Merhaba. macOS kullanan neden kullanıyor? Apple ürünlerine geçen biri bir daha başka modele geçmek istemiyor diye duydum.

Kalite mi? Marka mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Basit, surucu guncelleme vs. tarzi islemlerle ugrastirmiyor, kararli, bir sabah bilgisayarini actiginda sacma sapan bir hatayla karsilasma olasigin yok gibi, cihazi is odakli kullaniyorsan oldukca verimli olmani sagliyor ama artik oyun tarafi da gelisiyor. macOS'u kullanman icin cihaz lazim bir de tabi. Mac Mini'ler fiyatina gore cok iyi urunler keza MacBook'lar da kendi kategorisi icin oyle. macOS kullanan cihazlarla gelen diger donanimsal ve fiziksel ozellikler de cezbediyor.

Merhaba. macOS kullanan neden kullanıyor? Apple ürünlerine geçen biri bir daha başka modele geçmek istemiyor diye duydum.

Kalite mi? Marka mı?

macOS kullanma sebepleri büyük ihtimalle Windows'tan daha stabil kararlı çalışması.
Ama Windows'dan daha az uygulama çeşitliliği var ve onun kadar basit değil şahsen.
İşini ihtiyacını karşılıyorsa macOS gayet güzel yazılım.

Sadelik, malzeme kalitesi, güvenli olması, uzun pil ömrü, kolay kolay format istemez. Tabii olumsuz yanları da var.

Türkiye'de çok yaygın değilken OS 9 classicten itibaren deneyimim var.

Çoğu insanın Windows kullanma sebebiyle aynı aslında, alışkanlık. Yoksa aynı stabiliteyi Linux'ta da alırsınız.

Aynı soruyu geçen sene arkadaşıma sormuştum, kendisi ilk bilgisayarından beri Mac kullanır. "Hep bunu kullandım, şimdi başka işletim sistemine geçemiyorum." demişti.

Sürekli şarj etmek zorunda olmamak, şarj etmesek bile tam performans ile kullanabiliyor olmak, Panel kalitesinin fiyat bandına göre çok daha iyi olması, Linux tabanlı olması, basit bit yapıda olması -Bilgisayarı ilk kez kullanacak bir insan bile kısa sürede aşina olabilir-...

Hem iyi bir Windows oyun bilgisayarım hem de iyi bir Macbook Pro dizüstüm var kısaca madde madde açıklayayım. Apple'ı da çok sevmem, Windows'u da çok sevmem ben müşteriyim işime geleni kullanırım fanboyluk işinden hoşlanmam o yüzden objektif olacağım.

• Hiçbir dizüstünde yakalayamayacağın parça kalitesi. Menteşeler, kasa, panel çerçevesi.

• Ekran averajın çok üzerinde, benim kullandığım model miniLED DCI-P3 ve sRGB %100 kalibre gelen bir panel.

• Bir dizüstü bilgisayarın sahip olduğu en iyi ses kalitesine sahibim. 6 adet hoparlöre ek bir de Woofer var bu Woofer masada titreşim yaratmasın diye Woofer'ın ortasındaki sürücüde 2 adet zıt konumlandırılmış kuvvet dengeleyici var. Gümbür gümbür ses geliyor, titreşim gelmiyor.

• Bir dizüstünün sahip olduğu en iyi Touchpad, telefon ekranı kadar hassas olmasının yanı sıra fiziksel bir tuş yok Haptic Engine var ve bu Touchpad'in basınç duyarlılığını arttırıp azaltabiliyorsun. Devasa olması ve sistemle çok entegre çok tatlı çalışıp birçok farklı hareketi algılaması da cabası. Klavyeden bahsetmiyorum, bu kadar iyi hissettiren bir Low-Profile klavye varsa satın alayım hemen. Milyonlarca tuş atımı yaptığım 3 senedir kod yazdığım makinada tek hayalet basan ya da az basan bir tuş yok ki elim narin bir el de değil tak tak vurarak yazarım.

• Kasa aluminyum ve anodize edilmiş bir metal yüzey olduğundan tüm kasa aslında bir pasif soğutucu gibi çalışıyor. 3 senedir 3 kere fan açmamıştır benim makina. Aynı zamanda kalite hissi de yaratıyor. Bir Thinkpad ile bile kıyaslarsan Macbook kasası başkaymış dersin eline alınca.

• Apple Silicon sayesinde verimlilik Allah-u Ekber dağları seviyesinde, şarja takmadan ciddi anlamda iş bitirebiliyorsun ve abartısız olarak şarjda performansın düşmüyor. Şimdiye kadar 10 farklı markada iş ve oyun dizüstü bilgisayarı kullanmışımdır. Kimse bana demesin ki herhangi başka bir firma bunu Apple seviyesinde becerebildi... Rakipsizler.

• Son ve en önemli olarak Alan Kay'in şu sözü akıllara gelsin. "Yazılım konusunda ciddi olanlar, kendi donanımlarını üretmelidirler." Öyle bir makina düşün ki neredeyse her şey In-House tasarlansın, yazılımı da dahil. Düşününce kendi tasarımları olmayan bir şey yok adamların. O yüzden makina yüzde yüz olmamakla beraber bir ahenk içinde çalışıyor.

• Yazılım kısmına girmek istemiyorum orası hem subjektif hem de ben bile 3 seneden beri hem olmadığından şikayetçi olduğum hem de olup da şimdiye kadar farkında olmadığım özelliklerle karşılaşıyorum her gün. Ancak eğer masamda 34 inç OLED panele bağlı Gaming Sistem varken Kod derleme ve Android Studio işlerimi Macbook ile yapıp, Gaming sistemi sadece oyun ve lokal AI modeli yürütmek için kullanıyorsam Mac yazılımı da fena değildir derim.
Yazdıklarım 2023 M2 Pro Macbook Pro 16 12/19 içindir.

Şahsen ben Linux'ta veya Windows'ta odaklanamıyorum diye almıştım. Kaliteli mi? Meh. Eğer benim gibi dikkat eksikliğiniz yoksa ThinkPad alıp Linux yükleyip geçin.