Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

RoaringLion

Üstün
Makaleler
2
Yer
Boşluk
A silver cube has edge lengths of 5 cm each. A stamp mark 800 indicates that the cube is made of 800/1000 pure silver. Assume that silver has a density of 10.5 g/cm and a price of 0.68 €/g. Calculate the value of the silver portion (in €).

Gümüş bir küpün kenar uzunlukları 5'er cm'dir. 800 damgası küpün 800/1000 saf gümüşten yapıldığını göstermektedir. Gümüşün yoğunluğunun 10,5 g/cm ve fiyatının 0,68 €/g olduğunu varsayınız. Gümüş kısmın değerini hesaplayınız (€ cinsinden).

Formüller:
Küpün hacmi= a.a.a
Özkütle (yoğunluk) (d)= m (kütle) . v (hacim)

Çözüm
Küpün hacim: 125.
Küpün özkütlesi: 125.10. 5 hesabından 1312.5G çıktı.

Saf gümüş oranı verilmiş zaten. 1312.5 X 4/5 hesabından 1050G oluyor gümüş ağırlığı.

1050 X 0,68 Euro hesabından da 714 oluyor gümüş fiyatı.
@99 çözüm için teşekkür ederim ancak 125 ile 10,5'i neden çarptığınızı anlayamadım.

Özkütle formülü d=m.v (özkütle eşittir kütle çarpı hacim) ise;
Kütle formülü m=d/v (kütle eşittir özkütle bölü hacim) olması gerekmez mi? Çünkü çarpma durumundaki v, eşitliğin öbür tarafına bölme olarak geçer.

Düzenleme: Tamamen benim hatam çünkü özkütle formülü d=m.v değilmiş. d=m/v imiş. O halde eşitliğin öbür tarafına giden v çarpma olarak gider ve m=d.v olur.

Keşke en başta özkütlenin formülünü yanlış bildiğim hakkında beni uyarsaydınız. Saatlerim boşa gitti.

Son düzenleme: