Tekrar ediyorum, M4 + 16 GB ikilisi öğrencilik aşamasında konu sahibinin isteğini karşılar, dallandırmaya ve budaklandırmaya gerek yok.

Ama bir konuda hakkını vereyim, iş ağırlaştığında tabii ki tekleyecek.

Mesele ne Apple ne de işletim sistemi, mesele tamamen After Effects'in kendisi. Suç burada ne Apple'da ne de donanımda suç, 2026 yılına gelmemize rağmen hala bu kadar hantal ve obur bir mimariyle çalışan Adobe'de.

Mesela bir tane Basic bir yazı animasyonu yapacaksın bak en temel seneryoda 2 text layer açsan bunlarada basit null obje ile scale hareketi versen üstüne de glow falan atsan direk program Low Memory der.

Zaten Reddit'de falan da bayağı tartışmışlar

40k. Grafk tarasım için. Bu yaz alacağım ve 4 yıl idare etmesi gerekiyor. Bu süreçte yeni bir cihaza geçmeden önce 4 yıl programları kaldırması gerekiyor.

Bir kaynağa göre;
  • Adobe Photoshop: Görsel tasarım ve düzenleme için kullanılır. 4
  • Adobe Illustrator: Vektörel grafik tasarımı için kullanılır. 4
  • Adobe ındesign: Dergi, kitap gibi basılı malzemelerin tasarımı için kullanılır. 4
  • coreldraw: Grafik tasarım ve illüstrasyon için kullanılır. 4
  • Illustrator: Web tasarımı ve kullanıcı arayüzü tasarımı için kullanılır. 4
  • After Effects: Hareketli grafik tasarım ve video düzenleme için kullanılır. 4

After Effects'de sıkıntı yaşarsın inan bana profesyonel compositing Motion design yapmana bile gerek yok 4 shape layer açsan Low Memory der ve ön izleme bile alamazsın hani bilmesem 16 GB yeter herhalde derdim ama maalesef gerçekler bu.

Son düzenleme:
Bu mesajı 16 GB RAM'li M2 MacBook Air'dan yazıyorum.

Yıllarca Windows kullanmış biri olarak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki MacBook, çok büyük rahatlık.
  • Pil performansı müthiş, ben bu cihaz ile 3-4 günü bile gördüm. Çok yoğun kullanımda rahat 1-2 günü çıkartabilecek bir cihaz.
  • Performans olarak M2 çip hem çok güçlü, hem çok verimli. Aynı anda Parallels üzerinde Windows 11 + Visual Studio 2022 veya Assetto Corsa'da bile, sistemde boş 4-5 GB RAM kalıyor, CPU/GPU sıcaklıkları kolay kolay 80-90 dereceleri geçmiyor ve throttle bile yemiyorum. Zira, Parallels zaten tek başına 4 çekirdek CPU + 6 GB RAM alıyor. Bir de, MacBook tarafında Windows dizüstülerde olduğu gibi en yüksek performans için prize bağlı kalmanıza gerek yok, pil kullanırken bile en yüksek performansı alıyorsunuz ve bunu pil performansını düşürmeden yapıyorsunuz.
  • Ekran kalitesi mükemmel; her ne kadar IPS'de olsa, 60 Hz'de olsa çözünürlük, piksel yoğunluğu gibi konularda çok kaliteli ve kesinlikle Photoshop, Lightroom gibi uygulamalarda renk doğruluğu olarak vs. üzmez, bunu yarı profesyonel bir fotoğrafçı/editör olarak söylüyorum.
  • Çok hafif ve küçük, gerektiğinde taşıması vs. çok daha kolay bir Windows dizüstüne göre, zira yanınızda sürekli koca koca adaptörler, klavye fareler falan taşımıyorsunuz veya priz aramıyorsunuz.
  • Klavyesi ve izleme dikdörtgeni (Touchpad) çok kaliteli ve iyi, özellikle izleme dikdörtgeni. Zira, ben 27 inç 144 Hz harici monitör, mekanik klavye ve fare kullanmama rağmen, günlük kullanımda fareden çok izleme dikdörtgenini kullanıyorum.
Genel olarak M2 MacBook Air; en az 3-4 sene daha macOS güncellemeleri alacak, performans olarak çok iyi, pil ömrü olarak çok iyi, taşınabilirlik olarak çok iyi olan bir cihaz. Sizin kullanım senaryonuzda da sizi kesinlikle üzmez veya kullandığınız programlarda vs. performans sorunu yaşatmaz. Sonuna kadar öneriyorum, hayatında hiç MacBook kullanmamış insanların yorumlarını da dikkate almamanı tavsiye ediyorum.

MacBook fiyatına çok daha güçlü Laptoplar olsa da çoğu MacBook'taki ekran kalitesini vermiyor. Ben de grafik tasarım son sınıfım ve bütün üniversite dönemimi Windows bir bilgisayarla geçirdim. MacBook ile aralarındaki farkını şöyle özetlemem gerekirse: sınıfta veya kütüphanede Windows bir bilgisayarı kullanmak işkence gibi bir şey olabiliyor, çünkü şarj kablosu uzun ve büyük oluyor. Şarjsız kullanmak istersen de Adobe programlarıyla beraber maksimum 30 dakika kullanabilirsin. MacBook'ta olaylar tam tersine daha mobil ve akıcı. Şarj cihazına gerek duymadan uzun süre Adobe programlarını kullanabilirsin ayrıca MacBook'ta Adobe programlarıyla çalışırken Windows'a nazaran daha az hatayla karşılaşıyorsun. Sana naçizane önerim www.pt.com.tr 'den öğrenci indirimiyle normalden daha uygun fiyata MacBook alman olacaktır. 16 gb'lık versiyonu seçip bütçen de yetiyorsa 256'nın üstü bir depolama seçebilirsin, ama yetmiyorsa 256 gb depolamanın yanı sıra harici disk de alıp rahatlıkla kullanabilirsin.
İyi eğitim hayatı dilerim.