirdikçe paylaşacağım.