macOS Sonoma 14.0 Proxmox ile çalışıyor mu?

eonder87

Uzman
Proxmox isimli bare metal sanallaştırma ile macOS kurulumunu hiç denediniz mi?
Malum VMWare ile çalıştığında GPU yani grafik hızlandırma olmadığı için kötü çalışıyor. Windows PC'ye kurmak da uğraştırıyor farklı bir işletim sistemi gibi çalışan ve genellikle server sistemlerinde farklı sistemleri aynı anda çalıştırmak amaçlı kullanıldığından dolayı bir sorayım dedim. İnternet üzerinde bir çok video gordum hatta biri hazır imaj dosyası ile 5dk'da kurulum yapıyordu.

İsim olarak çok duydum. Ancak düzgün bir kaynak bulamadığım için girişmemiştim çok. Eğer bilen biri varsa güzel olur. Onun dışında bir ara bakınabilirim.

Doğru çekirdek ayarı yapılırsa GPU'nuzu da Passthrough(GPU'nuzun desteklenmesi gerek ve iGPU'lar büyük ihtimal çalışmayacaktır) yaparak kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Proxmox Linux'un KVM altyapısını kullanan bir sanal makine hypervisoru'dur, işletim sistemi gibi bilgisayara kurulur ve bütün bilgisayarı Proxmox yönetir, onun verdiği panel ile beraber sanal makineleri oluşturup yönetebiliyorsunuz. Ben Proxmox ile aynı altyapıyı(KVM) kullanan QEMU tabanlı Virt-manager ile Linux'da çalıştırmayı denedim ancak uygun config.plist'im olmadığı yani ayar yapmasını beceremediğim için boot aşamasını geçemedim.

VMware gibi bir sanallastirma ile kuruluyor ve uyumsuz donanım üzerinde çalışabiliyor. Sadece uyumlu ekran kartını GPU passthrough yaparak kurulup direkt HDD dosyası ile yedeklenebiliyor. Eş zamanlı olarak Linux benzeri bir sistem kullanıyor. Bir de Windows Linux ve MacOS'u eş zamanlı olarak çalışıyor.

İki ayrı MacOS'u veya Windows'u açabiliyor. Daha doğrusu donanımın yettiği kadar.

Hatta sistemler arası dosya transferi ve aynı farenin birçok sistemde kullanilabilmesini sağlıyor.

İki monitörü bir sistemde biri macOS diğeri Linux olabiliyor.

Bir de bu sistem halihazırda GeForce NOW gibi sistemlerin altyapisinda kullanılıyor.

Normal Hackintosh'tan tam olarak farkını anlamadım.
Proxmox bir sanal makine hypervisor'u. Bunu bilgisayara kuruyorsun ve bilgisayar sunucuymuş gibi kontrol ediliyor. Üstte KVM yani Linux çalışıyor. Verdiği panelden bilgisayarı istediğin kadar kaynaklarını bölebiliyorsun, KVM çok düşük bir overhead'la çalışıyor. Bilgisayarın düğmesine bassam ve söylemezsem sana anlamakta çok zorluk çekersin. En büyük harikası PCI-e aygıtları doğrudan sanal makineye verilebiliyor. 6700 XT ile tam performans, NVM-e SSD'ler sanal makinede tam performans. Olayı bu.

Proxmox bir sanal makine Hypervisor'u. Bunu bilgisayara kuruyorsun ve bilgisayar sunucuymuş gibi kontrol ediliyor. Üstte KVM yani Linux çalışıyor. Verdiği panelden bilgisayarı istediğin kadar kaynaklarını bölebiliyorsun, KVM çok düşük bir Overhead'la çalışıyor. Bilgisayarın düğmesine bassam ve söylemezsem sana anlamakta çok zorluk çekersin. En büyük harikası PCI-e aygıtları doğrudan sanal makineye verilebiliyor. 6700 XT ile tam performans, nvm-e SSD'ler sanal makinede tam performans. Olayı bu.

En güzel tarafı da bir kere ayar tutturduğunda o imajı istediğin kadar farklı sürümle tutabiliyor ve rollback atabiliyorsun. Orijinal kurulum üzerinde kullandın kurduğun yazılım ayar vs sıkıntı çıkardı sil yeniden aynı ayarla 5Dk'da oluştur devam et. Veya iş için ayrı kişisel kullanım için ayrı oluştur. Farklı donanıma taşıdığında ufak tefek şeyler dışında yine çalışır diye düşünüyorum PCI Express passthrough ile.

Geri
Yukarı Alt