Linux'un oyun grafiklerinden kırptığı ve buna bağlı olarak daha fazla FPS verdiği doğru mu?

Bahsettiğiniz şey Gamescope FSR olabilir, onun dışında hayır. Linux'un oyunlarda daha fazla FPS vermesinin temel sebebi arka planda Windows kadar fazla servis çalıştırmamasıdır.

Bahsettiğiniz Reddit gönderisini buraya da atabilir misiniz? İncelersem daha iyi bir yorumda bulunabilirim.

Ben de öyle biliyorum ama emin olmak istedim. Bu da RAM'e göre değişiyor diye biliyorum bende 32 GB DDR4 var etki etmez herhalde. Uzun zaman önceydi başlığı hatırlamıyorum.

Eğer herhangi bir Proton sürümü ile oynuyorsan FSR aktif oluyor ama yinede çok az oyunda Windows'u geçiyor ve Windows kadar da başarılı değil. Çünkü olay sadece FPS değil. Linux iyi bir şey olsa herkes kullanılırdı.

Aynı işleri daha kolay bir şekilde yapmak varken daha da zorlanıp, verimsiz bir şekilde yapmak istiyorsanız buyrun Linux kullanın, ehe.

Yazı başka yerler gidebilir, not: ev kullanıcısı, yazılımcı, grafiker, içerik üreticisi falan kullanırdı o zaman.

Reddit'te konuya bakarken Linux'un oyunlarda grafikte kırpma yaptığını ve bu yüzden de daha fazla FPS verdiğini gördüm doğru mu?

Bu tam bir Redditor'ün söyleyeceği tarzda saçma bir şey. Hayır böyle bir şey yok, hatta ben de Left 4 Dead 2'de Windows'ta kayıp olan gölge efektleri Linux'ta çalışıyor.

En fazla bazı oyunlarda grafiksel hatalar belki karşına çıkabilir, ama oyunlarda grafkilerden kırpma diye bir şey yok. Bazı oyunlar Linux'ta çok daha iyi performans verebiliyor, bu grafikler ile alakalı bir durum değil.

Son düzenleme:
Eğer herhangi bir Proton sürümü ile oynuyorsan FSR aktif oluyor
Buradaki görüşlerinize pek katıldığım söylenemez, izninizle argümanlarımı sıralıyorum.

FSR aktif olmuyor. Bahsettiğiniz şey Gamescope. Gamescope Valve'ın Deck için yaptığı bir uygulama. Oyunları Gamescope penceresinde açıyorsunuz ve bu sayede oyun desteklemese dahi FSR açabiliyorsunuz.
Çok az oyunda Windows'u geçiyor
DirectX9, 10, 11, Vulkan, OpenGL'de birkaç istisna harici genelde Windows'dan bariz daha iyi. Mesela God Of War DX11 kullanmasına rağmen daha kötü. Onun dışında bu saydığım API'lerde olup Windows performansı Linux'a yakın oyun hatırlamıyorum.

Bu saydıklarımın dışında da zaten sadece DX12 kalıyor, onda genelde Linux daha kötü. VKD3D daha olması gerektiği kadar iyi değil.
Genelde Linux tarafı özellikle ve özellikle Vulkan&OpenGL'de farkı açıyor.
Windows kadar da başarılı değil. Çünkü olay sadece FPS değil. Linux iyi bir şey olsa herkes kullanılırdı.
Bir hata aldığınızda çözmeniz daha zor, ancak her çözdüğünüz hata size ekstra bir bilgi birikimi veriyor. Ben şahsen web sunucularına ilgiliyim ve bu sunucuların çoğu Linux ile çalıştığı için işime geliyor.

Ancak daha geçen yıla kadar oldukça gereksiz geliyordu bu döngü. Çünkü özellikle Arch gibi dağıtımlarda bir sorunu çözmeniz gerçekten uzayabiliyor.
Aynı işleri daha kolay bir şekilde yapmak varken daha da zorlanıp, verimsiz bir şekilde yapmak istiyorsanız buyrun Linux kullanın, ehe.
Daha zorlanmak kısmı uygulamaya göre değişebilir ancak daha verimsiz olduğunu düşünmüyorum. Arka planda 500 telemetri çalıştırıp mis gibi Win32 varken UWP zorlayan Microsoft olduğu sürece Linux performansta daha iyi olacak.

After Effects Linux destekleseydi tamamen ona geçerdim ama işte maalesef.
Yazı başka yerler gidebilir, not: ev kullanıcısı, yazılımcı, grafiker, içerik üreticisi falan kullanırdı o zaman.
Ev kullanıcıları için hala Linux zor olabilir, katılıyorum. Yazılımcılar zaten Linux kullanıyor genelde. Grafiker ve içerik üreticilerinin çoğunun işi Adobe'la, o yüzden Windows/macOS zorunlu.

Lutris ile Proton GE Wine indir yapıyorsun, FSR oluyor her oyunda kanki. Runner seçeneklerine de FSR etkisi de ayarlıyorsun.

Sen yeşil forumdaki Karşıt Madde isimli eleman değil misin ? Hani Linux'u yere göğe sığdıramayan . (Profil fotoğraflarınız birebir aynı)

1 yılda ne değişti mesela da Linux'u bu tarz boş argümanlarla gömüyorsun, ki bu argümanları sunan kişilere cahil diyordun ?

Linux'la Windows arasında, son kullanıcı olarak, zerre performans farklılığı yaşamadım Proton ile çalışan oyunlarda birebir aynı performansı alırken Linux destekli oyunlarda(Minecraft en başta olmak üzere) daha yüksek performans alıyorum. Öyle fazla ve ek işlem yaptığım da yok, ek işlem yaptığım 5 oyun var onlarda Steam dışı oyun var ancak bu işlemleri yapmama sebep olan Linux değil o platform'un sahibinin suçu(Epic Games, R*, EA).

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…