Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
İstanbul
Arkadaşlar selam. Bundan 1,5 hafta evvel yeni bir kasa aldım, MSI'ın MAG Force 320r kasası.
Tüm bağlantıları yaptım, sistemde ayrıca sıvı soğutma var görselde göründüğü üzere. Kasayı her açışımda, bilgisayar ekranına Gigabyte logosu geldiğinde fanlar otomatik duruyor, ardından Windows yüklenme ekranında çalışıyor ve 2-3 açılışın ikisinde mutlaka fanların 2'si çalışmıyor. Sonra tekrar kapatıp açtığımda yine Gigabyte logosunda duruyor ve hepsi dönmeye başlıyor.

Sorun ne olabilir? Kablolamada vs. olabilir mi? Kasa fanlarında sorun olsa ikinci açışımda sorunsuz çalışmazlardı sanırım. Gigabyte logosunda durma sebebi ne olabilir?

IMG_1797.webp

IMG_1798.webp

Görselde sadece ortadaki fan çalışıyor.

Çözüm
Arkadaşlar selam. Bundan 1,5 hafta evvel yeni bir kasa aldım, MSI'ın MAG Force 320r kasası.
Tüm bağlantıları yaptım, sistemde ayrıca sıvı soğutma var görselde göründüğü üzere. Kasayı her açışımda, bilgisayar ekranına Gigabyte logosu geldiğinde fanlar otomatik duruyor, ardından Windows yüklenme ekranında çalışıyor ve 2-3 açılışın ikisinde mutlaka fanların 2'si çalışmıyor. Sonra tekrar kapatıp açtığımda yine Gigabyte logosunda duruyor ve hepsi dönmeye başlıyor.

Sorun ne olabilir? Kablolamada vs. olabilir mi? Kasa fanlarında sorun olsa ikinci açışımda sorunsuz çalışmazlardı sanırım. Gigabyte logosunda durma sebebi ne olabilir?

Eki Görüntüle 189612

Eki Görüntüle 189613

Görselde sadece ortadaki fan çalışıyor.

BIOS'ta fanlar çok düşük devirde çalışacak şekilde ayarlıysa fanların start voltajının altında kalır, fanlar dönmez.

Düşük sıcaklık fan hızlarını biraz arttırın.
Anakartlarda "genelde" yeterince fan bağlantısı olmadığı için, fan üreticileri fana tek kablo yerine 2 kablo tasarlar (1'i dişi, 1'i erkek)

Böylece fanlar birbirine bağlanır ve tek kablo ile bağlanmış gibi porta bağlanabilir.

11:30-12:20 arasını izleyebilirsiniz.

O şekilde bağladım evet.
BIOS'ta fanlar çok düşük devirde çalışacak şekilde ayarlıysa fanların start voltajının altında kalır, fanlar dönmez.

Düşük sıcaklık fan hızlarını biraz arttırın.
Herhangi bir BIOS ayarı yapmadım.

Sıvı soğutma fanları kırmızı ile işaretlediğim yere mi takılı?

Kasa fanlarıda sarı ile işaretlediğim yerlere/yerlerden birine bağlı mı? Bağlıysa papatya dizilimi ile mi bağlı?
Kasa fanları sarıya bağlı papatya dizilimi ile, kırmızıya ise sıvı soğutma fanları bağlı yani CPU fan girişine. Pompayı da SYSTEM girişine bağladım.
Fanları 4'lü kablo ile mi bağladın kasanın yanında gelen? SYS_FAN portuna mı bağladın? BIOS'tan Fan Detect-Auto yerine PWM seçip tekrar bak, DC fan bunlar, bir de öyle dene.
Papatya denilen dizilim ile birebirlerine bağlıydı, ben de birbirine bağlı olduğuna emin olup 3 dişli girişi SYS_FAN 1'e bağladım FAN 2'ye de pompa bağlı. BIOS ayarı yapmadım hiçbir şekilde.

Son düzenleyen: Moderatör:
O şekilde bağladım evet.

Herhangi bir BIOS ayarı yapmadım.

Kasa fanları sarıya bağlı papatya dizilimi ile, kırmızıya ise sıvı soğutma fanları bağlı yani CPU fan girişine. Pompayı da SYSTEM girişine bağladım.

Papatya denilen dizilim ile birebirlerine bağlıydı, ben de birbirine bağlı olduğuna emin olup 3 dişli girişi SYS_FAN 1'e bağladım FAN 2'ye de pompa bağlı. BIOS ayarı yapmadım hiçbir şekilde.
Çalışmaması için bir sebep görünmüyor.

Fanları tek tek deneyin.

Girişleri kontrol ettim, hepsi dediğiniz gibi @LH44 ve yine açılışta durdular sonra devam ettiler ve egzoz fanıyla 1 fan yine durdu açılışta şimdi direkt BIOS'a girdim ve sorunsuz dönüyor hepsi Windows'a geçtiğimde duruyorlar yine.

IMG_1799.webp

Fan ayarları böyleydi sadece PWM seçtim şu an. @LH44

BIOS güncelledim yine olmadı.

Çözümü buldum, açılışta fanlar yine duracak maalesef Gigabyte anakart ile bu sorunu yaşayan 4-5 kişi daha buldum internetteki forumlarda. Ancak Gigabyte anakart sahibiyseniz, yeni aldıysanız veya yeni PWM fanlara sahip bir kasa aldıysanız CMOS sıfırlayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Dediğim gibi açılışta fanlar yine duracak ama sonradan sorunsuz çalışmaya devam edecek. Tek çözüm yolu budur, diğer çözüm yoluda maalesef anakartı değiştirmek.

Son düzenleyen: Moderatör: