Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Okann40

Gelişen
MacBook sadece evde kullanmak için alınırsa, hep şarjda kullanılırsa olur mu? Diğer laptopları hep böyle kullanırdık çünkü şarjda değilken fazla uzun gitmiyorlardı. Evdeyken de şarjda kullanmak daha iyi bence çünkü şarj ne kadar kalmış falan diye kontrol etmeye de gerek yok ve aynı masaüstü bilgisayarlar gibi yani. Bu durumda MacBook’u bu tarz kullanımda sorun olur mu? MacBook’un dışarıda kullanılacağını sanmıyorum, sadece evde.

Eski bir laptopumuz vardı; onun mesela bataryası neredeyse bitmişti ve sıfırını almıştık bataryanın ama o da bir süre sonra eskisi gibi oldu. Lakin sadece evde kullanırken şarja takılı olduğu için sorun olmuyor. Elektrikler giderse haliyle dosyaları kaydedip cihazı kapatıyorum, laptop kendi kapanmasın diye.

MacBook modellerinden anlamıyorum ama fiyatlarına göre yorumlarsam Pro seçmeyeceğim, Air modelleri daha uygun.

Çözüm
Hayır, klasik eski bizim bildiğimiz laptoplardaki gibi ciddi bir zarar vermez. Çünkü Apple’ın yeni nesil MacBook’larında (özellikle M1, M2, M3 Air ve Pro modelleri) batarya yönetimi oldukça akıllı çalışıyor. İçiniz rahat olsun.
Hayır, klasik eski bizim bildiğimiz laptoplardaki gibi ciddi bir zarar vermez. Çünkü Apple’ın yeni nesil MacBook’larında (özellikle M1, M2, M3 Air ve Pro modelleri) batarya yönetimi oldukça akıllı çalışıyor. İçiniz rahat olsun.

Çözüm
MacBook sadece evde kullanmak için alınırsa, hep şarjda kullanılırsa olur mu? Diğer laptopları hep böyle kullanırdık çünkü şarjda değilken fazla uzun gitmiyorlardı. Evdeyken de şarjda kullanmak daha iyi bence çünkü şarj ne kadar kalmış falan diye kontrol etmeye de gerek yok ve aynı masaüstü bilgisayarlar gibi yani. Bu durumda MacBook’u bu tarz kullanımda sorun olur mu? MacBook’un dışarıda kullanılacağını sanmıyorum, sadece evde.

Eski bir laptopumuz vardı; onun mesela bataryası neredeyse bitmişti ve sıfırını almıştık bataryanın ama o da bir süre sonra eskisi gibi oldu. Lakin sadece evde kullanırken şarja takılı olduğu için sorun olmuyor. Elektrikler giderse haliyle dosyaları kaydedip cihazı kapatıyorum, laptop kendi kapanmasın diye.

MacBook modellerinden anlamıyorum ama fiyatlarına göre yorumlarsam Pro seçmeyeceğim, Air modelleri daha uygun.

Zaten MacBook şarj aletini takınca gücü pilden değil aletten alıyor diye biliyorum.
Sorun olmaz.

Ekran Resmi 2026-01-28 14.20.55.webp

Aktif olarak şarjda kullanıyorum ve pili kullanmıyor. O yüzden uzun süreli pil performansını düşürecek bir sorun teşkil etmez.

Sorun olmaz, aksine pil döngüsünü harcamadığın için batarya sağlığın daha uzun süre yüksek kalır. AlDente ile %80'e sabitle, ayda bir kez fişten çekip %20'lere kadar düşür keyfine bak.

Mümkün mertebe prize takılı kullanın, Apple bile bunu öneriyor zaten.
Sürekli şarj ve deşarj döngüleri pil devrini arttırır, bu da pil sağlığını düşürür. Sürekli prize takılı kullanmak pil devrini arttırmayacağı için pil sağlığı da kolay kolay düşmez.
Zaten şarj %100'e ulaştıktan sonra akımı kesiyor, bir süre sonra elektrik duruyor. Bu sebeple pil sürekli şarj olmaz, bir yerden sonra durdurur.
Yine de, ayda bir şarjdan çıkartıp pilde kullanmak da fayda var, yoksa pilin kimyası bozulabilir ve tembelleşebilir, kimyasalı aktif tutmak gerek.

Konu zaten çözülmüş ama olumlu yönde etkiler, pil devri 0'dan 100'e kaç defa yolculuk ettiğini gösterir ve şarjda kullanınca bataryayı kullanmamış olursun gibi düşünebilirsin. İmkanım olan her an ben şarja takıyorum.