LunaAyer 26

Gelişen
Merhaba, 2.5 yaşında dişi ve kısır British Shorthair cinsinde bir kedim var. Son 1 yıldır N&D kısırlaştırılmış tavuklu mamadan kullanıyoruz. Mamadan yana çok bir problemimiz yok ama -mamadan kaynaklı mı bilmiyorum- fazla tüy döküyor ve mamanın boyu bir tık daha küçük olursa daha iyi olur, çiğnerken biraz zorlanıyor gibi. Malt olarak da spesifik bir şey kullanmadık, veterinerde satılan maltlardan kullanıyorduk ama market maltı seviyesinde bir malt olduğu için internetten Gimcat sipariş vermiştim. Beğenmediği için yemedi, daha önce de Virbac denemiştik ve yine onu da beğenmemişti. Fazla doğal tarzda olan şeyleri beğenmiyor galiba. Mama için bütçe kilosu maksimum 400 TL olacak şekilde, malt için de Petiola markalı maltların çok övüldüğünü gördüm. Neler önerirsiniz?

Eskiden siyah beyaz smokin, ankara beyaz, british gri olmak üzere 3 farklı türde kedilerim oldu ve üçü de tarafıma yıllarca eşlik etti. Ne zaman ki tavuklu mama versem tüy dökülmesinde artış oluyor, somonlu veya kuzulu gibi tavuklu hariç mamaya geçtiğimde tüy dökümü gözle görülür şekilde azalıyordu. Üçü de farklı türde kediler olduğu için tesadüf olduğunu düşünmüyor, tavuklu mamanın gerçekten de tüy dökümü artışına yol açtığına inanıyorum. Nd, whiskas, felix, friskies hatta bonnie gibi birçok markanın mamasını deneme karşın tüy dökülmesinde en belirgin artış etkeni olarak gözüme çarpan tavuklu ve diğerleri arası fark idi.

Siyah beyaz olan kedi sokaktan kendi gelmişti, ilk dönemler kasaptan kuzu akciğeri alıp haşlayıp veriyordum. Ara sıra mama sa veriyordum. Sonra akciğer kıymasına geçtim pişirme kolaylığı için, en son da kedi iyice uysallaşınca tamamen mama ile beslmeye başladım. Etrafta ne bulursa yemeye alışmış sokak kökenli smokin kedide bile tavuklu mama, sahte lahmacun ve sahte tantuni yapanların kullandığı akciğer kıymasının yapamadığı kadar zarar verip tüy dökümü yapmıştı.

@Big Boss, Aldigim mamanin somonlu/kuzulu versiyonu da var ama 10 kg seklinde aldigimiz icin sever mi bilemedigimden riske atmak istemedim. Dediginiz gibi bence de genel olarak tavuklu olan mamalarda tuy dokumu artiyor. Icerik olarak da daha kalitesiz hissettiriyor nedense tavuklu olanlar. Galiba bu sefer kuzulu veya somonlu versiyonlardan birini tercih edecegim.

@LunaAyer, kedi bir noktada alışıyor, önce yaş mamaya karıştırıp veriyordum hiç yemezse. Alıştığının yerine yeni bir şey verip isteksiz yediğini görünce insan üzülüyor ama aç kalınca mecbur yiyecek ve daha kaliteli bir yaşam sürmesi için değişiklik yaptığımızdan zorlamak lazım. Ankara beyaz kedisi tavuklu mamayı çok seviyordu ama hayvan bu gidişle kelleşecek her yer kedi kılı diye endişelendiğim ve malt vesaire de fayda etmediği için birkaç gün istemeyerek yemesini izleyerek somonlu mamaya geçirdim. Aç olduğu halde yemediğinde de azar azar yaş mama karıştırdım. Bir süre sonra alıştı ve severek yedi, tüy dökülmesi de gözle görülür azaldı. Umarım seninkinde de tüy dökülme azalır. Mama değiştirmeden önce yok şu maltı al yok şu hapı al suyuna at birçok şey önerdiler ama hiçbiri işe yaramadı.

Tavuklu mamanın tüy döktüğüne ben de şahit oldum. Yani en azından kedim tavuklu mama yediği dönem tüy dökümünde artış oluyordu. Somonlu mamaya geçince azaldığını gözlemledim tüy dökümünün. N&D oldukça kaliteli bir markadır somonlu olanını verebilirsiniz. Malt konusuna gelecek olursak ben de gimcat malt kullanıyordum 2 gunde 1 olacak şekilde ardından kedim kusmaya başladı, her gun vermeye başladım bu sefer de. Veterinere asi icin gittiğimde gimcat malt cok popüler olduğunu fakat içeriğinin iyi olmadığını söyledi ve biz de VetriLine maltına geçiş yaptık. Vereli 8 gun oldu düzenli 2 gunde bir veriyorum, şimdiye kadar 2 kere kustu sadece.

6 yaşında British Shorthair için Hills'in tavuklu maması ve Gimcat'ın tavuklu maltını kullanıyoruz. Diğer maltları yemediği için mecbur aromalı malt veriyoruz. Tüy dökümü için yine Hills'in balıklı olanı var, denemedim ama faydası olur sanırım.