Bence bilgisayar kullanmanın daha geniş kitlelere yayılması için GUI bir zorunluluktu. Terminal'in kolaylığı bende uzun süreden sonra oluşmaya başladı mesela.
Artık başlat menüsü yerine Ctrl + Alt + T yapıp sys yazıyorum. Fish terminal hemen zaten geçmişten bulup systemctl poweroff diye tamamlıyor.
Windows'un komut istemi. Çözememenize şaşırdım, Linux Mint tavsiye ederim sizin için.
Bunu bile bilmeyip konu açıyorsanız ve Linux'a geçerseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz.
UNIX işletim sistemi ilk tasarlandığı zaman oda büyüklüğünde bilgisayarlar ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir sistemdi. Bu oda büyüklüğündeki sistemlere bağlanmanın tek yoluysa ilkel seri bağlantı yöntemleriydi. Bu seri bağlantı da ASCII diye bildiğimiz karakterleri o kablolardan yolluyor ve terminal de bu mantıkla bilgisayar ile iletişime geçmeyi sağlıyordu.
1969 yılından bahsediyoruz. Bilgisayarlar o kadar kısıtlıydı ki, karakterleri anca böyle işleyebiliyorduk; herhangi bir video karakter belleği vs. gibi bir yer olmadığı için bilgisayarlar çıktılarını kağıtlara basıyorlardı. Kağıtlara basmak ve kullanıcıdan aynı teknikle veriyi almak için de "terminal" adı verilen araç gerekliydi. Şu video sana dediklerimi anlamanı sağlayacaktır sanırım:
UNIX sistemlerdeki bu durum ise günümüzde hala devam ediyor çünkü UNIX'in sistem mimarisi daha temelden bu mantık üzerine kurulu. Dediğim gibi, aslında oda boyutlu bilgisayarlar için yapılmış bir sistem. Aşağıdaki görsel 1982 yılında hazırlanmış "UNIX işletim sistemi (The UNIX Operating System)" videosuna ait.
Gördüğün gibi, sistem tamamen terminal ile kullanılan kabuğun (shell) etrafına kurulu. Kabuğun aşağısı ise işletim sisteminin özü olan "kernel" kısmı ve kabuk da tam olarak bu işe yarıyor; bu özü kullanıcının kullanmasını sağlıyor. UNIX sistemlerin mantığı bu.
Ayrıca artık fiziki terminal cihazı kullanmadığımız için terminali emüle etmek zorundayız. Bu yüzden Linux'un içindeki "pseudoterminal" sürücüsü bu görevi görüyor. Şu anki terminal penceresi diye adlandırdığımız terminal emülatörü yazılımı ise o terminal cihazına bağlanmayı sağlıyor. Seri port ile o oda boyutundaki bilgisayara bağladığın klavye ve karakterleri basan kafa gibi düşünebilirsin.
Herkese teşekkürler. Bu arada komutları geçmeden mi öğrenmelim yoksa geçip deneyimleyerek öğrenmek daha mı iyi olur? İlk başta Windows ile beraber geçeceğim. (veya USB'ye kurarım) sonra alışabilirsem temenni geçeceğim.
Herkese teşekkürler. Bu arada komutları geçmeden mi öğrenmelim yoksa geçip deneyimleyerek öğrenmek daha mı iyi olur? İlk başta Windows ile beraber geçeceğim. (veya USB'ye kurarım) sonra alışabilirsem temenni geçeceğim.