HAKANAS

Çalışkan
Recep Baltaş’ın geçen sene çektiği bir videoda, Crucial 4TB Pro SSD üzerinden “portable SSD’lerde nasıl oyun oynanır” konusunu anlatıyordu. Oradan aklıma takıldı. Bu durumu, kasada (anakarta) normal bir SSD takılıymış gibi düşünüp, ancak dışarıdan USB ile bağlı harici portable SSD üzerinden oyun oynamak açısından özellikle merak ediyordum.

Mesela ileriye yatırım amaçlı (1TB eninde sonunda yetmeyecek, almışken en sağlamını almak düşüncesiyle) şu ASUS’un 2TB modeli fena değil. Aynı şekilde MSI’ın da benzer bir modeli vardı (M.2 NVMe PCIe & USB 3.2 Gen 2x2 Type-C).

Böylesi taşınabilir SSD’ler oyun için tercih edilebilir mi, edilmez mi konusundan hazır laf açılmışken; burada bahsettiğim ASUS ve MSI modelleri “M.2 NVMe PCIe & USB 3.2 Gen 2x2 Type-C” oluyor. Yani sıradan bir standart SSD değil bunlar. Recep Baltaş, videosunda elindeki 4TB modeli oyunlar için kullanmadan önce formatlıyor. Kendisi hem Windows hem macOS’ta kullanacağından ExFAT seçiyor. SSD kendi varsayılanında da “ExFAT” olarak geliyor. Peki biz NTFS yapsak ne olur? SSD’nin hızına veya yavaşlamasına bir etkisi olur mu?

(Steam, PC Game Pass, Ubisoft Connect denendi; oyunlar indirildi, kuruldu, oynandı. Epic henüz denenmedi.)

Aynı şekilde bu portable SSD’leri oyunlar için sistem diskiymiş gibi USB üzerinden tanıtıyoruz ve kullanıyoruz. Peki PC’yi her kapattığımızda, genelde USB bellekler için bildiğimiz “USB bağlantıyı güvenle kaldır” şartına neden değinilmemiş, anlamadım. Hatta PC’ye takılı disklerin olduğu ana ekranda, SSD diskin simgesine sağ tıklayıp “Aygıt Yöneticisi > Özellikler” kısmına girdiğinizde, “Bu SSD diskte Windows yazma önbelleklemeyi etkinleştir/etkinleştirme” gibi bazı ayarlar var. Burada en doğru seçenek nedir, bunu da bilsek keşke. Recep Baltaş bundan da bahsetmeliydi.

Bu arada ASUS TUF Gaming AS2000 Plus modelinin test değerleri şöyleydi, ekte görüntüyü yükledim. Recep Baltaş’ın videosundaki 4TB Crucial Pro SSD’nin aynısı sayılır. Her ikisi de USB 3.2 Gen 2x2 Type-C bağlantıya sahip ve 20.000 gigabit hıza ulaşıyorlar. İkisini de karşılaştırabilirsiniz:

TUF AS2000 NV SSD Test.webp

CRUCIAL 4TB SSD PRO 20Gbit - CrystalDiskMark hızları.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Recep Baltaş'ın geçen sene çektiği bir videoda, Crucial 4TB Pro SSD üzerinden “portable SSD'lerde nasıl oyun oynanır” konusunu anlatıyordu. Oradan aklıma takıldı. Bu durumu, kasada (anakarta) normal bir SSD takılıymış gibi düşünüp, ancak dışarıdan USB ile bağlı harici portable SSD üzerinden oyun oynamak açısından özellikle merak ediyordum.

Mesela ileriye yatırım amaçlı (1TB eninde sonunda yetmeyecek, almışken en sağlamını almak düşüncesiyle) şu ASUS'un 2TB modeli fena değil. Aynı şekilde MSI'ın da benzer bir modeli vardı ( M.2 NVMe PCI-e & USB 3.2 Gen 2x2 Type-C).

Böylesi taşınabilir SSD'ler oyun için tercih edilebilir mi, edilmez mi konusundan hazır laf açılmışken; burada bahsettiğim ASUS ve MSI modelleri “M.2 NVMe PCI-e & USB 3.2 Gen 2x2 Type-C” oluyor. Yani sıradan bir standart SSD değil bunlar. Recep Baltaş, videosunda elindeki 4TB modeli oyunlar için kullanmadan önce formatlıyor. Kendisi hem Windows hem MacOS'ta kullanacağından exFAT seçiyor. SSD kendi varsayılanında da “ExFAT” olarak geliyor. Peki biz NTFS yapsak ne olur? SSD'nin hızına veya yavaşlamasına bir etkisi olur mu?

(Steam, PC Game Pass, Ubisoft Connect denendi; oyunlar indirildi, kuruldu, oynandı. Epic henüz denenmedi.)

