YazılımıSeviyorum

Çalışkan
Arkadaşlar, bilgisayar mühendisliği bölümünden yeni mezun olacağım. Kendime bir bilgisayar almak istiyorum ama ne alacağıma bir türlü karar veremedim. Aklımda şu anda iki model var.

Biri bu:
MacBook Air M4:
https://www.trendyol.com/apple/13-m...-10-core-gpu-16gb-512gb-ssd-gumus-p-904728351

Diğeri ise:
ASUS TUF Gaming A15:
https://www.trendyol.com/asus/tuf-g...16gb-512gb-ssd-15-6-inc-fhd-144hz-p-804019330

Ağırlıklı olarak mobil programlama ile uğraşıyorum. Part-time çalıştığım şirketin bana verdiği M1 8 GB RAM'li ve 256 GB SSD'li MacBook Air'ım var. Ama sonuç olarak şirkete ait ve büyük ihtimalle yeni bir iş bulduğumda iade etmem gerekecek gibi duruyor. Hem iOS'ta hem de Android'de uygulamalar geliştiriyorum. Apple, iOS'ta uygulama geliştirmek için MacBook'u şart tutuyor maalesef. Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım? Çok oyun oynayan bir insan değilim ama ara sıra LoL oynuyorum ve bazen güzel AAA oyunlar piyasaya çıkıyor. İnsanın oynayası geliyor. Farklı tavsiyelere de açığım.

Zaten kendin de demişsin. iOS’a uygulama yaparken macOS kullanmak zorundayım diye. Zaten bu tarz bir iş için en verimli bilgisayar Mac olacaktır. Kendin deneyimliyorsun zaten. Kocaman adaptörler, kötü malzeme kalitesi, gaming bilgisayarların kalın oluşu, ısınması, fan sesi gibi etkenler insanı bilgisayardan soğutuyor. Pil ömrü de cabası…

LoL, macOS’ta mevcut. Ara sıra çıkan oyunları oynamak için de macOS desteği varsa oynayabilir, macOS desteği yoksa da GeForce Now seçeneğini değerlendirebilirsin.

ASUS TUF Gaming A15 bence.

AMD işlemcinin Intel'den çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Ekran kalitesi olarak dizüstü bilgisayarlarda Mac cihazlar ile yarışabilecek tek marka.

ASUS markasının ekrana ve pile çok önem verdiğini bilmem ve bu cihazların pek sorunlu çalışmadığını bilmem ile gönlüme taht kuran markadır.

Isınma sorunu gördüğüm cihazların hepsini de PTM7950 çözdü.

Ben bir daha diğer bilgisayar markalarına şans vermeyeceğim.

Mac ise yapabileceklerin sınırlı. Eğer Linux veya Windows kullanmak istersen (ARM64 işlemciler için konuşuyorum) tek seçenek sanal makine kalır.

Onun dışında program çeşitliliği standart bilgisayarlar kadar olmaz.

Zaten kendin de demişsin. iOS’a uygulama yaparken macOS kullanmak zorundayım diye.
İşte Apple sevmeme nedenlerimden biri de bu olay. Eğer geliştirici iseniz ve iOS uygulama yazmak zoruna iseniz Mac cihaz satın almak zorunda bırakıyor.

Desteklerini kestikleri ürünler de (Intel değil ise) işletim sistemi değişemez kalacağı için işlevi de zamanla azalıyor

Onun dışında da Mac, ekran ve ses konusunu kesinlikle çok iyi başarıyor.

Son düzenleme:
Aslında cevabını kendiniz vermişsiniz.

ASUS TUF Gaming A15 incelemiştim. Kalitesi çok hoşuma gitmişti. Şartınız olmasa ASUS önerirdim ama MacBook almak zorundasınız gibi duruyor.

Yani şu anda elimde MacBook var aslında ama şirketin. İşte beni kararsız bırakan noktalardan biri de bu. Elimde bir Mac varken yine Mac alınır mı? İşe girdiğim zaman acaba yine Mac mi verecekler yoksa Windows mu? Ucuzda değiller 50.000TL civarındalar param boşa gitsin hiç istemiyorum.