dlep 5

Gelişen
Merhaba, MacBook Pro M3 Pro A2992 cihazım var. Sorunlar şu şekilde; Wi-Fi bağlanıyorum, kafasına göre bazen saatler sonra, bazen 10 dk sonra Wi-Fi'den düşüyor ama tekar Wi-Fi'a tıklayıp bağlan dediğimde anında bağlanıyor. Ek olarak macOS27 betaya belki çözebilir diyerek Update ettikten sonra Mac uykudayken çöküyor. Mac'i açıyorum uykudan uyandırıp, ekranda MacBook beklenmeyen şekilde yeniden başlatıldı, Apple'a rapor göndermek ister misiniz? Diye soruyor ve çıkarttığı panicloglar;

Kod:
<Span>apcie[0:wlan]:handleınterrupt</span><br><span>aer interrupt</span><br><span>unc Source: 2:0:0</span>
<Span>appleembeddedpcıe</span><br><span>applET6030PCıe</span>

Denediğim çözüm yolları:
  1. Wi-Fi modem ayarlarını değiştirmek ve MacBook Wi-Fi ayarları değiştirmek.
  2. MacBook sıfırdan temiz kurulum ve macOS26 27 denemeleri.
  3. Wi-Fi diagnostic ve donanım testi çalıştırma (hepsi temiz)
  4. Güvenli modda test sonuç yine aynı.
  5. Ek olarak bcmwlan trap kayıtları da var hem de bolca.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer panik çıktısı birden fazla macOS kurulumunda veya farklı bir ağda sürekli olarak apcie[0:wlan] ifadesini gösteriyorsa, bu durum Wi-Fi çipinde bir donanım veya firmware sorununa işaret ediyor olabilir. Apple, yazılım kontrollerinden sonra da devam eden kernel panic'lerin kablosuz bileşenler de dahil olmak üzere donanım sorunlarına işaret edebileceğini söylüyor:

Bu arada birisi sorunu Google DNS'e geçerek çözmüş ama bana biraz garip geldi bu çözüm.

Eğer panik çıktısı birden fazla macOS kurulumunda veya farklı bir ağda sürekli olarak apcie[0:wlan] ifadesini gösteriyorsa, bu durum Wi-Fi çipinde bir donanım veya Firmware sorununa işaret ediyor olabilir. Apple, yazılım kontrollerinden sonra da devam eden kernel Panic'lerin kablosuz bileşenler de dahil olmak üzere donanım sorunlarına işaret edebileceğini söylüyor:

Bu arada birisi sorunu Google DNS'e geçerek çözmüş ama bana biraz garip geldi bu çözüm.

Recep hocam macOS 27 26 ikisinde de panic atıyor DNS hem TT'nin kendi verdiği hem de Cloudflare DNS denedim hani garip olan şu Wi-Fi kopması yapıyor panic atıyor ama 300GB veriyi soluksuz sabit hızla indiriyor.

Az önce de panic attı ama bu sefer pani( CPU 8 caller ) LLC Bus error (slave error) from CPU 2 yazıyor baş kısmında.

Bu kadar sık olmaması lazım. Servis görsün bence cihazı.

Az önce Apple destek bağlandı ama cihazda hiçbir sorun yok, fiziksel servis görmeli dediler. Ben güç yönetim modülleri ve Wi-Fi çipi etrafındaki beslemelerden şüphe ediyorum.

Güncelleme: Yarın Zorlu Center'da incelenecek, ona göre gelişmeleri yazacağım. Garip bir arıza. Donanım arızası gibi davranmıyor ama yazılımla da çözülmüyor.

Güncelleme: Apple servisi incelemeye aldı hocam, haber bekliyoruz. Muhtemelen logic board değişimi önerecekler.

Bu kadar sık olmaması lazım. Servis görsün bence cihazı.
Evet, bugün teslim aldım cihazı. Apple bir sorun bulunmadığını, tekrar yazılım kurup 17 saat incelemiş. Mağazada denedim, sorun yoktu ama eve geldiğim an koptu. Ne iş, anlam veremiyorum. MacBook'ta hiçbir uygulama falan yüklü değil, buna Apple hesabı da dahil.

Merhabalar,

Loglardaki apcie[0:wlan]:handleinterrupt, aer interrupt ve bcmwlan trap hataları, olayın Mac'in wifi çipi ile PCIe veri yolu arasındaki bir iletişim kopukluğundan olduğu izlenimi veriyor.

MacBook uyku moduna geçtiğinde, wifi kartını düşük güç moduna (D3hot/D3cold) alır ama arka planda bildirimleri almak için (PowerNap/TCPKeepAlive) router ile ufak tefek paket alışverişlerine devam eder.

Huawei LG8245x6-50 modemin wifi 6 (802.11ax) veya güç yönetimi protokollerindeki bir dengesizlik (muhtemelen hatalı bir DTIM sinyali veya beacon paketi) Mac'in pcie hattında bir kesme hatası yaratıyor ve sistem donanımsal kilitlenmeyi çözemeyince kendini korumak için Kernel Panic verip çöküyor gibi. Başka ağlarda sorun olmaması, sorunun Huawei modemin firmware'indeki wifi güç standardıyla Apple'ın arm tabanlı PCIe sürücüsünün arasında bir sorun olduğunu düşündürdü bana.

Mac'in uykudayken wifi kullanmasını donanımsal seviyede yasaklayalım. Terminal'i açıp şu komutları girmesi uykuda çökmeyi büyük ihtimalle durduracaktır

Bash:
# Uykudayken TCP bağlantılarını açık tutmaya çalışmasını engeller (Çoğu Wi-Fi kaynaklı çökmeyi çözer)
sudo pmset -a tcpkeepalive 0

# Uykudayken ağ etkinlikleri için uyanmasını kapatır (Wake on Magic Packet)
sudo pmset -a womp 0

# Arka plan veri senkronizasyonunu uykuda kapatır
sudo pmset -a powernap 0

(Not: tcpkeepalive 0 yapıldığında "Find My Mac uyarı verebilir" der, sorun değil, onaylayıp geçebilirsiniz. Mac uyanıkken her şey normal çalışmaya devam eder.)

Daha sonra modemin arayüzüne girip şu ayarları gözden geçirelim:

Akıllı Wi-Fi aktifse onu iptal edelim. 2.4 GHz ve 5 GHz ağların isimleri aynıysa, modem cihazı sürekli birinden diğerine atmaya çalışır. Ağ isimlerini Ağ_Adı_2.4G ve Ağ_Adı_5G olarak ayırın ve Mac'i sadece 5G'ye bağlamayı deneyin.

5GHz ayarlarından 802.11ax modunu kapatıp, 802.11a/n/ac (Wi-Fi 5) moduna çekelim.

PMF (Protected Management Frames) Wi-Fi güvenlik sekmesinde PMF ayarı "Required/Zorunlu" ise bunu "Disable" veya "Optional" yapalım.

Son olarak wifi kanalını otomatikten çıkarıp, 5GHz için sabit bir kanala (örneğin 40 veya 44) alalım. Kanal bant genişliğini (Channel Width) 160MHz'den 80MHz'e düşürelim. 160MHz dfs kanallarına takılıp sürekli bağlantıyı düşürebilir.

Bunları denedikten sonra sonuç alamazsanız aklımda son bir çözüm fikri daha var onu da deneriz eğer başarılı olamazsanız.

Ek Not: İleride modemi değiştirirseniz veya bu ayarları orijinal apple varsayılanlarına döndürmek isterseniz, Terminal'e sudo pmset restoredefaults yazmanız yeterlidir.