İki adet diskiniz var diyelim. Windows'taki "Yerel Birim D:" mantığında ikinci diskimizi nasıl bağlarız -onu anlatacağım.

Diski Bağlama​

Diskler adlı uygulamayı -çoğu Linux dağıtımında yüklü gelir- açın. Kenarda dursun.

Şimdi uçbirimi açın.

Aşağıdaki komutu girin.

Bash:
sudo mkdir -p /mnt/hdd

Bu komut /mnt klasöründe /hdd isminde bir klasör açacak.

"hdd" yerine farklı isimler kullanabilirsiniz. Benim ikinci diskim HDD türünde olduğu için "hdd" ismini kullandım.

Daha sonra bağlayabiliriz. Diskler uygulamasında ikincil diskinizi yahut ikincil diskinizde olan ilgili bölümü seçin.

1717680994995.webp

Aygıt bölümünde "/dev/sdb3" yazıyor. Bu benim diskimin Linux için ayırdığım bölümün (Bölüm 3) yolu.

Bağlarken aşağıdaki komutu uygulayın. Ben sudo mount /dev/sdb3 /mnt/hdd olarak uygulayacağım.

Bash:
sudo mount /dev/sdXx /mnt/ikincildisk

Disk Bağlamayı Otomatikleştirme​

Diski bağladık. Ama sistem her yeniden başladığında bu işlemi tekrar tekrar yapmamız lazım -aksi durum için otomatikleştirmemiz lazım. Bunun için de aşağıdaki komut ile ilgili dosyayı nano üzerinde açacağız.

Bash:
sudo nano /etc/fstab

Açılan not ekranında en aşağıya inin ve en aşağı satıra şunları ekleyin:

Bash:
UUID= /mnt/ikincildisk ext4 defaults 0 2

UUID, Diskler uygulamasında yazmaktadır. Kopyala yapıştır yapabilirsiniz.
"ikincildisk" yerine "hdd" vs. yazabilirsiniz.
Diskinix ext4 değil de ntfs olarak formatlı ise ntfs yazın.

Örnek:
Bash:
UUID=90a06278-1418-4d4c-85af-a112dd732a8b /mnt/hdd ext4 defaults 0 2

Yapıştırdıktan sonra Ctrl + O ile kaydedip Ctrl + X ile çıkın.

Aşağıdaki komut ile test edin.

Bash:
sudo mount -a

Eğer systemctl daemon-reload gibi bir hata alırsanız bu komutu systemctl daemon-reload girin ve tekrardan yukarıdaki komut ile test edin. Hata almazsanız sorun yoktur.

Diske Yazma İzinleri Tanımlama​

Disk bağlandı, bağlantısı otomatikleştirildi. Şimdi diske yazma izinleri tanımlayacağız.

Aşağıdaki komutu girin.

Bash:
sudo chown -R kullanıcıadın:users /mnt/ikincildisk

"kullanıcıadın" kısmına kullanıcı adınızı -Linux'u kurarken ki küçük harfle girdiğiniz ad- yazacaksınız.
"ikincildisk" kısmını ise ilk adımda ne yaptıysanız onu gireceksiniz.

Daha sonra aşağıdaki komutu girin.

Bash:
sudo chmod -R 777 /mnt/ikincildisk

İşlemler bu kadar. Disk bağlandı, bağlanması otomatikleştirildi ve gereken izinler tanımlandı.
Aşağıdaki gibi bağlandığını görüntülüyorsanız sorun yok.

1717682184697.webp

Hayırlı günler!

Son düzenleyen: Moderatör: