Konu Başlıkları Gizle
- 1 Giriş
- 2 Maldivler Adaları ve Başkent Male
- 3 Maldivler'e Ne Zaman Gidilir?
- 4 Resort mu, Yerel Ada mı? Hangisinde Kalınmalı?
- 5 Yerel Halk, Otel Çalışanları, Dil Bilmek ve İngilizce
- 6 Maldivler'de Nerede Kalınır?
- 7 Vize ve Giriş İşlemleri
- 8 Havalimanından Otele Nasıl Gidilir?
- 9 Kaç Gün Kalınmalı?
- 10 Peki Maldivler'de Ne Yapılır?
- 11 Bavula Ne Koymalı?
- 12 Sonuç
- 13 Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteleri ziyaret edin:
- 14 Not:
Giriş
Merhaba.
Yağmur gibi donanım rehberlerimden sonra sizleri biraz uzaklara götüreceğim. Yaklaşık 10 gün kaldığım Maldivler ile alakalı bir tatil rehberi olacak bu. Soru işaretleriniz varsa muhtemelen bu konuyla gidereceksiniz.
Maldivler Adaları ve Başkent Male
Maldivler, Hint Okyanusu'nda yer alıyor ve toplam 1.192 adadan oluşuyor. Bu adaların bazılarında tatil otelleri, bazılarında yerel yaşam var ve bazıları ise tamamen boş. Başkenti Male, ve burası da bir ada. Toplam nüfusu 200.000 civarlarında. Ve bu başkenti tamamen gezmek isterseniz tüm adayı 1 saat içerisinde yürüyerek gezebiliyorsunuz.
Ayrıca Male, tatil otellerinden oldukça farklı bir deneyim sunuyor. Burası devasa tropik plajlardan ziyade yoğun nüfuslu, hareketli bir başkent. Yerel yaşamı görmek, camileri, National Museum'u ve şehir hayatını deneyimlemek isteyenler için birkaç saatlik veya bir günlük ziyaret anlamlı olabilir. Ancak “Ben Maldivler'e geldim, sadece deniz ve plaj istiyorum.” diyorsanız Male'de uzun süre kalmak şart değil, ki zaten anlamlı da değil.
Maldivler'e Ne Zaman Gidilir?
Biz Eylül ayında gittik. Eylül ayı için yağmur çamur ayı diyorlardı fakat kaldığımız süre zarfında 1 defa bile yağmura denk gelmedik. Hava durumu da full yağışlı gösteriyordu fakat ülkenin yüz ölçümü çok büyük olduğu için kim bilir nerelere yağdı, okyanus sonuçta. Maldivler yıl boyunca sıcak bir iklime sahip zaten. Ortalama sıcaklıklar yaklaşık 25-35 dereceler civarında.
Kasım-Nisan arası bu dönem genel olarak daha güneşli ve yağışların daha az olduğu dönemken, Mayıs-Ekim arasına kadar Güneybatı musonu nedeniyle yağış ihtimali artıyor. Yağış dediğime de bakmayın, genelde 1-2 saat yağıp terk ediyormuş yağmur. Özetle en ideal dönem genellikle Aralık–Nisan arası kabul ediliyor. Bu dönemde hava daha stabil olduğu için özellikle deniz, plaj ve su aktiviteleri açısından avantajlı. Mayıs–Ekim arasında ise hava tamamen kötü demek yanlış olur. Güneşli günler yine olabilir ve bazı dönemlerde fiyatlar daha uygun olabilir. Ancak yağmur ve deniz koşullarının değişme ihtimali daha yüksek. Bu arada fiyatlar da sezona göre artıyor veya azalıyor tabii. Biz Eylül ayı için X bir para verdiysek, Kasım, Aralık, Ocak oldukça bu fiyat X2 hatta X3 oluyordu. Bana kalırsa en makul dönem Eylül-Ekim ayları, her anlamda.
Resort mu, Yerel Ada mı? Hangisinde Kalınmalı?
Maldivler'de tatil planlarken vereceğiniz en önemli karar bu. Resort adaları, Maldivler denince akla gelen klasik görüntüyü sunuyor: özel plajlar, bungalovlar, villa seçenekleri, havuzlar, restoranlar ve çeşitli su aktiviteleri. Özellikle balayı veya tamamen dinlenme odaklı bir tatil için daha uygun. Yerel adalar ise daha ekonomik. Guesthouse ve küçük otellerde konaklayarak Maldivler'in günlük yaşamını da görebiliyorsunuz. Ancak eğer kullanıyorsanız alkol konusunda önemli bir fark var: Maldivler'de kişisel olarak alkol ithal etmek yasak, fakat resortlarda alkol satışı mevcut.
Bu nedenle “Maldivler'e gittim, o meşhur su üstü villasında kalacağım.” diyorsanız, ki biz öyle yaptık ve kesinlikle buna değdi, resort; “Hem denizi göreyim hem de bütçeyi çok zorlamayayım.” diyorsanız yerel ada daha mantıklı.
Özetle, ne kadar ekmek o kadar köfte. Bütçeniz varsa kesinlikle otelleri değerlendirin. Aldığınız hizmetin kalitesinin haddi hesabı yok. Her şey inanılmaz iyi.
Bu arada biz HaydiMaldivlere şirketi ile gittik. Bu bir tur şirketi değildi çünkü zaten Maldivler'in neresini turla gezeceğiz? Şirket sadece uçak biletlerini kesti, ülke içerisindeki transferleri sağladı. Bizim için kolaylık oldu bir bakıma. Eğer, ''Bileti kendim keserim, otele ya da adalara kendim giderim.'' diyorsanız şöyle bir önemli detay var: Uçak biletlerini kesmesine kesersiniz de ülkeye inince havalimanından adalara ya deniz uçağı ile ya da tekne ile gitmelisiniz. Bu deniz uçakları ya da tekneler çok ciddi pahalı. Yani bütçe anlamında dibi boylayabilirsiniz. O yüzden bırakın şirket ayarlasın.
Yerel Halk, Otel Çalışanları, Dil Bilmek ve İngilizce
Ülkenin %90'ı Müslüman. Garip gelecek belki farkındayım fakat bazı personellere Hello demem ile Selamun Aleyküm demem arasında fark oluştu. Selam verdiğim her personelin eğile büküle selamımı alıp diğer otel misafirlerine nazaran bizimle biraz daha içli dışlı olmaya çalıştıklarını ve iletişim kurduklarını gözlemledim. Odamızı temizleyen arkadaş Bangladeş'li bir adamdı, ismi Kadir. Normalde housekeeping arkadaşlar günde 1 odayı temizliyorlardı, bizimkiyle bayağı muhabbet ettik. Günde 3 öğün odayı falan temizliyordu, akşamları odaya tatlı getiriyordu vesaire vesaire. Belki işinize yarar
Bunun dışında İngilizce'ye ihtiyacınız olacak. Ülkenin her yerinde, daha doğrusu tüm otellerde İngilizce konuşuluyor. Yerel adalarda kendi dillerini konuşuyorlardır muhtemelen orası ayrı. Ha, çok ciddi bir İngilizce'ye de ihtiyaç yok abartı gibi anlatmayayım. Derdinizi anlatın yeter. Zaten ne derdiniz olacak? Ya deniz ya yemek ya da içecek.
Bir de hem başkentte hem de adalarda inanılmaz boyutta yaşayan ve personel olarak çalışan Hindistan'lı insanlar var. Zannediyorum Maldivler ile Hindistan'ın yakın konumundan kaynaklı. Sağda solda gördüğümüz videoların aksine tanıdığım/tanıştığım Hint'li insanlar aşırı kibarlardı ve çok temizlerdi. Meh, şaşırmıştım. Bir de son olarak ülkeye tatile gelen çok ciddi bir Çin kitlesi var. Muhtemelen yine ülkelerin yakın olmasından kaynaklı. Ve ben hayatımda Çin'liler kadar pislik, pislik oğlu pislik insanlar görmedim. Görgü kurallarından bihaber olan bu insanlar ne su içmeyi biliyorlar ne sokakta yürümeyi biliyorlar ne tuvalete gitmeyi biliyorlar, ayrıca çok da kabalar. Mesela otelde Sessizlik Odası diye bir alan vardı, tuhaf belki fakat insanlar girip deniz manzaralı bir odada uyuyorlar, Siesta hesabı. Adam içeride yüksek sesle reels falan izliyor, abidik gubidik şeyler ya. GYM salonuna geliyor, denizden çıktığı gibi makinelere ıslak ıslak oturuyor vesaire. Restaurantta yemek yerken o kadar insanın içinde son sesle geğiriyorlar falan. Aman ya. Daha çok örnek var da konunun amacı sapmasın. Linç yiyeceksem pek umurumda değil çünkü durum bu. 3-4 ülkeye gittim ve her yerde karşılaştım bu Çin dallamalarıyla. Tecrübelerim hep aynı oldu bu ırk için. Atalarımın ellerine sağlık, ne diyeyim.
Maldivler'de Nerede Kalınır?
Maldivler'de ''Hangi otel?'' sorusundan önce hangi atolde ve hangi adada? sorusunu sormak daha doğru.
Aşağıda yazdığım maddelere tek tek dikkat edin çünkü kritik önem taşıyorlar:
* Havalimanından transfer süresi ve ücreti: Bazı adalar havalimanına ciddi uzaklıkta olabiliyor. Deniz uçağı ile ya da tekne ile 2-3 saat süren yolculuklar yapabiliyorsunuz. Bazen gerçekten çekilmiyor. Zaten uzaklığa göre de fiyat ciddi artabiliyor.
* Deniz uçağı mı yoksa hız teknesi mi kullanıldığı: Uçak tutuyorsa tekne, tekne tutuyorsa uçak; tercih sizin. Ya da havadan manzara veya okyanustan manzara.
* House Reef'in kalitesi: Bazı adalar gerçekten doğal oluyorlar. Gerek ormanlık anlamında gerekse deniz anlamında. Bazı adalar ise yapay oluyorlar, insan eliyle yapılmış adalar bunlar. Sonradan yapıldığı çok belli oluyor. Ha yine çok iyi orası ayrı ama doğal bir ada seçmeniz daha iyi olur.
* Şnorkelle direkt denize girilip girilemediği: Envai çeşit balık görmek istiyorsanız mutlaka şnorkelle denize girilebilecek bir ada olsun. Bazı adalarda buna izin verilmiyor. Biz bunu yaptık. Çok değil, denizde çok açılmanıza gerek bile yok çünkü 5-10 metrede bile çokça türden balık görebiliyorsunuz. Harika olay.
* Plajın ve lagünün yapısı: Dediğim gibi yine, burada mevzu doğal ada ve yapay ada muhabbeti.
* Yemek seçenekleri: Ağırlıklı olarak deniz ürünleri var, normal olarak tabii. Ama aç kalmazsınız. Her telden yiyecek bulabiliyorsunuz. En kötü hamburger yersiniz. Sağda solda ''Yiyecek hiçbir şey bulamadık, günlerce aç kaldık.'' diyen zırvalara inanmayın.
* Alkollü içecek fiyatları: Bazı adalarda/otellerde tatili ucuza getirmek istiyorsanız içecek hariç bir her şey dahil plan yapılabiliyor. Ama harcı borcunu geçiyor. Bir şişe şampanya açmak isteseniz 100-150 dolardan başlıyor. O yüzden buna dikkat edin, sırf ''Abi içecek olmasın ama gel konaklama fiyatını aşağı çekelim.'' gibi bir teklif göz boyasa da yemeyin.
* Dahil olan ve ekstra ücretli aktiviteler: Bu mevzu otelden otele göre değişiyor. Bizim otelimizde ekstra ücretsiz aktivite olarak 1 tekne ile açıldıktan sonra şnorkelling, 1 tekne ile açıldıktan sonra tüplü dalış, 1 tekne ile açılıp balık tutma, özel akşam yemekleri (adamızda 3 ayrı restaurant bulunuyordu çünkü), 1 45 dakikalık tüm vücut masaj gibi gibi haklarımız vardı. Gayet de yetti aslına bakarsanız. Adada sıkılmadık.
* Kumsal Villa ve Su Üstü Villa farkı: İkisi de birbirinden güzel. Eğer bütçe yetiyorsa mutlaka Su Üstü villayı deneyimleyin. Odanızın içinden zeminden kocaman bir camekan geçiyor. Okyanusu ve altınızdan geçen envai çeşit balığı görebiliyorsunuz. Biz çokça köpek balığı, vatoz, ton balığı, balon balığı, çeşit çeşit tür balıklar gördük.
Son bir not: Özellikle “Su Üstü villa aldım, Maldivler tamamdır.” diye de düşünmemek lazım. Bazı adalarda plaj daha güzelken bazılarında deniz ve mercan resifi daha etkileyici olabiliyor. Gideceğiniz yeri bir araştırın, öyle gidin.
Vize ve Giriş İşlemleri
Maldivler vize istemiyor. 30 güne kadar kalabilirsiniz ülkede. Ancak pasaportun makine tarafından okunabilir bölüme (MRZ) sahip olması ve en az 1 ay geçerli olması gerekiyor. Ayrıca dönüş bileti, onaylı konaklama ve seyahat masraflarını karşılayabilecek yeterli maddi imkan gibi giriş şartları bulunuyor. Ha bir de bunun yanında Traveller Declaration formunun, varıştan önceki 96 saat içerisinde IMUGA üzerinden doldurulması gerekiyor. Bu işlem ücretsiz. Ücret isteyen aracı sitelere dikkat etmekte fayda var; resmi Traveller Declaration ücretsiz olarak yapılabiliyor. Bu form ne derseniz, kısacası; işte ben şu ülkeden geliyorum, şu kadar kalacağım, şu tarihte ayrılacağım gibi gibi. Klasik prosedürler işte.
Havalimanından Otele Nasıl Gidilir?
Maldivler'de havalimanına indikten sonra tatilinizin devam edeceği ada için ayrıca transfer yapmanız gerekiyor. Yakındaki resortlara genellikle hız teknesi, daha uzak adalara ise deniz uçağı veya iç hat uçuşu + tekne ile ulaşım sağlanıyor. Burada önemli nokta şu: Uçak biletine bakarken sadece İstanbul–Male fiyatına odaklanmayın. Resortun transfer ücretini de toplam tatil maliyetine ekleyin. Bazı resortlarda deniz uçağı transferi kişi başı ciddi bir ek maliyet oluşturabiliyor.
Kaç Gün Kalınmalı?
İlk kez gidiyorsanız 5–7 gece oldukça ideal. Özellikle bu ülkenin önümüzdeki 50-60 yıl içerisinde tamamen sular altında kalacağı gerçeğini göz önünde bulundurursak tadını çıkarmaya çalışın. Kim bilir bir daha ne zaman yolumuz düşecek.
Çünkü 3–4 gece, uçuş ve transferler düşünüldüğünde biraz kısa kalabilir. Özellikle İstanbul'dan uzun bir yolculuktan sonra birkaç gün içerisinde geri dönmek tatilin verimini düşürebilir. 7 geceden uzun konaklamalarda ise aynı resortta uzun süre kalmak bazı kişiler için monotonlaşabilir. Bu nedenle daha uzun tatillerde iki farklı ada/resort kombinasyonu düşünülebilir. Muhtemelen sıkılmazsınız ama adettendir yazalım dedik.
Peki Maldivler'de Ne Yapılır?
Maldivler sadece denize girip güneşlenmekten ibaret değil tabii ki. Şnorkelle yüzme, dalış, yunus balıklarını izleme, balık tutma, jet ski, windsurf, kitesurf, tekne turları ve sandbank gezileri gibi birçok aktivite bulunuyor. Tonla yani. Bence özellikle şnorkel ve dalış konusunda araştırma yapmak gerekiyor. Çünkü Maldivler'in asıl güzelliği sadece suyun üstünde değil, suyun altında. Ayrıca gün batımı tekne turu ve sandbank gezisi de yapılabilecek aktiviteler arasında.
Bavula Ne Koymalı?
Maldivler için fazla eşya taşımaya gerek yok. Zaten deniz temalı bir tatil için herkes biliyordur ne alacağını ama mutlaka alın dediklerim var.
- GÜNEŞ KREMİ (MUTLAKA.)
- Güneş gözlüğü
- Deniz ayakkabısı (Çok fazla Reef ve mercan olduğu için ayaklarınızı kesebiliyor bazen, mutlaka alın.)
- Şnorkel ekipmanı
- Su geçirmez telefon kılıfı (Su altı çekimler için ihtiyacınız olabilir.)
- Powerbank (30.000 üstü götürmeyin yoksa benim gibi kurban olursunuz. Maldivler direkt el koyuyor ve ne yaparsanız yapın vermiyorlar.)
Sonuç
Maldivler, doğru planlandığında gerçekten unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. Ancak burada önemli olan yalnızca güzel bir otel bulmak değil; konaklayacağınız adayı, transferi, yemek paketini ve toplam maliyeti birlikte değerlendirmek.
Özellikle resort seçerken sadece villa fotoğraflarına bakmak yerine plajın, denizin ve house reef'in durumunu araştırmak büyük fark yaratabilir. Aynı şekilde uygun görünen bir otelin transfer ve ekstra hizmetlerle birlikte beklenenden çok daha pahalı hale gelebileceğini de unutmamak gerekiyor.
Kısacası Maldivler için en pahalı otel = en iyi tatil mantığı her zaman geçerli değil. İhtiyacınıza ve bütçenize uygun doğru adayı ve resortu bulduğunuzda, çok daha iyi bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Deniz aynı deniz, kum aynı kum. Sadece hizmette ve yemeklerde biraz farklılık yaşayabilirsiniz. O kadarı da cabası olsun.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteleri ziyaret edin:
2026 Maldivler'de Tatil Avantajları - Haydi Maldivlere - Haydi Maldivlere
Muhteşem, unutulmaz bir Maldivler tatili, Haydi Maldivlere ile artık mümkün. Size özel ve sadece sizin için planlanmış turlar için bizi...
Home | Maldives Immigration
Official website of Maldives Immigration - Passport and Visa services for the Republic of Maldives. Apply for Maldivian passports, tourist visas, work visas, and other immigration services.
Not:
Fotoğrafları kendim çektim ve tamamını da yükleyemedim. Ayrıca bazı ütüyle çekilmiş gibi olan fotoğrafları örnek olsun diye videoların içinden kırptım aldım, o yüzden öyle görünüyorlar.
Velhasıl, sorularınız olursa cevaplayabilirim. Teşekkür ederim, iyi forumlar diliyorum.
Son düzenleme: