SoC'ler biyolojik varlik olmadiklari icin donanimsal acidan yavaslama gibi durumlar farkli degil, stabilite farklari yok. GPU'da bazi optimizasyon farklari olabiliyor farkli birimler oldugu icin. Onlar daha spesifik detaylar. Mesela emulatorle ugrasacaksiniz Dimensity'ler Snapdragon kadar iyi degiller. Onun disinda NPU, modem ve ISP gibi birimleri de farkli oldugu icin yer yer kiyaslama yapmak mumkun, mesela daha 1-2 sene oncesine kadar NPU'da daha zayif kaliyorlardi ama yetistiler. Ama bunlarin da stabiliteyle alakasi yok.

Iki firma da TSMC'nin en iyi node'larini kullaniyorlar bu arada. Cekirdek dizilimleri vs. farkli olsa da CPU dokumleri (uretim bantlari) de ya ayni ya cok benzer.

Stabiliteyi ise cihazda yeterince guclu bir SoC varsa firmanin yazilimi ve depolama birimleri gibi etkenler etkiliyor.

Son düzenleme:
SoC'ler biyolojik varlik olmadiklari icin donanimsal acidan yavaslama gibi durumlar farkli degil, stabilite farklari yok. GPU'da bazi optimizasyon farklari olabiliyor farkli birimler oldugu icin. Onlar daha spesifik detaylar. Mesela emulatorle ugrasacaksiniz Dimensity'ler Snapdragon kadar iyi degiller. Onun disinda NPU, modem ve ISP gibi birimleri de farkli oldugu icin yer yer kiyaslama yapmak mumkun, mesela daha 1-2 sene oncesine kadar NPU'da daha zayif kalıyorlardi ama yetistiler. Ama bunlarin da stabiliteyle alakasi yok.

Iki firma da TSMC'nin en iyi Node'larini kullaniyorlar bu arada. Cekirdekler vs. farkli olsa da CPU dokumleri (uretim bantlari) de ya ayni ya cok benzer.

Stabiliteyi ise cihazda yeterince guclu bir SoC varsa firmanin yazilimi ve depolama birimleri gibi etkenler etkiliyor.

Anladım hocam çok detaylı açıklıyorsunuz teşekkür ederim en iyisi ben Snapdragon'dan şaş miyim kamera performansından vazgeçip Xiaomi 14T Pro almak yerine performansa yönelip POCO F7 Pro alacağım.

Snapdragon ve 9300 serisi ikisi de üzmez seni. MediaTek verimlilikte son çıkan işlemciler gayet iyiler. Özellikle ısınma ve aşırı şarj tüketim gibi kronik sorunlar yok. Orta segment kullandım MediaTek. Önemli olan bütçe burada. Söylediğin iki telefon da gayet iyi modeller. Arkadaşın Samsung üst seviye tableti var. Tab 10 da Dimensity 9300 + kullanıyor, gayet iyi performans veriyor. Test ettim bir süre. Snapdragon 8 gen 3 cihaz kullanıyorum performansı yüksek işlemci, ısınmıyor diyorlar gayet de ısınıyor. Önemli olan son kullanıcı ve reel testler biraz da.

Snapdragon ve 9300 serisi ikisi de üzmez seni. MediaTek verimlilikte son çıkan işlemciler gayet iyiler. Özellikle ısınma ve aşırı şarj tüketim gibi kronik sorunlar yok. Orta segment kullandım MediaTek. Önemli olan bütçe burada. Söylediğin iki telefon da gayet iyi modeller. Arkadaşın Samsung üst seviye tableti var. Tab 10 da dimensity 9300 + kullanıyor, gayet iyi performans veriyor. Test ettim bir süre. Snapdragon 8 gen 3 cihaz kullanıyorum performansı yüksek işlemci, ısınmıyor diyorlar gayet de ısınıyor. Önemli olan son kullanıcı ve reel testler biraz da.

Benim için önemli olan hangisinin uzun yıllar daha stabil kalabildiği ve ısınma kaynaklı performans düşüklüğü olmaması.

İkisi de uzun yıllar götürür. İkisi de stabil kalır. Zaten ortalama 4-5 sene de kullanılmaz hale geliyor telefonlar. Batarya bitiyor, yazılımsal desteği kesiliyor. Önemli olan bütçe ve içine sinecek olanıdır. Kullanım senaryonda önemli. Sert kullanıcıysan zaten bu ömürler kısabilir bile. Şarjda kullanmak, aşırı ısıya maruk bırakmak, sürekli oyun oynamak vs vs. Gündelik kullacıysan, yeni çıkan orta segment işlemciler bile gayet verimli ve yeterli. Eskiden daha iyiler bu arada.

ısınma kaynaklı performans düşüklüğü olmaması.
Bunun garantisini hicbir firma veremez. 8 Elite de kullansaniz 865 de kullanansaniz throttling bir noktadan sonra kacinilmaz. Bunun icin onemli olan sogutmasi buyuk cihazlara odaklanmak. Ornegin POCO cihazlarda LiquidCool adiyla pazarlanan sogutma sistemleri var. F7 Pro'da mesela cift katmanli buyukce bir bakir VC vardi. Bu cogu kosulda kurtarir ama bir noktadan sonra throttling kacinilmaz bir gercek. F7 Pro, GSMArena'nin testinde CPU 1 saat yuke girdiginde %50'ye yakin guc kaybetmisti. GPU her cihaz gibi daha beterdir. Baska ortamlarda baska degerlere erismek mumkun, anlatmak istedigim bundan kacamazsiniz gibi bir sey.

Bu durum Qualcomm ve MediaTek'ten ote sogutma veya dokum meselesi. Bu konuda rahat olabilirsiniz yani.

Merhaba arkadaşlar,

Merak ettiğim bir konu var: Acaba MediaTek dimensity 9300 işlemcisi Snapdragon işlemciler gibi yıllar geçse bile performansını koruyabilir mi?

Bende şu anda 4 yıl önce aldığım Redmi Note 9 Pro var içinde Snapdragon 720G işlemci var, hala performansı ilk aldığım günkü gibi. Acaba MediaTek de böyle ilk günkü performansını koruyabilir mi? Aldığım telefonu 3-4 yıl kullanıyorum çünkü o yüzden aklıma takıldı.
Hiçbir şey belli olmuyor. Ama koruyabileceğini düşünüyorum.

Tamamen kullanım senaryosu işi, eğer anormal yük ve dengesiz ısıya maruz bırakırsanız işlemci yorulacaktır. Ek olarak zamanla yazılımlar ve uygulamalar geliştiği içinde yetersiz kalmaya başlayacaktır. Eğer iyi kullanırsanız ilk günkü performans olmaz ama performansını koruyacak, stabil tutacaktır diye düşünüyorum.

Zamanla işlemci performansını kaybetmiyor aslında. Doğuştan sıkıntılı olan, ısınan, stabil olmayan işlemciler haliyle bataryayı daha çok döngüye soktuğu için pili öldürüyor ve yük altına girdikçe çok daha çabuk ısındığı için belli bir zamandan sonra uygulamaların da ağırlaşmasıyla bu etkiyi yaratıyor. Yani kısacası, işlemci yaşlandığı için ısınmıyor, zaten kötüyse nispeten kısa süre içinde tolare edilemez hale geliyor. Yukarıda da çok güzel açıklanmış aslında, bu daha çok döküm, yazılım ve soğutma meselesi aynı zamanda. Aynı işlemci farklı telefonlarda aynı davranmıyor. 9300 güzel bir işlemci, pek verimsizlik sorununu duymadım.