1760977020621.webp

Metin tarihi: 19-20 Ekim 2025

Merhaba,
Bu rehberde manyetik, mekanik ve optik switchlerin ne gibi farkları olduğunu irdeleyeceğim.
Temel olarak farklarından bahsetmem yeterli olacaktır. Fazla uzatmamaya çalışacağım.

Araştırdığımda sürekli gereksiz yere kafamı karıştıran bir konuydu. Zor bir konu da değil oysaki.
Bu rehber ile soru işaretlerinizi giderip forum için seo kasmış olacağım :)

TANIM​

Önce bu türlerin basitçe tanımını yapacağım. Ondan sonra karşılaştırmaya girişeceğim.

1760897238682.webp

MEKANİK​

Yaygın olarak bulunan mekanik switchlerdir.
Tuşların altında kendi içinde mekanik devre bulunduran bir sistemdir. Tuşa basıldığında devre tamamlanarak “tuşa basıldı” komutunu PC’ye aktarır. Bu devreyi tamamlama sırasında mekanik bir hareket olur, bu da ses ve hissiyatı etkiler.
Hissiyatı ve sesi üründen ürüne değişir. Yani zibil tane varyantı vardır. En iyi hissiyat genelde mekanik klavyelerde olur.
Fiyatları ise üründen ürüne değişse de “klavye” olarak bakınca orta-üst diyebilirim.

Mekanik switchleri customlayarak karakterini değiştirebiliyorsunuz.
Bu konuyu kapsayan, tüm rehberlerim arasındaki “üzümlü kekim” dediğim bir klavye rehberim var. Ağırlıklı olarak mekanik switchleri ele aldım. Overkil seviyede ince detaya girmek isterseniz yönelebilirsiniz. Burada ucundan girsem ipim ucunu kaçırır. Uzatmak istemediğimden kısa kesiyorum.

Rehber ; https://techolay.net/sosyal/konu/klavye-ve-custom-klavye-rehberi-2025-tum-detaylar.128009/

mechanical-switch-operation-gif.gif

Manyetik / HE / Hall Effect​

Nispeten yeni bir teknolojidir.
Mekanik switchlerin aksine yay hariç mekanik bir sistem bulundurmaz. Yani o bahsettiğim "tuşa basıldığında devre tamama" olayı yoktur.
Onun yerine switchin içinde mıknatıs ve Hall Effect sensör bulunur. Bu sensör, mıknatısın manyetik alanını kullanarak tuşa basıldığını anlar.
Mıknatıs yeterince yaklaştığında sensör bunu algılar ve direkt "tuşa basıldı" komutu girer.
Bu klavyelerin alternatifi harikası, tuşun kaç mm'de basılacağını siz belirliyorsunuz.
Mesela 2.0 mm algılama noktası sizin için çok aşağıda gelirse klavyenin yazılımından 1.2 mm'ye falan çekebiliyorsunuz. Bazı mazoşistler 0.5 mm gibi bir ayarda kullanıyor.

(Dokunmatik ekran kullanın ustam yuh!)

Başka bir olay ise, bazı spesifik klavye modellerinde bu switchler analog olabiliyor. "W'ye sert bas araba hızlı gitsin" tabiri gerçek oluyor yani.
W tuşundan örnek vereyim: Hall Effect sensörü, W'ye bastığınız basınca göre gaz verebiliyor. Viraja girince parmağınızı tuştan çekmek yerine biraz gevşeterek viraj içi konumu ayarlayabiliyorsunuz.
Fren ve direksiyon amaçlı da kullanılabilir.

he-switch-exploded.gif

OPTİK​

Mekanik switchlerden daha genç; manyetik switchlerden daha yaşlı bir varyanttır.
Bu da HE switchler gibi -yay hariç- mekanik bir sistem bulundurmaz. HE'lerden farkı, tuşa basılma olayını ışık ile sağlamasıdır.
Switchin içinde ışık ve onu algılayan sensör bulunur. Işık her daim sensöre denk gelir. Tuşa bastığınızda ışığın geçişini sağlarsınız. Işık sensöre ulaşırsa "tuşa basıldı" komutu oluşur. Basmadığınızda ışık sensöre ulaşamaz.

Rehberin ilerisinde anlatacağım ancak erkenden söyleyeyim: EN HIZLI switch türü OPTİK DEĞİL!

1760896952788.gif

KARŞILAŞTIRMA​

Rehberin asıl parladığı yer burasıdır.
Daha rahat anlaşılması için karşılaştırma esnasında sebeplerinden bahsedeceğim.
Bu karşılaştırmayı yaparken 6 ana kriter üstünden yürüyeceğim:
Tepkisellik, hissiyat, kullanım ömrü, kişiselleştirme, fiyat ve ulaşılabilirlik, ekstra ünik özellikler.

Tepkisellik konusunda sıralama: Manyetik > Optik > Mekanik
  • Mekanik switchler zemine sekmeden temas etmeli ve devre iletkenliği önemli. Bu da doğal olarak latency yapıyor.
    Optik switchler sensör kalitesine göre hızlanıyor. Sekme problemi ve fiziksel bir parça olmadığından (Işık teması ile aktif olur.) latency değerleri mekaniklere kıyasla daha iyi.
  • Hall Effect (HE) lerde manyetik alandan yararlanılıyor. Üstüne istediğimiz mesafeye ayarlayabilen yapısı yüzünden daha hassas davranıyor. (Tekniğe girmemeye çalışıyorum)
    Optik ve HE latency testlerine baktığımda HE'ler çoğunlukla daha önde çıkıyor. Kalite kaideyi bozabilir, ona bir şey diyemem.
    Şöyle örnek bir karşılaştırma koyayım:
    Wooting 60HE vs Razer Huntsman V3 Pro [Mini, TKL]

1760899896177.webp

(Wooting en tepkisel klavye değil. Biraz daha orta-üst arası kalıyor BU KONUDA)

• "İyi de HE'ler 0,5 ms'de algılıyor" diyebilirsiniz. O şey latency'den bağımsız.

Hissiyat konusunda sıralama: Mekanik >> Manyetik > Optik
  • Mekanikte daha fazla parça var. Bu da daha dolgun hissiyat ve ses profiline imkan sunuyor. (Kişiselleştirme bıdılarına sonra gireceğim.)
  • Manyetiklerde aktivasyon noktasını kendimiz belirlediğimizden biraz daha kişiselleştirilebiliyor. Ama mekanik yanında ruhsuzdur.
  • Optikler en ruhsuzu. Hiçbir şeyini ayarlayamadığımız gibi bazı şeylere de zorunlu tutuyor. Ayrıca artık modası geçti.

Kullanım Ömrü konusunda sıralama biraz karışık.
Temiz kullanım (Hasar almayacağı) : Manyetik > Optik > Mekanik
Hor kullanım (Dış etmen hasarları) : Mekanik > Manyetik > Optik

(Temiz kullanım)
  • Mekanik switchler devre tamamladığı ve mekanik prensip ile çalıştığından ömrü daha az. Hissiyatın bozulması bir yana, tuş basmaması daha yaygın. Kalitesiz switchlerde daha belirgin.
    • Optiklerde mekanik devre bulunmaz. Bu yüzden daha uzun dayanır.
    • HE'ler ise en dayanıklısı.
  • Optik switchlerdeki LED'lerin de ömrü ve kalibrasyonu var. Bu yüzden HE'lerden daha kısa ömürlü olarak kabul edilir.
    HE'lerde sensörün bozulması veya kalibrenin bozulması gerek—ki o da çok zor.
(HOR kullanım)
  • Sıvı teması, darbe, kir gibi dış etmenler klavyenin ömrünü etkiler. Switchler de bundan nasibini alıyor.
  • Mekanikler bu konuda bayır domuzu gibi çalışmaya devam edebilir. Kırılan bir kısmı olursa temizlenebilir, franken-switch muhabbetine gidilebilir ve en önemlisi ÇALIŞIR! Diğer iki tipte çalışmasına köstek oluyor.
    Franken Switching / melezleme = Farklı switch parçaları birleştirilerek özel kombinasyonlar oluşturulur.
  • Optik switchlerin led kalibrasyonu ve ışık mesafesinin aşınması sıkıntı çıkarabilir. Işığın engellenmesi gereken çıkıntı kırılırsa gg.
  • Manyetiklerde sıkıntı çıkaracak tek şey mıknatısın konumu. Bir sebepten yamulursa veya konumu değişirse kullanım şeklini sekteye uğratır. Ama çalışmaya devam eder.
Kişiselleştirme konusunda sıralama: Mekanik >>> Manyetik > Optik 🤮
  • Mekanik switchler customise için yaratılmış gibi. Her bir parçasını kişiselleştirebiliyorsunuz ve bunda özgürsünüz. Piyasada zibil tane kombinasyon olması cabası.
  • Manyetik switchler, mekaniklere nazaran baya zayıf. Optiklere nazaran switch içine müdahale etmek riskli. Sensöre veya kalibrasyona zarar veriyor.
    "- Peki neden daha önde hani customise?" Şu yüzden; Optik switchler, optik stabilizerları şart koşar. Manyetik switchlerde standart stabilizerlar kullanılabilir.
    + Manyetik switchlerde analog kullanım ve istediğiniz aktivasyon noktasını ayarlama olanakları vardır.
  • Optik switchlerin iç kısmı, manyetiklere nazaran daha erişilebilir. Ancak stabilizer masrafını yanında getiriyor. Üstüne bazı markalar abidik gubidik keycap girişi tasarlıyor. Bu yüzden keycap de oturamayabiliyor.
  • Piyasada Akko, Gateron, Kalih gibi üreticiler de özel switchler satıyor. Hissiyatları ve performansları daha iyi oluyor.
    Mekanik açık ara en yaygını. Ondan sonra optik geliyor çünkü elleşilebiliyorlar ve yaygınlar. Manyetiklere fazla sataşamıyoruz ve maliyetliler.
Fiyat ve Ulaşılabilirlik konusunda sıralama: Mekanik > Manyetik = Optik (?)
  • Mekanik klavyelerde kaliteye göre kaliteli-kalitesiz olabiliyor. Buna göre fiyat-performans dengesini tutturan modellere yönelmeniz gerek.
    - Ancak, amacınız hissiyat değil; performans ise diğer switch varyantlarına yönelin.
  • Optik ve manyetik fiyatları saçma şekilde yakın. Bu durumda manyetik tabii ki daha iyi.
    • Ancak stabilizer ve keycap gibi konular optik klavyelere köstek olabilir.
    • Manyetik klavyelerde analog ve hassasiyet ayarlama diyebileceğimiz bir ayrım var.
    Analog klavyelerde tuşa sert basmamız algılanıyor. Diğerinde sadece aktivasyon noktası ayarlanabiliyor.
Ekstra ünik özellikler konusu maddeden çok başlığı anımsatıyor.
Bu yüzden birinde olan ama diğerinde olmayan özellikleri grafik halinde belirteceğim.

