Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Venomsnake

Çalışkan
  • Anakart: Asus Z490i
  • İşlemci: Intel Core i9 10900K
  • Ekran Kartı: Zotac RTX 3060 12GB
  • İşletim Sistemi: Windows 11 24H2
  • G.Skill Ripjaws 32GB DDR4 3200MHz

Son zamanlarda bu sorunu yaşamaya başladım. Ya belli aralıklarla ya da sık sık "Memory Management" hatası alıyorum. İlk başlarda RAM ile alakalı olduğunu düşündüm ve Memtest yaptım. Hataları görünce servise götürdüm. Sonrasında servis, test edildiğini, bir sorun olmadığını söyleyerek bana geri verdi. Sonrasında Linux yükledim. Orada RAM ile alakalı hatalar almayınca RAM'den olmadığını anladım fakat tekrar Windows 11 yüklediğimde yine aynı hatayı almaya başladım. Neredeyse Armoury Crate programını bile yüklemedim sırf belki o yüzdendir diye ve iki defa format attım. Tek faydası sıklığı önceki gibi belli aralıklara düşmesi. Dump dosyalarını buraya bırakıyorum, bilenler yardım eder ise çok mutlu olurum.

Çözüm
Evet, bugün bir Memtest86 yaptım ve belli bir süre sonra fail aldım; sorun RAM'lerde. Bundan önce de browser’da öylece beklerken mavi ekran aldım. Yeni bir log daha çıktı, ama bu sefer kesinlikle eminim, sorun RAM ile alakalı. Benim anlamadığım şey, ne akla hizmet hatalı ürünü bana tekrar test edildi, sorun yok deyip geri yolladılar; ben anlamıyorum.

Bu da bu sabahın log'u.
Ya bakmamışlardır, ya da senin sisteminde bir sorun vardır.

0x50 hatası almışsın bu sefer de. Disk ve RAM arasındaki iletişim esnasında RAM'de hata patlamış.

Senin gerçek anlamda ya RAM'lerin bozuk, ya da BIOS ayarlarında bir sorun var. XMP ayarlarında yani.

Memtest86 FAIL verdiğinde XMP açık mıydı? Kapat yap, aç bir daha yap demiştim. Ondan bahsetmemişsin. Eğer XMP kapalıyken FAIL aldıysan RAM'in bozuk. XMP kapalıyken PASS geçip, XMP açıkken FAIL veriyorsa XMP ayarlarında problem var demektir.

Tek mesele bu.
Garanti nasıl bulamamış anlamadım?
Memtest de hatalar varsa zaten mavi ekran yemen normal.
Minidump dosyaların ikisinde bellek hatası yemiş.
RAM'leri tek tek Memtest testi yapın, fotoğrafı çekin garantiye söyleyin derim.
Olmadı BIOS güncel değilse güncelle derim.

Memtest hata verdiyse işlemci, anakart ya da RAM'de sorun vardır. Diğer ikisinde olması çok düşük ihtimal. Elektromanyetik bir sorun da olabilir ama bu imkansız gibi bir şey.

Memtest çalıştırıp hata alamamış olabilirler. Sorunlu bir bellek her zaman sorun çıkarmayabilir. Ama sorunsuz bir bellek bazen sorun çıkarmaz.

XMP ya da diğeri her neyse o kapalıyken sorun olmuyorsa ama açıkken oluyorsa işlemci kaynakli da olabilir.

Bellek adresleri elinizde varsa onları kullanıma kapatıp bir süre kullanmayı deneyebilirsiniz.

Linux kullanırken hata almamaniz şans olabilir.

Bios'tan EXPO/XMP ayarını kapatarak kullanmayı deneyebilir misin? Hatalar bellekte gözüküyor.
onuda denedim hatta manuel olarak hız bile düşürdüm nafile resmen

Memtest de hatalar varsa zaten mavi ekran yemen normal.
Minidump dosyaların ikisinde bellek hatası yemiş.
RAM'leri tek tek Memtest testi yapın, fotoğrafı çekin garantiye söyleyin derim.
Olmadı BIOS güncel değilse güncelle derim.
sanırım öyle olacak en son bios güncellemesi yapacam risklide olsa baktım olmuyor dediğiniz gibi servise tekrar yollayacağım çok sinir bozucu bi sorun çünkü resmen bi var bi yok öncesinde 8gb ram kullanıyordum onda mesela çok nadirdi nerdeyse onuda valorandın saçma kernel seviyesi anti cheatine bağlamıştım şimdi ise temiz sistemde böyle bişi yaşamak açıkcası düşündürdü ve evet servisin saçmalaması olsa gerek madem sıkıntı yok ben niye halen bu sorunu yaşıyorum anlamış değilim ve açıkcası aldığıma pişman oldum neredeyse bide ram ile alakası var mı bilmiyorum ama belli aralıklarla browserda dolaşırken çöktüğü oluyor ve counter strike 2 oynarken sürekli pak01 dosyası bozuluyor bu peki ram ile alakalı olabilir mi ?

Memtest hata verdiyse işlemci, anakart ya da RAM'de sorun vardır. Diğer ikisinde olması çok düşük ihtimal. Elektromanyetik bir sorun da olabilir ama bu imkansız gibi bir şey.

Memtest çalıştırıp hata alamamış olabilirler. Sorunlu bir bellek her zaman sorun çıkarmayabilir. Ama sorunsuz bir bellek bazen sorun çıkarmaz.

XMP ya da diğeri her neyse o kapalıyken sorun olmuyorsa ama açıkken oluyorsa işlemci kaynakli da olabilir.

Bellek adresleri elinizde varsa onları kullanıma kapatıp bir süre kullanmayı deneyebilirsiniz.

Linux kullanırken hata almamaniz şans olabilir.
açıkcası işlemciyi olduğu gibi kullanıyorum bakım dışında pek yerinden oynattığımı söyleyemem anakart mini itx o yüzden bir ihtimal ama güç kaynağım nispeten eski belki o olabilr xmb olayına gelirsek onun ile alakalı kapattığımda oldu manuel olarak hız düşürdüğümde oldu resmen nafile sistem sanki hadi bakalım bul der gibi bi var bi yok resmen memtest tekrar yapacağım ve eğer yine hatalarla dolu şeyler görür isem sabırla bekleyip resmini çekip sanırım servise tekrar yollayacağım çünkü artık gerçekten yıpratıcı oldu benim için.

Son düzenleme:
  • Anakart: Asus Z490i
  • İşlemci: Intel Core i9 10900K
  • Ekran Kartı: Zotac RTX 3060 12GB
  • İşletim Sistemi: Windows 11 24H2
  • G.Skill Ripjaws 32GB DDR4 3200MHz

Son zamanlarda bu sorunu yaşamaya başladım. Ya belli aralıklarla ya da sık sık "Memory Management" hatası alıyorum. İlk başlarda RAM ile alakalı olduğunu düşündüm ve Memtest yaptım. Hataları görünce servise götürdüm. Sonrasında servis, test edildiğini, bir sorun olmadığını söyleyerek bana geri verdi. Sonrasında Linux yükledim. Orada RAM ile alakalı hatalar almayınca RAM'den olmadığını anladım fakat tekrar Windows 11 yüklediğimde yine aynı hatayı almaya başladım. Neredeyse Armoury Crate programını bile yüklemedim sırf belki o yüzdendir diye ve iki defa format attım. Tek faydası sıklığı önceki gibi belli aralıklara düşmesi. Dump dosyalarını buraya bırakıyorum, bilenler yardım eder ise çok mutlu olurum.

Ses sürücüsü, kendine ait olmayan bir yere veri yazmaya çalışmış, dolayısıyla da MEMORY_MANAGEMENT (0x1A) hatası almışsın. Zira 0x1A hatası alınca hemen RAM'leri suçlayamayız, bilgisayarda 50 çeşit memory var, öyle değil mi? :)
Ses sürücünü güncellemeyi dene. Realtek AVOLUTE doğru mudur? Sürücü güncellemeye rağmen düzelmiyorsa eğer, donanımsal bir sorun da olabilir.

FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE (0x12B) hatası da almışsın. MemCompression (Bellek Sıkıştırma) kaynaklı bir durum var ve bu donanımsal bir hata gibi görünüyor. RAM'lerinde arıza olabilir, yanlış yapılandırılmış XMP ayarları olabilir, DIMM slotunda problem olabilir, güç problemi de olabilir.

MemCompression, RAM'den tasarruf etmek için, sanal bellek kullanımını minimuma indirgemek için yani diske giriş-çıkış (I/O) azalsın, performans yükselsin diye çalışan bir RAM optimizasyon yöntemi. Verileri RAM'de sıkıştırır, ihtiyaç oldukça da geri çıkarır. WinRAR ile arşivlemek ve geri çıkarmak gibi düşün. Verileri decompress ederken 0x12B hatası almışsın.

XMP kapalıyken Memtest çalıştır, 4/4 PASS geçerse XMP açıp tekrar yap. Duruma göre bakarız. Yukarıda da söylediğim gibi, RAM'lerinde arıza olabilir, yanlış yapılandırılmış XMP ayarları olabilir, DIMM slotunda problem olabilir, güç problemi de olabilir. Bir ihtimal CPU kaynaklı da olabilir.

MemCompression'u da kapatalım:

PowerShell'i aç:
Disable-MMAgent -mc yaz.
Enter'a bas.

Geçici bir çözüm bu. Diğer dediklerim baki.

Test edilen sistemler farklı olduğu içindir. :) RAM'de sorun yoktur, XMP ayarları hatalıdır belki. Tamamen ihtimal tabi bunlar.

Son düzenleme:
İşlemciyi oynatmanın bu durumu değiştirmesi beklenmez. Bellek kontrolcüsü hatalı olabilir.
Guc kaynağının boyle bir soruna yol açması beklenmez. Sorun çıkaracak olsa başka şeylerde çıkarırdı.

Görüldüğü gibi mavi ekranın incelenmesi daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Ama sorunun ana kaynağı sürücü veya bellek sıkıştırma olsa Memtest sorun çıkarmazdı.

Tavsiyem tüm testleri yapmanız. Sanırım açık kaynak kodlu hali adresleri kaydetmenize olanak sağlıyordu. Bir şekilde elinizde kalır ve o belleklerleri kullanmanız gerekirse fotoğrafa bakıp yazmaktan daha kolay olur.

Ses sürücüsü, kendine ait olmayan bir yere veri yazmaya çalışmış, dolayısıyla da MEMORY_MANAGEMENT (0x1A) hatası almışsın. Zira 0x1A hatası alınca hemen RAM'leri suçlayamayız, bilgisayarda 50 çeşit memory var, öyle değil mi? :)
Ses sürücünü güncellemeyi dene. Realtek AVOLUTE doğru mudur? Sürücü güncellemeye rağmen düzelmiyorsa eğer, donanımsal bir sorun da olabilir.

FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE (0x12B) hatası da almışsın. MemCompression (Bellek Sıkıştırma) kaynaklı bir durum var ve bu donanımsal bir hata gibi görünüyor. RAM'lerinde arıza olabilir, yanlış yapılandırılmış XMP ayarları olabilir, DIMM slotunda problem olabilir, güç problemi de olabilir.

MemCompression, RAM'den tasarruf etmek için, sanal bellek kullanımını minimuma indirgemek için yani diske giriş-çıkış (I/O) azalsın, performans yükselsin diye çalışan bir RAM optimizasyon yöntemi. Verileri RAM'de sıkıştırır, ihtiyaç oldukça da geri çıkarır. WinRAR ile arşivlemek ve geri çıkarmak gibi düşün. Verileri decompress ederken 0x12B hatası almışsın.

XMP kapalıyken Memtest çalıştır, 4/4 PASS geçerse XMP açıp tekrar yap. Duruma göre bakarız. Yukarıda da söylediğim gibi, RAM'lerinde arıza olabilir, yanlış yapılandırılmış XMP ayarları olabilir, DIMM slotunda problem olabilir, güç problemi de olabilir. Bir ihtimal CPU kaynaklı da olabilir.

MemCompression'u da kapatalım:

PowerShell'i aç:
Disable-MMAgent -mc yaz.
Enter'a bas.

Geçici bir çözüm bu. Diğer dediklerim baki.

Test edilen sistemler farklı olduğu içindir. :) RAM'de sorun yoktur, XMP ayarları hatalıdır belki. Tamamen ihtimal tabi bunlar.
yani ses driverında şuanda bi tuhaflık olduğu açık zira mod açtığımda ses gelmiyor anladığım kadarıyla ya yanlış yüklendi yada zaten asusun sitesinde tam anlamıyla güncel değil mavi ekran verdikten sonra zaten tekrar nasıl olduysa yükleme ekranı çıktı xmb kapatıp test yapacağım şuan en büyük dileğim sadece ramdan kaynaklı olması xmb profili dediğim gibi kapattığımda oldu manuel olarak aşama aşama düşürdüğümde oldu mesela 3200den 2800e düşürdüğümde daha açılır açılmaz direk mavi ekran verdi öncekiler mesela masa üstüne felan giriyordu ki bunlarda format atınca belli aralıklı olarak düşmüştü memcomprassion olayını kapatacam dediğiniz gibi cpu olarak açıkcası hiç overclock yapmayı bırak anakartın stock intel settingi ile kullanıyorum (malum bi dönem asus biosu sıkıntıydı) dedikleriniiz deneyeceğim güç demiş iken acaba güç kaynağıda buna sebep olabilir mi ?

yani ses driverında şuanda bi tuhaflık olduğu açık zira mod açtığımda ses gelmiyor anladığım kadarıyla ya yanlış yüklendi yada zaten asusun sitesinde tam anlamıyla güncel değil mavi ekran verdikten sonra zaten tekrar nasıl olduysa yükleme ekranı çıktı xmb kapatıp test yapacağım şuan en büyük dileğim sadece ramdan kaynaklı olması xmb profili dediğim gibi kapattığımda oldu manuel olarak aşama aşama düşürdüğümde oldu mesela 3200den 2800e düşürdüğümde daha açılır açılmaz direk mavi ekran verdi öncekiler mesela masa üstüne felan giriyordu ki bunlarda format atınca belli aralıklı olarak düşmüştü memcomprassion olayını kapatacam dediğiniz gibi cpu olarak açıkcası hiç overclock yapmayı bırak anakartın stock intel settingi ile kullanıyorum (malum bi dönem asus biosu sıkıntıydı) dedikleriniiz deneyeceğim güç demiş iken acaba güç kaynağıda buna sebep olabilir mi ?
Ses sürücüsü problemli zaten, onu söylemiştim. Ya da anakarttaki ses kartında arıza var. Doğru sürücüyü yükleyip test etmek lazım. Çalışıyorsa sorun yok.

RAM hızlarını da kafana göre düşüremezsin, 50 çeşit parametre var, V değerleri, CL değerleri... 3200'den 2800'e çekeyim demeyle olmuyor o iş. O yüzden zaten RAM'in stabilitesini bozuyorsun, dolayısıyla hata veriyor. Belki de bütün mesele bu. :sırıt:

CPU'ya OC yapmasan bile IMC dediğimiz bellek kontrolcüsü arıza yapmış olabilir. Zira i9 bir işlemciden ve sorunlu BIOS sürümlerinden bahsediyoruz, tartışmaya açık.

Güç kaynağı demedim, güçle alakalı bir sorun olabilir dedim çünkü belki PSU arızası, belki anakart arızası. PSU sağlamdır ama anakart olması gerektiği gibi güç sağlayamıyordur. Bilemiyorum ki. İhtimal hep. Mecbur.

Sen en iyisi BIOS'u sıfırla. Güncel değilse son sürüme güncelle. Ses sürücüsünü de hallet. Anlattığım gibi Memtest'ini de yap. Duruma göre haberleşiriz.

Ses sürücüsü problemli zaten, onu söylemiştim. Ya da anakarttaki ses kartında arıza var. Doğru sürücüyü yükleyip test etmek lazım. Çalışıyorsa sorun yok.

RAM hızlarını da kafana göre düşüremezsin, 50 çeşit parametre var, V değerleri, CL değerleri... 3200'den 2800'e çekeyim demeyle olmuyor o iş. O yüzden zaten RAM'in stabilitesini bozuyorsun, dolayısıyla hata veriyor. Belki de bütün mesele bu. :sırıt:

CPU'ya OC yapmasan bile IMC dediğimiz bellek kontrolcüsü arıza yapmış olabilir. Zira i9 bir işlemciden ve sorunlu BIOS sürümlerinden bahsediyoruz, tartışmaya açık.

Güç kaynağı demedim, güçle alakalı bir sorun olabilir dedim çünkü belki PSU arızası, belki anakart arızası. PSU sağlamdır ama anakart olması gerektiği gibi güç sağlayamıyordur. Bilemiyorum ki. İhtimal hep. Mecbur.

Sen en iyisi BIOS'u sıfırla. Güncel değilse son sürüme güncelle. Ses sürücüsünü de hallet. Anlattığım gibi Memtest'ini de yap. Duruma göre haberleşiriz.
peki o zaman dediklerinizi yapacağım son bir şey daha counter strike 2 pak01 dosya bozulması oluyor belli araştırmalarda bunun ram ile alakalı olduğu söyleniyor doğrumudur ram böyle bir şeye sebep olabilir mi ? ki bunu linux ile de yaşadım bayağı dosya doğrulama yaparak düzeltiyordum.