Toplamda 5 adet M.2 SSD boyutu vardır, bunlar: 22110, 2280, 2260, 2242 ve 2230'dur. Günümüzde yaygın olanları ise 2280 ve 2242'dir. 2280 boyutundaki M.2 SSD'ler genellikle masaüstü sistemlerde karşımıza çıkarken daha küçük boyuttaki M.2 SSD'ler genellikle dizüstü bilgisayarlarda karşımıza çıkar.
Bu sayıların anlamı ise şu şekildedir: İlk iki hane mm cinsinden genişliği, sonraki iki hane mm cinsinden uzunluğu ifade etmektedir. Örneğin 2280 boyutundaki bir SSD'yi ele alalım: Baştaki 22 sayısı, mm cinsinden genişliği ifade ederken sondaki 80 sayısı ise mm...
Hat sayisi. Hat sayisi cogaldikca aktarilabilecek veri, yani bant genisligi artiyor. Ne kadar fazla hat, o kadar hiz diyebiliriz kisacasi. Sadece M.2 diskler icin degil, PCI-E ile bagladiginiz her cihaz (ozellikle GPU'lar) icin gecerli bu.
Tabii M.2 slotlari icin 4 hat uzeri su anlik pek mumkun degil, mumkun olsa da onemi yok.
Hat sayisi. Hat sayisi cogaldikca aktarilabilecek veri, yani bant genisligi artiyor. Ne kadar fazla hat, o kadar hiz diyebiliriz kisacasi. Sadece M.2 diskler icin degil, PCI-E ile bagladiginiz her cihaz (ozellikle GPU'lar) icin gecerli bu.
Tabii M.2 slotlari icin 4 hat uzeri su anlik pek mumkun degil, mumkun olsa da onemi yok.
Anladım vatandan hazır sistem almıştım uygun fiyata anakart olarak da bir seçenek sunmuşlardı ASRock B450M. M2 ve GPU PCle versiyonu 3.0 çıktı neyse çok önemli değil herhalde. Bu M2 Gen 4 ve Gen 3 hız farkı nerelerde ortaya çıkar peki oyunlarda fark oluşturacağını sanmıyorum. Bir de mesela WinRAR dosya ayıklama hızı SSD ve işlemciye mi bağlı daha çok?