IbrahimB

Üyecik
Merhaba. Şimdi sorunun cevabı basit gibi geliyor, tak hiçbir şey olmaz dersiniz ama ben şöyle bir olay yaşadım. Önceki bilgisayarıma 2.5" HDD takacaktım ama bilgisayar tamircisi bir arkadaşım sakın takma masaüstü bilgisayara 3.5" takılır 2.5" bilgisayara zarar verir dedi. Bana çok saçma geldi ve taktım, bir hafta sonra PC'nin anakartı bozuldu. Şimdiyse elimde fazladan 2.5" 2TB HDD var ve kullanmak istiyorum, sizce ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamircinin söylediği şey teknik olarak doğru değil. 2.5" HDD'ler masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilir elbette ancak bazı şeylere dikkat etmek gerekir.

2.5" HDD'ler genellikle dizüstü bilgisayarlar için üretildiği için daha az güç çekerler ve genellikle 5V ile çalışırlar. 3.5" HDD'ler ise 12V + 5V ile çalışır. Eğer yanlış bir adaptör veya yanlış bir bağlantı kullanıldıysa, güç kaynağı HDD'yi düzgün besleyemeyebilir veya anakarta zarar verebilir.

Şimdi şöyle: Güç bağlantısını doğru yap. Eğer PSU direkt 5V verebiliyorsa zaten sorun yok. Emin değilsen SATA güç dönüştürücü adaptör kullanabilirsin. Direkt SATA ile bağlayıp test edebilirsin. Çalışırsa zaten problem yok. Şöyle de yapabilirsin harici bir kutu (USB 3.0 SATA adaptör) alıp harici disk gibi de kullanabilirsin.

Masaüstü bilgisayara 2.5" takılmaz 3.5" takılır demesini sebebi çok büyük ihtimal takmanı istemediğindendir. 3.5" hdd'ler 2.5" hdd'lere göre daha iyi çünkü.
2.5" hdd takmak bilgisayara zarar verir diye bir şey yok.
Anakartınıda hdd bozmuş olamaz çünkü hdd ile anakart arasında bağlantıyı sağlayan sata veri kablosu güç bile taşımıyor.
Disk sağlam ise bad sector yok ise kullanabilirsin.