anld

Çalışkan
Merhabalar,

Superonline 1000 Mbps internet kullanıyorum. Modemim ZyXEL EX3501-T0 ve daire yapısı gereği bir pano içerisinde ve ulaşımı zor bir noktada. Modeme 5-6 metre ve arada 1 duvar olan uzaklıktaki odada bile sinyal seviyesi düşük ve çok fazla kopma yaşıyorum. Hızım kablosuzda bazen 10 Mbps, bazen 800 Mbps, bazen de dediğim gibi kopmuş oluyor. Bu nedenle mesh sistemi kurmaya karar verdim. Mercusys Halo H47BE BE9300 veya TP-Link Deco BE25 BE3600 sistemleri düşünüyorum. Mercusys biraz daha pahalı ama 6 GHz avantajı var. Bütçeme göre karar vereceğim. Veya öneriniz olursa onları da değerlendirebilirim. Güncel bir model olursa ileride de işime yarar diye düşünüyorum.

Bir diğer sorum şu; bina yapılırken bazı odalara internet kabloları çekilmiş ve çıkışları mevcut. Modeme direkt bu kabloları bağladığımda odalarda kablolu internet alabiliyorum. İzlediğim videolarda biri modemin yanında kablo ile bağlı diğeri evin başka bir yerinde bu kablo ile bağlanan diğer cihaza kablosuz bağlıydı. Ben bu mesh cihazlarının her birini ayrı ayrı odalardaki çıkışlardan direkt kablolu şekilde bağlayıp Wi-Fi olarak kullanabilir miyim? Evin neresine gidersem gideyim ağ değiştirmeden otomatik geçiş sağlayabilir miyim bu sayede? Bu şekilde olursa modemin Wi-Fi bağlantısını kapatıp sadece meshlere ve TV+'a kablo bağlayıp mesh cihazları üzerinden bağlantı sağlarım diye düz mantık düşündüm. Bu mümkün olur mu?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar,

Superonline 1000 Mbps internet kullanıyorum. Modemim ZyXEL EX3501-T0 ve daire yapısı gereği bir pano içerisinde ve ulaşımı zor bir noktada. Modeme 5-6 metre ve arada 1 duvar olan uzaklıktaki odada bile sinyal seviyesi düşük ve çok fazla kopma yaşıyorum. Hızım kablosuzda bazen 10 Mbps, bazen 800 Mbps, bazen de dediğim gibi kopmuş oluyor. Bu nedenle mesh sistemi kurmaya karar verdim. Mercusys Halo H47BE BE9300 veya TP-Link Deco BE25 BE3600 sistemleri düşünüyorum. Mercusys biraz daha pahalı ama 6 GHz avantajı var. Bütçeme göre karar vereceğim. Veya öneriniz olursa onları da değerlendirebilirim. Güncel bir model olursa ileride de işime yarar diye düşünüyorum.

Bir diğer sorum şu; bina yapılırken bazı odalara internet kabloları çekilmiş ve çıkışları mevcut. Modeme direkt bu kabloları bağladığımda odalarda kablolu internet alabiliyorum. İzlediğim videolarda biri modemin yanında kablo ile bağlı diğeri evin başka bir yerinde bu kablo ile bağlanan diğer cihaza kablosuz bağlıydı. Ben bu mesh cihazlarının her birini ayrı ayrı odalardaki çıkışlardan direkt kablolu şekilde bağlayıp Wi-Fi olarak kullanabilir miyim? Evin neresine gidersem gideyim ağ değiştirmeden otomatik geçiş sağlayabilir miyim bu sayede? Bu şekilde olursa modemin Wi-Fi bağlantısını kapatıp sadece meshlere ve TV+'a kablo bağlayıp mesh cihazları üzerinden bağlantı sağlarım diye düz mantık düşündüm. Bu mümkün olur mu?

Şimdiden teşekkürler.
Mesh Sistemi Önerileri ve Kurulum Adımları:

1. Mesh Sistem Seçimi:
- TP-Link Deco BE25: Hem performans hem de ağ yönetim özellikleri bakımından iyi bir seçim. 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarını destekler.
- Mercusys Halo H47BE: 6 GHz bantına sahip olmasıyla ilave hız ve daha az interferans sunar, ancak fiyatı biraz daha yüksek olabilir.
- Öneri: Eğer bütçeniz elveriyorsa Mercusys tercih edilebilir. 6 GHz, daha yüksek hızlar ve daha az yoğunluk için faydalıdır.

2. Kurulum Aşamaları:
- Mevcut modeminizin yönetim paneline girin ve kablosuz (Wi-Fi) bağlantısını kapatın.
- Mesh cihazlarınızı, odalardaki internet çıkışlarına ayrı ayrı bağlayın.
- Mesh sisteminizin mobil uygulamasını veya kurulumu için gereken yazılımı takip edin.
- İlk mesh cihazını (ana birim) modem ile bağlantı yapın.
- Diğer mesh cihazlarını, odanın internet çıkışlarına kablolu olarak bağlayın.
- Bütün cihazların kurulumunu tamamladıktan sonra, mesh ağını aktif hale getirin.

3. Otomatik Geçiş Sağlama:
- Evet, mesh ağları birbirleriyle senkronize çalışır ve cihazlarınız evin içinde bir odadan diğerine geçerken otomatik olarak en iyi sinyali alacak şekilde geçiş yapar.
- Sadece mesh cihazlarınız üzerinden Wi-Fi hizmeti vereceğin için internet deneyiminiz daha stabil olacaktır.

4. Eğer Kablosuz Kullanım Gerekiyorsa:
- Mesh cihazlarınızın her biri kablolu bağlantı üzerinden internet alacak ve anında kablosuz olarak da yayacaktır.
- Ağınızı yönetmek için her bir cihazın ayarlarını kontrol edin ve tüm cihazların aynı ağ adını (SSID) kullanıp kullanmadığını doğrulayın.

5. Son Kontroller:
- Kurulumdan sonra, Ethernet bağlantılarının hızlılığını kontrol edin.
- Wi-Fi bağlantısında da farklı odalarda hız testleri yaparak sinyal kalitesini değerlendirin.

Bu adımları takip ederek, ağınızı genişletip performansınızı artırabilirsiniz. Başarılar!