Çözüldü Masaüstü bilgisayar için akım korumalı prize gerek var mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Vemoxis

Uzman
Yenir bir sistem aldim bu yuzden olabildigi kadar temkinli davranmak istiyorum Aldiktan 2 gun sonra bozulsun istemez kimse. Her neyse yasadigimiz yerde pek elektrikler gitmiyor veya yildirim dusmuyor. Bu tarz yerler icin akim korumali prize gerek yok demis bazi kisiler fakat bazilari da her turlu onlem almanin iyi oldugunu soylemis ki haklilar bence de. Şu an 1 adet 3'lu prizim var onu kullanmayi planliyordum aslinda fakat akim korumali alsam mi bilemedim. Bu konuda bilgisi olan var mi? Akim korumali mi kullaniyorsunuz sizlerde yoksa duz priz mi?

Çözüm
Yıllarca akım korumalı priz olmadan kullandım. Kaliteli bir PSU varsa çok gerek olduğunu düşünmüyorum.
İş her türlü PSU'da bitiyor. İstediğiniz kadar iyi bir akım korumalı priziniz olsa da kötü bir PSU'nuz varsa işe yaramaz. Sonuç olarak iyi bir PSU'nuz varsa sadece ek önlem olur. Kötü PSU'nun eksiklerini kapamaz.

10 sene boyunca bırakın akım korumalıyı toprağı bile olmayan bir prizde kullandım. PSU da çok kaliteli değildi. Ama siz siz olun PSU'yu kaliteli tutun. Gerisi bir şekilde gelir. Bir terslik olması durumunda kaliteli bir PSU sistemi kurtarabiliyor.

Yine de kafam rahat olsun dersen UPS cihazlarını araştır. Cihazına ve cebine uygun olan kaliteli markalardan birine bak. Onun dışında Recep Bey'in dediği gibi pek gerek yok.

Akım korumalı priz olayı sanki birazcık pazarlama hilesi gibi bir şey. Çünkü biz yıllar boyu hiç akım korumalı priz alıp kullanmadık. Beyaz eşyalarımız, televizyonumuz ve diğer elektronik aletler herhangi bir arıza vermedi. Zaten geçmiş yıllarda halkın çoğunluğu böyle bir priz olduğunu bile bilmiyordu. Duvardaki priz Viko veya Panasonic gibi iyi markaysa sorun olmaz.

Akım koruma priz, yüksek akımdan çok yüksek voltaj geldiğinde kendini yakan basit bir elemanla çalışıyor. İsmi varistör diye geçer. 3-5TL gibi komik rakamlara satılıyor.
Bir tık iyi markalı priz olursa 10-15TL olur.

O yüzden bunlara güven olmaz. Elinizden lehim işi geliyorsa mevcut prize entegre edebilirisiniz. Akıma karşı koruma istiyorsanız da cam sigorta eklenebilir. PSU 8A çekiyorsa 10A cam sigorta takviyesiyle 500-600TL'ye satılan prizlerden daha güvenli olacağına eminim.

Artı -1 Eksi
12 senedir aynı akım korumalı prizi kullanıyorum. Bu süre zarfında yararı da zararıda olmadı. En azından.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…