Aynı şekilde bu portable SSD'leri oyunlar için sistem diskiymiş gibi USB üzerinden tanıtıyoruz ve kullanıyoruz. Peki PC'yi her kapattığımızda, genelde USB bellekler için bildiğimiz “USB bağlantıyı güvenle kaldır” şartına neden değinilmemiş, anlamadım. Hatta PC'ye takılı disklerin olduğu ana ekranda, SSD diskin simgesine sağ tıklayıp “Aygıt Yöneticisi > Özellikler” kısmına girdiğinizde, “Bu SSD diskte Windows yazma önbelleklemeyi etkinleştir/etkinleştirme” gibi bazı ayarlar var. Burada en doğru seçenek nedir, bunu da bilsek keşke. Recep Baltaş bundan da bahsetmeliydi.

Bu arada ASUS TUF Gaming AS2000 Plus modelinin test değerleri şöyleydi, ekte görüntüyü yükledim. Recep Baltaş'ın videosundaki 4TB Crucial Pro SSD'nin aynısı sayılır. Her ikisi de USB 3.2 Gen 2x2 Type-C bağlantıya sahip ve 20.000 gigabit hıza ulaşıyorlar. İkisini de karşılaştırabilirsiniz:

Eki Görüntüle 192750

Eki Görüntüle 192751

NTFS seçsen de exFAT da seçsen bir sorun olmaz. Windows yazma önbelleklemeyi etkinleştirme gereği duymadığı için belirtmemiştir. Zaten etkinleştirmesini ben önermem. Sonuçta anakarta bağlı değil USB'den bağlı.

NTFS olması bir sorun yaratmaz, harici SSD'leri teknoloji kanalları sürekli farklı sistem test ettikleri için kullanıyorlar, diğer kullanım şekli de boş yuva olmaması durumu, onun dışında oyun için bunu kullanmanın bir anlamı yok.

Güvenli kaldır olayına gerek kalmıyor, hızlı kaldırma özelliği var, varsayılan olarak açık geliyor.

Anakartta boş yuva olmadığında varsa X1/X4/X16 slotunu kullanmayı öneriyoruz, oda yoksa M.2 SSD ve NVMe kutu almak daha F/P oluyor.

Anakartın USB port hızını da hesaba katmak gerekiyor, 5-10-20-40 Gbps olarak değişiyor.

@HAKANAS

Son düzenleme:
@ReloadingData
@20424

Arkadaşlar çok sağolasınız verdiğiniz bilgiler iyi geldi, en azından oyunlarda harici SSD kullanmanın bir sorun olmayacağını ve sanki kasaya anakarta takılıymış gibi düşünüp dışarından USB'den portable M.2 SDD ile oyunları buradan oynayabilmek çok güzel olacak belli.

M.2 SSD olarak ASUS'un 2TB modeli Recep Baltaş'ın bahsettiği 4TB CRUCIAL ile aynı özelliklere sahip 20.000 Gbit hızındalar ve USB 3.2 Gen 2x2 TypeC destekli. Anakartımda da aynısı var kablosu da buna özel kablo takılı durumda, üsteki mesajımda verdiğim testler böyle elde edildi (1. resimdeki 2TB ASUS'un 2. resim 4TB CRUCIAL).

Mesela yüksek boyutlu (50GB 150GB) bir dosya attığımda SSD hızını 'default 10 Gbit' gösteriyor, grafiksel hız penceresinde (Görev Yöneticisi) sabit saniyede 2 GB/sn yazıyor fakat ekrandaki grafiksel hız göstergesi çok inişli çıkışlıydı garipti yani, 1 MB/sn'yelere düşüp 600-800 MB/sn'ler 1 GB/sn'ler gösteriyordu hep aktarım hızı hiç tek düzlemde sabit değildi.

Kasa içinden anakarta takılı (M.2 olmayan) SSD ile dıştan USB 3.2 Gen 2x2 TypeC ile bağlı bir M.2 portable SSD'yi karşılaştırırsak, oyunlarda takılmalar yapması hız tepkime süresi düşüklüğüne fps düşüklüğüne sebep olması vb şeyler yapma olasılığı var mı ne dersiniz?. Bazı bilindik fps tps oyunlarını denedim sorun yok gibiydi. Mesela az önce (Steam) Stalker 2'yi anakart'a takılı (M.2 değil) SSD'den (M.2 olan) portable SSD'ye taşıdım, oyun içi yukarı-aşağı sağa-sola kamerayı/görüntüyü döndürürken bayağı takılma yapıyor gibiydi mouse hedef imleci bile geç tepki veriyor gibi hissettim. Kasada anakarta takılı standart SSD'de Stlaker 2 kuruluyken hiç takılma reflex gecikme sorunu olmamıştı.

Son düzenleme: