Yurt dışında satılan bir MacBook ile Türkiye'de satılan bir MacBook arasında kalite farkı olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle bu yöndeki iddialara katılmıyorum.
Evet, YouTube'da bu konuyla ilgili çeşitli videolar bulunuyor. Özellikle klavye aydınlatmasındaki ışık sızması gibi örnekler gösteriliyor. Ancak bu videolarda karşılaştırılan MacBook'ların klavye düzenleri aynı değil. Cihazlardan biri ANSI klavye düzenini kullanırken, diğeri Türkiye'de yaygın olarak kullanılan ISO klavye düzenine sahip. (Burada asıl karşılaştırılması gereken konu ISO ve ANSI klavye düzenleridir. Evet, bende de bu ışık sızması durumu var. Ancak bunun sadece Türkiye'ye özgü olduğunu düşünmüyorum. ISO klavye düzenine sahip Almanya'dan bir kullanıcının paylaştığı videoda da aynı durumu gördüm. Bu yüzden konuyu ülke farkı olarak değil, klavye düzenleri arasındaki fark olarak değerlendirmek daha doğru olur.)
Bunun dışında, MacBook Air'in soğutmasıyla ilgili videoyu da izledim. Görüldüğü üzere kart tipleri birebir aynı değil. Bu durum, Apple'ın farklı dönemlerde veya farklı tedarikçiler aracılığıyla üretim yapmasından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca bahsi geçen alüminyum bloğun yalnızca Türkiye'ye özel bir durum olmadığını da belirtmek gerekir. iFixit üzerinden temin edilebilen anakartlarda da aynı yapı görülebiliyor. Üretim yılı, revizyon veya tedarikçi değişiklikleri nedeniyle bu tür farklılıklarla karşılaşılması normaldir. Dolayısıyla bunu "Türkiye için daha düşük maliyetli parça kullanılıyor" şeklinde yorumlamak doğru değildir. Apple gibi küresel bir şirketin böyle bir uygulamayı göze alması ve bunun ortaya çıkması durumunda karşılaşacağı itibar ve hukuki risk oldukça büyüktür.
Konuya dönecek olursam, Türkiye resmi garantili bir cihaz almanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bunu sadece "1 yıl fazla garanti için 10 bin TL veriyorum" şeklinde değerlendirmemek gerekir. Klavye düzeni, ikinci el satış değeri ve ileride yaşanabilecek olası servis süreçleri de hesaba katılmalı. Daha ucuza almak veya kısa vadede kâr etmek isterken, uzun vadede daha büyük bir zararla karşılaşma ihtimali olabilir. Bu yüzden benim tavsiyem, aradaki fiyat farkı çok yüksek değilse Türkiye resmi garantili cihaz tercih edilmesi yönünde olur.