Nefs İlmi
Üstün
- Makaleler
- 81
Konu Başlıkları Gizle
Bu konuyu açma amacım aranızdan meraklılarınız varsa yazmaya teşviktir. İyilik timsaliyim ya, ondan
(sabah 5'ten beri uyanığım sırf bir şeyler yazmak için, sıkıldım
)
İkinci not, saçma bir durumla karşılaşmamak veya cümle görmek istemediğim için yazıyorum: Bu forum konusundan benim hiçbir kazancım yok. Yazarsanız kendinize yazarsınız sonuçta.
Basit bir şey ama dediğim gibi, saçma bir durumla karşılaşmayayım.
Ben yılın ilk 4 ayında toplam 30 paywall açık hikaye (Medium'daki yazılara hikaye deniyor) ile toplam 1300 TL çekmiştim. Şunu söyleyebilirim ki, sıfırdan blog yazmaya başlamış biri 3 - 4 ay blog yazarak 1300 TL kazanması çok zor. Yani önce sitesini kuracak, sonra kaliteli yazılar yazacak, sonra AdSense başvurusu, sonra onay, reklam yerleştirme derken baya bir zaman alacak. Medium'un kendi içinde kurduğu ödeme sistemi ile insanları yazmaya teşvik ediyor.
Ben uzun süre sessizdim. 13 aralıktan itibaren tekrardan yazmaya başladım. 13-31 aralık arasında toplam 8 paywall açık yazım var. 8 yazı 239 görüntüleme, 104 okuma almış. Benim aralık ayı kazancım da şu şekilde 202 TL:
Size az gelebilir ama aslında gayet iyi. Benim yazılarım ilk zamanlarımdaki gibi, uzun sessizliğimden sonra aynı ilgiyi görmedi çünkü topluluk baya büyümüş. Yeni kişiler gelmiş, kendimi göstermem lazım. Yoksa benim ilk zamanlar aldığım ödemeler şu şekilde:
Bu hala mümkün. Zamana bırakıp niteliği düşürmeden yazmaya devam edersem yükselecektir. Bu önemli bir nokta, para için yazarsanız sistem sizi saf dışı bırakır, ama nitelikli bir şekilde anlatacaklarınız vardır ve onları anlatırsınız, o zaman pastanın üstündeki kiraz gibi ufak bir kazanç da size gelecektir.
Medium'un, yanlış bilmiyorsam, %9'luk bir kesimi aylık 100 doların üstünde kazanç elde ediyor. Yani tamamen size bağlı bir durum bu kazanç meselesi.
Medium Partner Programı şartları:
Normalde Stripe ile ödeme yapan Medium, Türkiye'deki kullanıcılar için lite sürüm misali, Stripe Express üzerinden ödeme yapıyor. Stripe Express direkt Medium'a entegre. Ayrıca kayıt için Stripe'ın sitesine gitmenize gerek yok.
Ödemenin yapılabilmesi için hesapta en az 10 dolar birikmesi gerekiyor. 10 dolar biriktikten sonra paradan Medium kendi vergilendirme sistemine göre olan tutarı düşüp tutarı Stripe Express'e gönderiyor. Siz de SWIFT koduyla beraber, Medium içinden Stripe Express hesabı açarken IBAN ile eklediğiniz TL vadesiz hesabınıza parayı çekebiliyorsunuz.
Türkiye UP (Türkiye Yayını kurucusunun kurduğu bir yayın yine) kurucusunun yazdığı rehber yazısı:
turkiyeyayini.com
Ezcümle: Eğer aranızda blog yazmaya meraklı birileri var ama nereden başlayacağını bilmiyor yahut AdSense'in uğraşıl yoluna girmek istemiyor ise Medium'a bir bakabilir.
İkinci not, saçma bir durumla karşılaşmamak veya cümle görmek istemediğim için yazıyorum: Bu forum konusundan benim hiçbir kazancım yok. Yazarsanız kendinize yazarsınız sonuçta.
Medium'daki kazanç durumum
Ben yılın ilk 4 ayında toplam 30 paywall açık hikaye (Medium'daki yazılara hikaye deniyor) ile toplam 1300 TL çekmiştim. Şunu söyleyebilirim ki, sıfırdan blog yazmaya başlamış biri 3 - 4 ay blog yazarak 1300 TL kazanması çok zor. Yani önce sitesini kuracak, sonra kaliteli yazılar yazacak, sonra AdSense başvurusu, sonra onay, reklam yerleştirme derken baya bir zaman alacak. Medium'un kendi içinde kurduğu ödeme sistemi ile insanları yazmaya teşvik ediyor.
Ben uzun süre sessizdim. 13 aralıktan itibaren tekrardan yazmaya başladım. 13-31 aralık arasında toplam 8 paywall açık yazım var. 8 yazı 239 görüntüleme, 104 okuma almış. Benim aralık ayı kazancım da şu şekilde 202 TL:
Size az gelebilir ama aslında gayet iyi. Benim yazılarım ilk zamanlarımdaki gibi, uzun sessizliğimden sonra aynı ilgiyi görmedi çünkü topluluk baya büyümüş. Yeni kişiler gelmiş, kendimi göstermem lazım. Yoksa benim ilk zamanlar aldığım ödemeler şu şekilde:
Bu hala mümkün. Zamana bırakıp niteliği düşürmeden yazmaya devam edersem yükselecektir. Bu önemli bir nokta, para için yazarsanız sistem sizi saf dışı bırakır, ama nitelikli bir şekilde anlatacaklarınız vardır ve onları anlatırsınız, o zaman pastanın üstündeki kiraz gibi ufak bir kazanç da size gelecektir.
