18251

Becerikli
Ben Windows'tan Zorin OS'a geçtim, 2 gün oldu. Biraz biraz alıştım ama hâlâ tam anlayamadığım bir konu var: Uygulamaları yüklerken (Zorin OS'un kendi mağazası hariç) dışarıdan, mesela Discord'un sitesinden yüklemek istediğimde, bana terminalden hem repo eklettiriyor hem de apt install komutuyla kurulumu yaptırıyor. Discord sadece bir örnek.

Ben genelde yedeklemeyi severim. Discord'u yedeklemek değil aslında amacım; mesela mouse ve klavyemin ayrı ayrı programları var, bunları Windows'ta sadece .exe dosyası olarak harici USB belleğime atardım. Böylece tekrar indirmekle uğraşmazdım. Kurmam gerektiğinde o klasörden direkt kurulum dosyasını çalıştırırdım.

Yani kısacası, bana kurulum .exe'si gibi bir şey lazım. Linux'ta bu genelde .DEB oluyor sanırım. Peki bu .DEB dosyalarını nasıl tek seferde bir dosyaya yedekleyebilirim? Windows'taki gibi en kolay şekilde nasıl yedekleyip, sonra da tek bir dosyayla kusursuz şekilde programı tekrar kurabilirim?

Umarım anlatabilmişimdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
.exe benzeri bir kolaylık arıyorsan Linux'ta iki temel seçeneğin var:
  1. AppImage formatındaki uygulamalar. Tek tıkla çalışır genelde.
  2. Önceden derlenmiş ve arşivlenmiş kaynak dizinleri. Bunların içinde programın çalıştırılabilir dosyası var.

Bu açıdan Windows’un taşınabilir yazılım mantığı gerçekten çok pratik.

Son düzenleme:
Ben Windows'tan Zorin OS'a geçtim, 2 gün oldu. Biraz biraz alıştım ama hâlâ tam anlayamadığım bir konu var: Uygulamaları yüklerken (Zorin OS'un kendi mağazası hariç) dışarıdan, mesela Discord'un sitesinden yüklemek istediğimde, bana terminalden hem repo eklettiriyor hem de apt install komutuyla kurulumu yaptırıyor. Discord sadece bir örnek.

Ben genelde yedeklemeyi severim. Discord'u yedeklemek değil aslında amacım; mesela mouse ve klavyemin ayrı ayrı programları var, bunları Windows'ta sadece .exe dosyası olarak harici USB belleğime atardım. Böylece tekrar indirmekle uğraşmazdım. Kurmam gerektiğinde o klasörden direkt kurulum dosyasını çalıştırırdım.

Yani kısacası, bana kurulum .exe'si gibi bir şey lazım. Linux'ta bu genelde .DEB oluyor sanırım. Peki bu .DEB dosyalarını nasıl tek seferde bir dosyaya yedekleyebilirim? Windows'taki gibi en kolay şekilde nasıl yedekleyip, sonra da tek bir dosyayla kusursuz şekilde programı tekrar kurabilirim?

Umarım anlatabilmişimdir.
Linux'de eğer ki internet ile ilgili bir problemin yok ise böyle bir olaya ihtiyacın yok. ".deb" gibi dosyaları saklamak yerine terminale yazmış olduğun komutları not defterinde saklaman yeterli. Onları yapay zeka ile script haline getirip daha sonra hızlı bir şekilde kurulumları yapabilirsin. Kurmak istediğiniz yazılımlar depo olarak kurulamıyorsa ancak o şekilde manuel kurulum yapman gerekiyor.

Linux'ta buna gerek yok ki. Windows'ta bir suru minnak arac gerec var sagdan soldan yillarca toplayip kurdugumuz ama Linux'ta herseyi zaten repodan kuruyoruz. Paketlerde surekli guncelleniyor, elde tutmak cok mantikli olmaz. Cunku guncel olmayan bir pakedi kurmaya kalkarsan bagimliliklar yuzunden sorun yasatabilir.

Bunun yerine bir kac farkli yontem var ama. Kendi makinende kurulu olan programlarin listesini su komutla alabilirsin.

Kod:
apt-mark showmanual > paketler.txt

Daha sonra bu paketleri baska makineye kurmak icinde

Kod:
xargs -a paketler.txt sudo apt install -y

komutunu kullanabilirsin. Bu cok daha saglikli olur. Tek bir txt dosyasini saklaman yeterli olur yani. Hatta tum ayarlarini dahi klonlayablirsin. O da su sekilde

Kod:
sudo apt-clone clone ubuntum
sudo apt-clone restore ubuntum.apt-clone.tar.gz

Ubuntum klonunu cikaracagin bilgisayarin adi bu arada.