Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
ROG Zephyrus G15 GA503RM model laptopu kullanıyorum aldığımdan beri internet stabil değil. Aldığımdan beri 1 yılın ardından artık online etkinliklerde doğru düzgün bağlantı kuramamak Discord'da pingin 50'lerdeyken birden 200-300leri görüp sesimin kesilip durmasından bıkmıştım. Sorunun bufferbloatta olduğunu düşünüp bu konuda QoS ayarı yapmıştım. Evet bir miktar bufferbloat sorunu vardı ama asıl sorunun MediaTek Wi-Fi 6E MT7922 (RZ616) modülünde olduğunu anlamam dünden beri yaptığım internet testleri sayesinde oldu.
Bu ping testi Wi-Fi modülüe ait:

Ekran görüntüsü 2024-08-28 194413.webp

Gördüğünüz gibi ping sürekli bir yerde tepe yapıp ani olarak geri iniyor.
Bu ise aynı testi telefonu Wi-Fi'ya bağlayıp kablo ile bilgisayarıma paylaştığımda aldığım değer:

Ekran görüntüsü 2024-08-28 200408.webp

Bunda ise pingin anormal bir artış azalış yapmadığı bir senaryo var.
Alttaki fotoğraflarda ise ilki Wi-Fi modülünün olmak üzere farklı testteki değerleri var.
Wi-Fi:

packet loss ax.webp

Telefon üzerinden:

packet loss tel.webp

Burada da geciken paketlerde çok büyük bir fark var.

Sonuçlara baktığımda sorunun kötü üretilmiş bir Wi-Fi modelinden geldiği gözüküyor. İnternette araştırma yaptığımda çoğu insanın bu modülün düzgün çalışmamasından şikayetçi olduğunu ve Intel AX210 ile değiştirdiğini gördüm. ASUS ROG bir cihaza nasıl bu cihazı yerleştirmiş MediaTek nasıl utanmadan piyasaya sürmüş anlamak çok güç durum o kadar gülünç ki eski 2009 model i3'lü HP laptopta hiç bu sıkıntılar yok bağlantı gayet stabil hani artık o kadar bıktırdı ki son çare eski laptoptan söküp buna takacağım. Maalesef ASUS bir nevi çakallık yaparak modellerine tam hangi Wi-Fi modülünü koyduğunu açıklamıyor sadece böyle yazıyor:

Ekran görüntüsü 2024-08-29 124759.webp

Bu konuda bilgili bir arkadaşımla konuştuğuma göre TR de AMD işlemcili Laptopların çoğuna MediaTek takıyorlarmış laptopunda AMD marka Wi-Fi modülü ile birlikte geldiyse kendini çok şanslı sayman gerekiyormuş tabii daha kesin bilgi için sektörde aktif satış yapan insanlarla konuşmak gerek.
Sadece bende olmadığını göstermek için Reddit'le benimle birebir aynı sorunu yaşayan bir kullanıcının yanıtı:

Ekran görüntüsü 2024-08-29 124543.webp

Konu hakkında daha fazla bilgi ve belki aynı sorunu yaşayıp Wi-Fi modülünü değiştirmek için Reddit threadleri:

Çözüm
Güncelleme:

Yeni modül geldi ve taktım arkadaşlar, ilginç bir şekilde sanki bilgisayarın tek sorunu buymuş gibi, şu yazıyı yazarken bile daha akıcı hissettiriyor, sayfalar hızlı açılıyor. Zaten paket kaybı testi yaptığımda geciken paket %0, yani gerçekten tüm sorun şu dandik çipteymiş.

1726314864295.webp

Yakın zamanda nasıl değiştirileceğine dair bir rehber yazmayı düşünüyorum.

@337
ROG Zephyrus G15 GA503RM model laptopu kullanıyorum aldığımdan beri internet stabil değil. Aldığımdan beri 1 yılın ardından artık online etkinliklerde doğru düzgün bağlantı kuramamak Discord'da pingin 50'lerdeyken birden 200-300leri görüp sesimin kesilip durmasından bıkmıştım. Sorunun bufferbloatta olduğunu düşünüp bu konuda QoS ayarı yapmıştım. Evet bir miktar bufferbloat sorunu vardı ama asıl sorunun MediaTek Wi-Fi 6E MT7922 (RZ616) modülünde olduğunu anlamam dünden beri yaptığım internet testleri sayesinde oldu.
Bu ping testi Wi-Fi modülüe ait:

Eki Görüntüle 78646

Gördüğünüz gibi ping sürekli bir yerde tepe yapıp ani olarak geri iniyor.
Bu ise aynı testi telefonu Wi-Fi'ya bağlayıp kablo ile bilgisayarıma paylaştığımda aldığım değer:

Eki Görüntüle 78647

Bunda ise pingin anormal bir artış azalış yapmadığı bir senaryo var.
Alttaki fotoğraflarda ise ilki Wi-Fi modülünün olmak üzere farklı testteki değerleri var.
Wi-Fi:

Eki Görüntüle 78648

Telefon üzerinden:

Eki Görüntüle 78649

Burada da geciken paketlerde çok büyük bir fark var.

Sonuçlara baktığımda sorunun kötü üretilmiş bir Wi-Fi modelinden geldiği gözüküyor. İnternette araştırma yaptığımda çoğu insanın bu modülün düzgün çalışmamasından şikayetçi olduğunu ve Intel AX210 ile değiştirdiğini gördüm. ASUS ROG bir cihaza nasıl bu cihazı yerleştirmiş MediaTek nasıl utanmadan piyasaya sürmüş anlamak çok güç durum o kadar gülünç ki eski 2009 model i3'lü HP laptopta hiç bu sıkıntılar yok bağlantı gayet stabil hani artık o kadar bıktırdı ki son çare eski laptoptan söküp buna takacağım. Maalesef ASUS bir nevi çakallık yaparak modellerine tam hangi Wi-Fi modülünü koyduğunu açıklamıyor sadece böyle yazıyor:

Eki Görüntüle 78655

Bu konuda bilgili bir arkadaşımla konuştuğuma göre TR de AMD işlemcili Laptopların çoğuna MediaTek takıyorlarmış laptopunda AMD marka Wi-Fi modülü ile birlikte geldiyse kendini çok şanslı sayman gerekiyormuş tabii daha kesin bilgi için sektörde aktif satış yapan insanlarla konuşmak gerek.
Sadece bende olmadığını göstermek için Reddit'le benimle birebir aynı sorunu yaşayan bir kullanıcının yanıtı:

Eki Görüntüle 78653

Konu hakkında daha fazla bilgi ve belki aynı sorunu yaşayıp Wi-Fi modülünü değiştirmek için Reddit threadleri:

MediaTek hâlâ berbat Wi-Fi/BT işinde. Hepsi sorunlu maalesef. Intel en sorunsuzu ve en az 5 sene sürücü güncellemesi veriyor.

MediaTek hâlâ berbat Wi-Fi/BT işinde. Hepsi sorunlu maalesef. Intel en sorunsuzu ve en az 5 sene sürücü güncellemesi veriyor.

Ben MediaTek olsam bunu piyasaya sürmeye utanırdım 1 yıldır hayat kalitem düştü resmen. Geçen HOI4 multisine girmiştim ve bu multiler yaklaşık 4-6 saat arası sürüyor gene öbür türlü bağlantı kötü diye telefon üzerinden bağlanmıştım 3. saatinde falan elim kaydı kabloya denk geldi o arada oyundan düştüm o kadar saat boşuna oynadım. Küçük bir devlet oynadığım içinde lobiye geri almadılar.

Benimde HP Victus 16'da Wi-Fi modülü MediaTek, kablo ile paket kaybı neredeyse aynı. Modem kaliteside etki ediyor. Eski modemle paket kaybı çok oluyordu kablosuz bağlantı ile. Ping de kabloya yakın performans veriyor.

Maalesef uzun zamandır süregelen bir durum. Tavsiyem sizin de modülü Intel ile değiştirmeniz.
Peki yeni gelen 30 euro sınırıyla gümrüğe takılabilme ihtimali var mı?
Amazonda iki seçenek var markaları farklı:
Ekran görüntüsü 2024-08-29 132321.webp

Sağdaki tahmini ithalat fiyatıyla 30 euroyu 20-30 lirayla geçiyor ve amazon gümrük 30 euro sınırını ürün fiyatı + vergiler 30 eurodan fazla olursa diye yazmış.

Ekran görüntüsü 2024-08-29 132507.webp

Peki yeni gelen 30 euro sınırıyla gümrüğe takılabilme ihtimali var mı?
Amazon'da iki seçenek var markaları farklı:
Eki Görüntüle 78677
Sağdaki tahmini ithalat fiyatıyla 30 euroyu 20-30 lirayla geçiyor ve Amazon gümrük 30 euro sınırını ürün fiyatı + vergiler 30 eurodan fazla olursa diye yazmış.

Eki Görüntüle 78679

1.seçenek ile 2.seçenek aynı ve 1.seçenek gümrüğe takılmaz.

Bende de fenvi markasının AX1800 modeli var MT7921 kullanıyor ve memnunum ileride problem çıkartmaz umarım.