Medium'un, yanlış bilmiyorsam, %9'luk bir kesimi aylık 100 doların üstünde kazanç elde ediyor. Yani tamamen size bağlı bir durum bu kazanç meselesi.
Neden Medium?
Hazır kitle, site kurmak için ekstra çabaya gerek yok. Blog odaklı bir sosyal medya gibi düşünebilirsiniz. Medium'da publication'lar yani yayınlar var. Bu yayınlar yazarların ortak topluluk sayfası gibi düşünebilirsiniz. Bu yayınlar, yazıların hazır kitleye ulaşması için büyük kolaylık sağlıyor. Ben Türkiye Yayını'nda yazıyorum, çünkü en büyük bu var şu an. Zaten başka sadece bir Türkçe Yayın var. Açıkçası orası biraz ölü gibi. O yüzden Türkiye Yayını'nını önerebilirim. Bu yayınlar kurucusuna ekstra para kazandırmaz bu arada. Tek amacı yazarları bir araya getirmek. Bir nevi altın günü hesabı. Sen benim yazıyı okuyup alkışla, ben seninkini okuyup alkışlayayım yapılabilir bir ortam.Medium nasıl ödeme yapabiliyor?
Medium'un ücretli üyelik sistemi var. Aylık 33.99 TL olan "Membership" üyeliğinden gelen parayı havuzda tutup kendisine alıyor, kalanları tabiri caizse kırpıştırıyor. Bu üyelik web sitesinde 5 dolar fakat Play Store'da yerel fiyatlandırma olduğundan 33.99 TL. Aynı şekilde yanlış hatırlamıyorsam App Store'da 18,99 TL. Yani mobil uygulamadan abonelik başlatıp öyle kullanın derim.Medium nasıl bir yer?
Medium, ciddi anlamda kaliteli yazıların bulunduğu, insanların farklı farklı düşünceleri, fikirleri, bakış açıları hakkında kendinize kazanımlar çıkarabildiğiniz, mutlaka orada olan bir sözün alıcısının siz olduğu bir yer. Yani sadece yazayım, para kazanayım gibi bir durum yok, olamaz da. Çünkü yazabilmek için önce okumak gerekir. Ama cidden, özellikle Türkiye Yayını'nda, kaliteli, nitelikli yazılar buluyorsunuz. Kendinizi geliştirebileceğiniz bir yer.Medium'dan nasıl para kazanılıyor?
Medium Partner Programı'na başvurup programa kayıt olduktan sonra yazılarınıza paywall ekleyebiliyorsunuz. Paywall, yazının bir kısmından sonra yazının devamının okunmasını engelleyen bir özellik. Okurun yazının devamını okuyabilmesi için Membership üyeliğini başlatması gerekiyor. İşte bir nevi, o okurun verdiği paranın bir kısmı sizin cebinize giriyor. Kazanç miktarı şunlara bağlı:- Okunma: Algoritmanın yazının okunduğunu sayması için baştan sona usulen kaydırılıp yazıda en az 30 saniye vakit geçirilmesi gerekiyor.
- Alkış: Medium'da beğeni gibi alkış sistemi var. Alkışlara göre kazanç bir tık daha artıyor. Bir okur bir yazıya maksimum 50'ye kadar alkış bırakabilir.
- Vurgu/highlight: Fosforlu kalem ile üstünü çizmek gibi yazıda dikkatinizi çeken bir yeri vurgularsanız bu da artı puan.
- Yorum: Yorum bırakmak da artı puan. Fakat yorumu bırakan kişinin spam olmaması gerekiyor. Yani 10 yazıya da "Kaleminize sağlık!" yazarsa algoritma o okura, eksi yazabilir.
Medium Partner Programı şartları:
- 18 yaş üstünde olmanız gerekiyor.
- Medium Membership üyesi olmanız gerekiyor. (Play Store için 33,99 TL, App Store için 18,99 TL)
- Son 6 ayda en az 1 yazı yayınlamış olmanız gerekiyor.
- Partner programı ülkelerinden birinde bulunmanız gerekiyor.**
Normalde Stripe ile ödeme yapan Medium, Türkiye'deki kullanıcılar için lite sürüm misali, Stripe Express üzerinden ödeme yapıyor. Stripe Express direkt Medium'a entegre. Ayrıca kayıt için Stripe'ın sitesine gitmenize gerek yok.
Ödemenin yapılabilmesi için hesapta en az 10 dolar birikmesi gerekiyor. 10 dolar biriktikten sonra paradan Medium kendi vergilendirme sistemine göre olan tutarı düşüp tutarı Stripe Express'e gönderiyor. Siz de SWIFT koduyla beraber, Medium içinden Stripe Express hesabı açarken IBAN ile eklediğiniz TL vadesiz hesabınıza parayı çekebiliyorsunuz.
Türkiye UP (Türkiye Yayını kurucusunun kurduğu bir yayın yine) kurucusunun yazdığı rehber yazısı:
Medium’da Yazarak TRY Kazanma Rehberi — Görselli
Medium’da Yazdığınız Yazılar İle Artık ₺ (Türk Lirası) Kazanabiliyorsunuz.
turkiyeyayini.com
Ezcümle: Eğer aranızda blog yazmaya meraklı birileri var ama nereden başlayacağını bilmiyor yahut AdSense'in uğraşıl yoluna girmek istemiyor ise Medium'a bir bakabilir.
Son düzenleyen: Moderatör: