bexonway

Becerikli
Merhabalar,

Sistemi bir hafta öncesine kadar sorunsuz kullanıyordum. Sonra bir gün bilgisayarı açtığımda Wi-Fi kısmının kaybolduğunu fark ettim. Aygıt Yöneticisi'nden kontrol ettiğimde Kod 45 hatası veriyor.

CMOS sıfırlamayı denedim, güç kablosunu çekip statik elektriği boşaltmayı denedim ve Wi-Fi adaptörünü değiştirmeyi denedim ancak sorunum çözülmedi. Bluetooth sorunsuz çalışmaya devam ederken Wi-Fi çalışmıyor.

Daha önce benzer bir sorun yaşadığımda kasanın ön USB-C bağlantısını sökünce sorun düzelmişti. Tekrar söktüm ancak şu an o da işe yaramadı.

Fikir ve önerilere açığım. Aktif şüphelim soket veya veri yolu ancak sistem durduğu yerdeyken böyle bir sorun yaşanması da düşük ihtimal gibi geliyor. Garip bir durum.

Kod 45, Windows’un o aygıtı şu anda bağlı olarak algılamadığını gösteriyor; tek başına kartın bozulduğunu kanıtlamıyor. CMOS ve güç boşaltmayı zaten denediğiniz için önce değiştirdiğiniz adaptörü netleştirmek iyi olur: Anakartın üzerindeki M.2 Wi-Fi modülünü mü değiştirdiniz, yoksa ayrı bir USB adaptör mü denediniz? Eski ve yeni kartın tam modeli nedir?

Özellikle yeni kart AX201/AX211 gibi CNVio türündeyse fiziksel olarak yuvaya oturması yeterli değil; bunlar uygun Intel platformu gerektiriyor. AX210 gibi PCIe/USB kullanan modellerde de Bluetooth ve Wi-Fi farklı bağlantılar kullanıyor. Bu yüzden Bluetooth’un çalışması, Wi-Fi tarafındaki PCIe bağlantısının sağlam olduğunu tek başına göstermiyor.

Uyumlu M.2 kart kullandığınız doğrulanırsa, Windows’u yeniden kurmadan önce canlı Linux USB’sinin kurulum yapmadan deneme modunda lspci -nnk çıktısında kablosuz kartın listelenip listelenmediğine bakılabilir. Ağ menüsünde Wi-Fi görünmemesiyle PCI aygıtının hiç listelenmemesi farklı şeyler. Kart Linux’ta listeleniyorsa Windows/sürücü tarafına yoğunlaşırız; bilinen sağlam ve uyumlu kart orada da listelenmiyorsa soket/anakart veya BIOS tarafını incelemek daha anlamlı olur. Bu sonuç da tek başına kesin arıza teşhisi değildir.

Kart modelleriyle mevcut BIOS sürümünü yazabilir misiniz? Şimdilik rastgele BIOS sürümü denemeyin.

Kaynaklar:
Microsoft Kod 45 açıklaması: Error codes in Device Manager in Windows | Microsoft Support
Intel CNVi uyumluluğu: What Are the Intel® Integrated Connectivity (CNVi) and Companion RF...

M2 Key-E soketi ile adaptör kullanıyorum. RZ616 eski kart, AX210 yeni kart. ikisinde de bluetooth çalışırken wifi tarafını bilgisayar görmüyor. Bilgisayar kartı görmüyor kısmına linux tarafında da aygıtın listelenmemesi dahil. Mevcut BIOS: 7E26v1O4