ayanokoji

Becerikli
Zorbalanmak kelimesinden kastım, insanların benimle konuşmaması vs. değil, fiziksel şiddet. Genellikle çok fazla insana ihtiyaç duymuyorum ki ortaokulda 4 yıl boyunca üç arkadaşım vardı. Lisede böyle bir durumla karşılaştıysanız, kendinizi veya şahit olduğunuz bir olayı referans alarak yaşanmışlık ve birikiminizi anlatır mısınız?

Lisede de yakın 3-4 arkadaşın olur. 10 yakın arkadaşın olmaz. Zorbalanmakla ortamlara girmenin alakası yok, dışarıya yansıttığın karakterine bağlı. Ezik gibi hal ve hareketlerin var ise senle uğraşırlar, ezmeye çalışırlar.

İlk bir iki ay herkes arkadaşın olur. Sonra 2 3 dostun olur. Arkadaşlarınla "merhaba merhaba" dersin. Dostlarınla güzel anlar paylaşırsın. Kendini geri çekme herkesle nizami derece sohbetini et. Zaten herkes dostun olamaz. Sevdiğin insanlar kadar sevmediğin insanlar da olacak. Sevmediklerinle iletişim kurmak zorunda değilsin. Zamanla belli olur konuşacağın insanlar. İstemediğin bir şeyi yapmak zorunda da değilsin. Ortama girmek uğruna da kendinden ödün verme. Senin kafa yapında en az 2 insanla tanışacaksın. Lise 4 yıl, zaman bol, güzel dostluklar güzel anlar biriktir ve tadını çıkart.

İlk bir iki ay herkes arkadaşın olur. Sonra 2 3 dostun olur. Arkadaşlarınla "merhaba merhaba" dersin. Dostlarınla güzel anlar paylaşırsın. Kendini geri çekme herkesle nizami derece sohbetini et. Zaten herkes dostun olamaz. Sevdiğin insanlar kadar sevmediğin insanlar da olacak. Sevmediklerinle iletişim kurmak zorunda değilsin. Zamanla belli olur konuşacağın insanlar. İstemediğin bir şeyi yapmak zorunda da değilsin. Ortama girmek uğruna da kendinden ödün verme. Senin kafa yapında en az 2 insanla tanışacaksın. Lise 4 yıl, zaman bol, güzel dostluklar güzel anlar biriktir ve tadını çıkart.
Sevmediğim olsada belli etmemeyi tercih ederim. Köprüyü geçene kadar ayıya dayı demek en mantıklı ve en rasyonel yol.

Dostum hiçbir şeye "zorunda" olarak bakma. Liseye geçince o ortamda düşüncelerin değişecektir. Ortaokul gözüyle yaşadığın sorunlar lisede daha minimalize edilir şekilde gerçekleşir. Lise dostluklarını unutmak pek mümkün değildir çünkü 4 sene güzel anlar biriktireceksin. Bunun yanında olumsuzluklar da olacaktır. Ama ortaokul kafasından çıkman lazım. Suskun, içe kapanık yalnız çocuğu oynamaktan çıkman lazım. İnsanlar senin yanında ihtiyaç duyduğun için ya da sana ihtiyaç duydukları için değil de belki sohbetini sevdikleri için belki de karakterini sevdikleri için yanında olacaklar.

Bizim sınıfta suskun sessiz bir arkadaşımız vardı ve kimse de zorbalamıyordu. Ayrıca sınıf etkinlikleri ve sınıf içindeki iletişimlerde içimize dahil etmeye çalışıyorduk çünkü o da sınıfın bir parçası, bir birey. Sen istemesen de o sınıfta iletişim kuracağın insanlar olacaktır. Seni tanımak isteyen insanlar olacaktır. Ha tanırsın sevmezsin orası sana kalmış ama gider gitmez "ben kimseyle iletişim kurmak istemiyorum" demek sana 4 yılı zehir eder. Ortamda bulunan insanlar tarafından da olmaz bu durum. Kendi kendine eziyet edersin.

Zorbalanmak kelimesinden kastım, insanların benimle konuşmaması vs. değil, fiziksel şiddet. Genellikle çok fazla insana ihtiyaç duymuyorum ki ortaokulda 4 yıl boyunca üç arkadaşım vardı. Lisede böyle bir durumla karşılaştıysanız, kendinizi veya şahit olduğunuz bir olayı referans alarak yaşanmışlık ve birikiminizi anlatır mısınız?

Bizim sınıfta kimse ile konuşmayan biri vardı hep muhhabeti dönüyordur ama senin arkadaşların var kimse umursamaz zorbalanmazsın.