Mekanik​

Manyetik / HE / Hal Effect​

Optik​

Customise için en geniş olanak.
Tamiri basit.
Hissiyat için en iyi seçenek.
Geniş bütçe yayılımı.
Hasara karşı dayanıklılık.​

Aktivasyon noktası ayarlayabilme.
Spesifik modellerde analog kullanım. (Basınç algılama)
Stabilizer rahatlığı.
En hızlı switch (Latency)
Rapit Triger.Uzun ömür.​

Mekaniklerden daha hızlı.
HE lere nazaran switch içine daha rahat giriliyor.​

B i t t i.

Yaptığım bir hata fark ederseniz belirtmekten çekinmeyin. Elimden geldiğince törpülemeye çalışıyorum.

Sıradaki rehberde görüşmek üzere.

Metin yazarken yaşadıklarımdan çıkardığım notlar:

Kısa bir rehber olduğundan pek bir şey yok.
  1. Bundan sonra rehberlerin sonuna müzik tavsiyesi koy. Çünkü neden olmasın?:ima:
Rammstein - Rammstein

- Sonne'den gına geldiğinden farklı bir alternatif önereyim dedim. Pek popüler değil gördüğüm kadarıyla.

Son düzenleme:
Ben bu klavyeyi okulda görmüştüm ilk kez. 2016-2017 falandı sanırım.
O zamanlar mekanikler yaygın değildi ve havalıydı. Bir tanesine basmak için an kolluyordum bunu gördüm.
Hissiyatı güzeldi ancak mekanik değildi.

Vallahi bükmeye karşı çok dayanıklı. Evde 2 3 tane yedekte var. Memnunum ben...

Bu arada şaka maka mekanik/manyetik klavyelerin sadece oyuncular için yapıldığına inanıyorum şahsen. İş için daha çok sessiz ve membran klavyeler kullanılsın yoksa kulaklarım patlıyor.
Bazı mekanik klavyeler çok sessiz. Akko Silent Penguin mesela. Ofiste kullanılan membronlar bi süre sonra kayış gibi oluyor tuşa basmak yerine göçertiyorum klavyeyi.
Veya en basit yöntem; az bir şey yalıtım yapılmış klavyede Red (linear) switch kullanmak.

Bazı mekanik klavyeler çok sessiz. Akko Silent Penguin mesela. Ofiste kullanılan membronlar bi süre sonra kayış gibi oluyor tuşa basmak yerine göçertiyorum klavyeyi.
Veya en basit yöntem; az bir şey yalıtım yapılmış klavyede Red (linear) switch kullanmak.
Ben boşuna mı MX Keys S'e o kadar para verdim🥹 (Mekanik alsam daha pahalıya gelirdi heralde)

Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleyen: Moderatör: