Yanlis cihaz tercihinden kaynaklaniyor. Hala x86 mimarili bir cihazda, ARM cihaz kadar uzun sureli pil sureleri cok zor, ancak 8-10 saat civari gorebilen cihazlar yokmus gibi de davranmanin bir anlami yok. Yine agirlik da ayni sebepten kaynaklaniyor. Oyun bilgisayarlarini gundelik isler icin alirsaniz, olacak olan bu.

Windows tarafinda da pili uzun giden hafif cihazlar var. Bkz;

Videoda bahsi gecen cihazin agirligi;
Eki Görüntüle 168181
15 inch M4 Air'in agirligi;
Eki Görüntüle 168182

Keşke bu konuyu daha önce açsaydım ve size denk gelseydim. Bu cihazlara yönelik tercihim olurdu.

Yanlis cihaz tercihinden kaynaklaniyor. Hala x86 mimarili bir cihazda, ARM cihaz kadar uzun sureli pil sureleri cok zor, ancak 8-10 saat civari gorebilen cihazlar yokmus gibi de davranmanin bir anlami yok. Yine agirlik da ayni sebepten kaynaklaniyor. Oyun bilgisayarlarini gundelik isler icin alirsaniz, olacak olan bu.

Eki Görüntüle 168181
Eki Görüntüle 168182

Güçlü işlemcili ve iyi grafik kartlı laptoplar, hem 14 inç hem de 1.5 - 2 kg arasında bulunabiliyor yani. 16 GB, 512 GB Macbook Air ya da Pro alınacağına böyle bilgisayar alınabilir bence. Her bir şey yapılır yani. Tek Apple ürünlerine yazılım yapılmaz, o kadar.

Güçlü işlemcili ve iyi grafik kartlı laptoplar, hem 14 inç hem de 1.5 - 2 kg arasında bulunabiliyor yani. 16 GB, 512 GB Macbook Air ya da Pro alınacağına böyle bilgisayar alınabilir bence. Her bir şey yapılır yani. Tek Apple ürünlerine yazılım yapılmaz, o kadar.
Şimdi fiyatına baktım da 70k civarlarında ülkemizde. Yani hala Macbook daha alınabilir ve mantıklı duruyor.

Bende o fikre katiliyorum.

Ucuncu parti uygulamalari, terminalden bir ayari kapatma ihtiyaci duymadan yukleyebilmek. Disk temizligi yapmak icin sekiz yuz tane izinle ugrasmama gerek yok. Windows'un berbat pencere yoneticisi bile MacOS'inkinin yaninda teknoloji harikasi olarak kaliyor. Windows icin gelistirilmis bi ton ozellestirme yardimcisinin yarisinin Mac karsiligi olmamasi. (Halbuki Linux'ta var.) Dosya gezgininde bi klasore gitmek icin kisayol yada taaaaaa ekranin en tepesindeki menuye tiklayip Git secenegini secmek zorunda degilim. Aktif kullandigim pencerede zaten yolu girebildigim bi alan var. Pencerelere odaklanmamis olsam bile ilk tiklayisimda tiklamak istedigim yere tikliyor. Once odaklanmak icin tikla, sonra ikinci kez neye tiklayacaksan tikla durumu yok.

Aklima gelenler bunlar.
En onemli maddeyi yazmayi unutmusum.

Yahu, bi isletim sisteminde, touchpad ve fiziksel farenin scroll'u nasil birbirine bagli olur? Touchpad'den natural scroll acacagim, faremde de aciliyor. Bu sefer scroll tersine donuyor. Donuyorum farede kapatiyorum. Ne goreyim, bu sefer touchpad'in scroll'u tersine donmus.

Neyse Logitech Options+ yazilimsal olarak tersine dondurmek icin secenek sunuyor. Yoksa kafayi yerdim her fare taktigimda ayarlara girip ayari kapatip, sonra cikarttigimda geri acmakla ugrassam.
Screenshot 2025-07-29 at 5.41.20 PM.webp

ScreenRecording2025-07-29at5.42.40PM-ezgif.com-video-to-gif-converter.gif

En onemli maddeyi yazmayi unutmusum.

Yahu, bi isletim sisteminde, touchpad ve fiziksel farenin scroll'u nasil birbirine bagli olur? Touchpad'den natural scroll acacagim, faremde de aciliyor. Bu sefer scroll tersine donuyor. Donuyorum farede kapatiyorum. Ne goreyim, bu sefer touchpad'in scroll'u tersine donmus.

Neyse Logitech Options+ yazilimsal olarak tersine dondurmek icin secenek sunuyor. Yoksa kafayi yerdim her fare taktigimda ayarlara girip ayari kapatip, sonra cikarttigimda geri acmakla ugrassam.
Eki Görüntüle 168187
Eki Görüntüle 168189
Birincisi bu dediğiniz özellik Apple Magic Mouse'larda olmuyor, hatta daha bile fazla custom düğme setleri(6 parmaklı eş parmağa kadar) custom özellike atayabiliyorsunuz, ikincisi zaten az önce öne sürdüğünüz Windows PC nin fiyatı çok gereksiz fazla Air'a göre.

MacBook Air alanında hala rakipsiz maalesef, tek çözüm ASUS Zenbook'ların daha da ucuzlaması, ama onların da şarjına bakmak lazım.

Şimdi fiyatına baktım da 70k civarlarında ülkemizde. Yani hala Macbook daha alınabilir ve mantıklı duruyor.
Attigim daha premium bir ornek. Vardir illa Macbook Air karsiligi bir cihaz diyorum. Macbook hic mi alinmaz? Tabii ki hayir. Ihtiyaca bagli alinabilir elbette. Gunluk isimde Macbook M4 Pro kullaniyorum ve bu fiyata islemci gucu olarak daha iyi bi cihaz yok laptop olarak. Pil performansi umurumda degil ki benim calisma seklimle zaten cok uzun gitmiyor. Bi is gununu cikartmiyor benim kullanim seklimle.

Birincisi bu dediğiniz özellik Apple Magic Mouse'larda olmuyor, hatta daha bile fazla custom düğme setleri(6 parmaklı eş parmağa kadar) custom özellike atayabiliyorsunuz,
Magic mouse'ta da oluyor. Sadece scroll tusu olmadigi icin zaten natural scroll kullaniyorsun touchpaddeki gibi. Touchpadde natural scroll, farede standard kullanamiyorsun. Birini natural, digerini standard yapmayi denemekte ozgursun. Ucuncu parti yazilim olmadan ikisine farkli davranis atayamiyorsun.

Eger magic mouse scroll icin touchpad benzeri bir arayuz kullanmasaydi da standard scrollari kullansaydi, anlardin demek istedigimi.

Yanlış cihaz tercihinden kaynaklaniyor. Hala X86 mimarili bir cihazda, ARM cihaz kadar uzun sureli pil sureleri cok zor, ancak 8-10 saat civari gorebilen cihazlar yokmus gibi de davranmanin bir anlami yok. Yine agirlik da ayni sebepten kaynaklaniyor. Oyun bilgisayarlarini gundelik isler icin alirsaniz, olacak olan bu.

Eki Görüntüle 168181
Eki Görüntüle 168182

Yanlış cihaz tercih ettiğimin farkındayım. Muhtemelen işimde gerekmediği sürece hayatımda başka bir Windows laptop da satın almayacağım. Bahsettiğiniz cihaz fiyatı dışında iyi gibi gözüküyor ama o fiyatlarda da Windows tarafına bağlı kalır mıyım bilmiyorum. Batarya performansı olarak da bence her iki cihaz için de orta-ağır iş yükünde de bir karşılaştırma yapılmalı. Ağır yükte fan açınca tüketim değişebilir.

Bir de herkes için geçerli olmayan ama benim için önemli bir durum var. UNIX tabanlı bir işletim sistemi ihtiyacım var. Bu dönem aldığım ve seneye alacağım bazı derslerde buna ihtiyaç duyuyorum. Bu dönem sürekli Windows içinde Linux çalıştırmak zorunda kaldım pil tüketimim iyice arttı ve berbat bir deneyimdi. Masaüstü tarafında da Linux'a geçtim. macOS temel olarak o sorunumu da çözüyor. Windows masaüstü + MacBook ikilisi benim için en iyisi gibi hissediyorum şu an.

Son olarak benim kullanım tarzımla mı alakalı bilmiyorum ama ben Windows üzerinde stabil bir deneyim yaşayamıyorum. Yılda en az 3-4 defa format atmamı gerektiren saçma hatalarla karşılaşıyorum. OneDrive servisi satın aldığım planı bir anda görmüyor yedeklemeyi durduruyor. RAM kullanımı diğer işletim sistemlerine göre çok yüksek. Ayarlardan kapattığım bir seçenek açık kalmaya falan devam ediyor. Saçma mavi ekranlar yiyorum vs. böyle devam ediyor sorunlar.

Macbook donanım olarak iyi olabilir ama macOS işletim sistemi olarak Windows kadar iyi değil.
Katılıyorum. Bu cihazlarda tek sevdiğim şey ekranlarının ve ses kalitelerinin iyi olması. Onun dışında macOS kullanmak istemiyorum. Ömrüm boyunca da ana işletim sistemim olarak kullanmayacağım.

Ayıptır sorması ne yapacaksın BIOS/UEFI’yi MacBook’ta?
Ben ARM64 mimarisine sahip PiluX'u boot edeceğim. İhtiyacım olunca da ARM64 mimarisine sahip Windows'u boot edeceğim.

Katılıyorum. Bu cihazlarda tek sevdiğim şey ekranlarının ve ses kalitelerinin iyi olması. Onun dışında macOS kullanmak istemiyorum. Ömrüm boyunca da ana işletim sistemim olarak kullanmayacağım.

Ben ARM64 mimarisine sahip PiluX'u boot edeceğim. İhtiyacım olunca da ARM64 mimarisine sahip Windows'u boot edeceğim.
Ben de sırf şarjı uzun gidiyor diye aldım.