İlkay Demir

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Aktif olarak kullandığım iş bilgisayarım 2023 üretimi bir Mac mini. Donanım olarak Apple M.2 Pro işlemciye ve 16 GB RAM'e sahip. Şu an sistemde macOS Sonoma 14.8.3 yüklü.

Bu cihazı günlük olarak Adobe Photoshop ve Premiere Pro üzerinden fotoğraf ve video düzenleme işlerinde kullanıyorum. Son sürüm Photoshop'un sağlıklı çalışabilmesi için daha güncel bir macOS sürümü önerdiğini gördüm. Bu sebeple macOS Sequoia'ya geçmeyi düşünüyorum. Ancak mevcut performanstan memnunum ve güncelleme sonrası herhangi bir yavaşlama ya da stabilite sorunu yaşamak istemiyorum.

Benzer donanıma sahip olup Sequoia güncellemesini yapanlar varsa, performans ve kullanım deneyimi konusunda görüşlerini paylaşabilir mi? Güncelleme yapmak sizce performansı düşürür mü?

Elindeki makine M.2 Pro, boru değil. Sequoia bu alete vız gelir Triss gider, o konuda için ferah olsun. O işlemciyle performans düşüşü falan yaşamazsın, aksine sistem kaynak yönetimi Sequoia'da bir tık daha derli toplu.

Adobe tarafına gelince eğer Photoshop sana güncelle diyorsa orada bir bildiği (muhtemelen yeni AI özellikleri veya GPU optimizasyonu) vardır, direnmenin manası yok. Benzer konfigürasyonda geçen arkadaşlar var, render sürelerinde veya akıcılıkta bir kayıp yok, hatta metal altyapısı güncellendiği için timeline daha yağ gibi akıyor diyenler çoğunlukta.

Tek uyarım şu olur 16 GB RAM video işlerinde sınırdır, işletim sisteminden değil ama Adobe'nin RAM sömürme huyundan dolayı bazen şişebilirsin, o da zaten Sonoma'da da oluyordur.

Baz model M2 ile bile akıyor, konuyu ilk başta Tahoe olarak okudum güncelleme yapmayın yazmaya geliyordum ama Sequoia gayet stabil hocam geçiş yapabilirsiniz.

Teşekkürler arkadaşlar önerileriniz için. Son olarak bir şey daha danışacağım. macOS ayarlardan güncellemeye çalıştığım zaman otomatik olarak Tahoe sürümü gözüküyor. Sequoia yüklemem için App Store! Dan indirip kurmam yeterli olur değil mi?

macOS ayarlardan güncellemeye çalıştığım zaman otomatik olarak Tahoe sürümü gözüküyor.
Tahoe'yi sadece o menuden kurabiliyorsunuz zaten.
Sequoia yüklemem için App Store'dan indirip kurmam yeterli olur değil mi?
Evet.

Bunun disinda ARM Mac icin Tahoe de uygun aslinda. Karar sizin ancak onemli isler icin kullanilan ve stabilitenin onemli oldugu bir makineye Tahoe pek oneremem acikcasi.

App Store'a girip arama yerine "macOS Sequoia" diye aratırsanız oradan yükleyebilirsiniz. Ben de aynısını yaptım.

16 GB RAM'li M2 MacBook Air'de RAM artışı oldu, Sonoma'da ağır işlerde bile 4-5 GB boşta RAM kalırken şu anda Xcode'da basit bir kod yazarken bile swap yiyorum, onun dışında performans olarak falan pek bir sorun yaşamadım.

App Store'a girip arama yerine "macOS Sequoia" diye aratırsanız oradan yükleyebilirsiniz. Ben de aynısını yaptım.

16 GB RAM'li M2 MacBook Air'de RAM artışı oldu, Sonoma'da ağır işlerde bile 4-5 GB boşta RAM kalırken şu anda Xcode'da basit bir kod yazarken bile swap yiyorum, onun dışında performans olarak falan pek bir sorun yaşamadım.

Vallahi beni de bir tek RAM düşündürüyor. Photoshop neyse de video yaparken çok yorar mı acaba?

@İlkay Demir
Asıl Time Machine yedeği bir işe yaramaz diye biliyorum sürüm düşürmede, çünkü diski sileceğiniz için o yedekte silinir. Ha harici diske alabilir misiniz bilmiyorum o yedeği. En iyisi önemli dosyalarınızı, masaüstünü, belgelerinizi ICloud'a falan yedeklemek bana kalırsa. Yine App Store'dan macOS Sonoma yükleyicisini yükleyip USB'ye atabilirsiniz, sonrası kolay iş zaten biraz araştırma da yapın derim ben pek detaylı anlatmadım şu anda 🙂