MacBook'ta Color Grading yaparken bu ayara dikkat edin!

Relapse 83

Üstün
Yer
Antalya
Geçen tanıdığım esas renk işlerini yapan kişi fena kilitlenmişti, elindeki reklam revizelerinden başını kaldıramayınca klibin rengini bana pasladı. DaVinci'ye hakimim, elimin altında M3 Max işlemcili canavar gibi MacBook var. Üstelik sadece göz kararı da gitmedim; waveform, parade ve histogram takibimi eksiksiz yaptım. Ten renkleri vectorscope üzerindeki skin tone hattına cuk oturuyor, histogramda gölgeler dip yapmadan tam sınırda duruyor, Liquid Retina XDR ekranda da siyahlar jilet gibi görünüyordu. Kendimden emin şekilde render'ı alıp attım. On dakika sonra gelen telefonla soğuk duş aldım. İş, macOS renk yönetimini baypas eden Blackmagic UltraStudio üzerinden kalibre Flanders Scientific referans monitörüne aktarılınca gerçek ortaya çıktı. Benim ekranda sinematik duran o gece sahneleri referans monitöründe tamamen çamurlaşmış gölgelere ve morumsu, yeşilimsi zombiten renklerine dönüşmüştü.

Olay tam olarak şundaydı: MacBook'un mini-LED panelindeki local dimming algoritması sahte bir siyah derinliği sunarak gölgedeki gürültüyü ve detay kaybını benden gizlemişti. Skoplarda doğru gördüğümü sandığım veriler ise macOS'in ColorSync müdahalesi yüzünden yanıltıcıydı. Ekran varsayılan Display P3 ve gamma 2.2 profilinde çalışırken, hedef Rec. 709 ve gamma 2.4 (BT. 1886) standartıydı. DaVinci içinde doğru color management yapılandırılmadığında ve NCLC etiketleri eşleşmediğinde, histogram size matematiksel olarak doğru görünen ama yanlış renk uzayına taranmış bir veri sunar. M3 Max'in işlem gücü ne kadar devasa olursa olsun, kalibre edilmemiş ve işletim sistemi renk motoruna tabi bir laptop ekranında sadece skoplara bakarak renk yapılamayacağını o gece çok net öğrendim.

Sorunu çözmek ise aslında birkaç tıklamaya baktı. Ekranı BT. 709-BT. 1886 referans moduna kilitledim, True Tone ile otomatik parlaklığı kökten kapattım. DaVinci Resolve içinde de "Use Mac display color profiles for viewers" ayarını aktif edip izleyici katmanını ColorSync ile senkronize ettim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…