Bu tam bir Redditor'ün söyleyeceği tarzda bir şey. Hayır böyle bir şey yok, hatta Left 4 Dead 2'de Windows'ta kayıp olan gölge efektleri Linux'ta çalışıyor bende.
En fazla bazı oyunlarda grafiksel hatalar belki karşına çıkabilir, ama oyunlarda grafkilerden kırpma diye bir şey yok. Bazı oyunlar Linux'ta çok daha iyi performans verebiliyor.
O kısmı ben de anlamadım bu arkadaşla Linux konusunda tartışıyorduk bana Unity performansı çok daha iyi sen de Linux'e gel bence diyordu. Taraf değişmişiz anlaşılan, ahir zaman
Yok niye özür diliyorsun, özür dilemen gereken bir şey demedim sadece garibime gitti eğer o kişiysen, bir anda negatif bir değişim geçirmişsin fikir olarak, kimseye hakaret ettin demedim yanlış anlama.
Daha fazla FPS olayı her oyun için geçerli değil, bazı oyunlarda geçerli olmasının sebebi de DXVK vb. katmanların dönüşüm yaparken bir şekilde optimizasyonda yapıyor oluşudur. Windowstaki servislerle vs. alakası yok, öyle olsaydı Linux native CS2'de Windowsa göre daha düşük FPS alıyor olmazdım. Görüntü kalitesinden kısma durumu da yok, Linux buna kendisi karar veren bir şey değil. DXVK'nın optimizasyon mevzusu Windows'ta bile adından söz ettirebiliyor, Rockstar'ın yıllardır çözmediği GTA 4 optimizasyonunu DXVK'nın DLL dosyalarını oyun dosyaları içine atarak çözebiliyorsunuz. Aynı etkiyi Linux tarafında da aldığınızı düşünün, olay bundan ibaret çoğu zaman.
Ben Steam harici oyunları dahi Steam'den açıyorum. Yine Steam'in dağıttığı Proton'u kullanıyorum genelde, o da olmazsa ProtonUp-Qt'den kendim indiriyorum. Lutris'den daha rahat oluyor çoğu zaman. O yüzden Steam adına konuştum, Heroic'te de böyle bir durum yoktu sanırım.
Proton-GE Wine'ın GitHub sayfasına baktım bu arada, FSR varsayılan olarak açık gelmiyor.
Yok niye özür diliyorsun, özür dilemen gereken bir şey demedim sadece garibime gitti eğer o kişiysen, bir anda negatif bir değişim geçirmişsin fikir olarak, kimseye hakaret ettin demedim yanlış anlama.
He ben kimseye hakaret etmem ya. Ölsem etmem. Linux Ram kullanımı dışında artık beni her noktada çok üzüyor. Bir de Proton ile oynadığım oyunlarda sorun yok dedin, birebir FPS alıyorum dedin ama öyle bir şey olmaması lazım. Birde DLSS 3.5 Frame Generation yok.
Aşağı yukarı AMD GPU'm ile yüzde 15-20 FPS kaybım var iken Nvidia GPU'm ile aşağı yukarı yüzde 10 FPS kaybı bir de fena Input lag var.
Daha 2 saat önce yine test ettim. Her daim Linux kullanırım da bakma .
CachyOS Kde Wayland
Ondan önceki gün Manjaro X11,
Ondan önceki gün Fedora Wayland,
Ondan önceki gün Ubuntu Xwayland.
Ondan önceki gün Debian Gnome bilmiyom.
Hiçbir Linux dağıtımı şu an Windows'tan fazla FPS veremez. Bazı istisnai durumlar hariç, özellikle Vulkan destekli oyunlarda.
Açık kaynak kodlu sürücüler hala istenilen performans ile çalışmıyor. Ayrıca Windows kadar rahat optimize edemiyorsunuz donanımınızı. Örneğin overclock, undervolt ya da en basitinden fan curve ayarları bile bazı dağıtımlarda onlarca kod gerektiriyor.
Oyun oynuyorsanız maalesef tek adres şu an Windows. Maalesef dememin sebebi, daha az rekabetçi ortamın var olması.
Ben Steam harici oyunları dahi Steam'den açıyorum. Yine Steam'in dağıttığı Proton'u kullanıyorum genelde, o da olmazsa ProtonUp-Qt'den kendim indiriyorum. Lutris'den daha rahat oluyor çoğu zaman. O yüzden Steam adına konuştum, Heroic'te de böyle bir durum yoktu sanırım.
Proton-GE Wine'ın GitHub sayfasına baktım bu arada, FSR varsayılan olarak açık gelmiyor.
Lutris daha rahat ve yer kaplamıyor. Steam her oyun için bildiğim ve gördüğüm kadarıyla wineprefix klasörü oluşturuyor. Bu da fazladan depolama birimi harcıyor demek.
Lutris ile bir tane wineprefix klasörü oluşturup, üstünden her oyunu ve Wine sürümünü geçir, bir şey olmuyor yani.
Hiçbir Linux dağıtımı şu an Windows'tan fazla FPS veremez. Bazı istisnai durumlar hariç, özellikle Vulkan destekli oyunlarda.
Açık kaynak kodlu sürücüler hala istenilen performans ile çalışmıyor. Ayrıca Windows kadar rahat optimize edemiyorsunuz donanımınızı. Örneğin overclock, undervolt ya da en basitinden fan curve ayarları bile bazı dağıtımlarda onlarca kod gerektiriyor.
Oyun oynuyorsanız maalesef tek adres şu an Windows. Maalesef dememin sebebi, daha az rekabetçi ortamın var olması.
Yani zaten Linux'ta DirectX yokki tüm oyunlar Vulkan olarak çalışıyor. DXVK'de DirectX'i Vulkan'a çeviriyor. Sürücü konusunda da AMD kullananların kafası rahat ama NVIDIA'nın sürücüsü kapalı kaynak olduğu için kernel ile beraber gelmiyor onun yerine nouveau geliyor. Sonrasında apt install nvidia-driver yazarak yükleyebiliyordun çoğu dağıtımda. Linux Mint'de tek tıkla yükleniyor arayüzden. Bence genel olarak uygun oyun oynamaya.