Hakan Yusuf

Üstün
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Merhabalar,

Bilişim alanı meslek lisesinde bu sene son senem, staj görüyorum. Şu an 2 gün okul, 3 gün staj şeklinde ilerliyorum. Geçen senelerden beri hiç YKS/AYT sorusu çözmedim, matematiğim de çok iyi değil. Zaten ders çalışmayı pek sevmiyorum; çalıştığım zaman 100 alabiliyorum o dersten ama planlı bir çalışmam yok, hep son güne sıkıştırıyorum.

Geçen senelerde takdir/teşekkürsüz yılım olmadı maşallah.

Ancak 9. ve 10. sınıfta olan derslerimizi 11. sınıfta kaldırdılar (biyoloji, coğrafya, matematik, kimya vb.). 11. sınıf bilişim dersleri ağırlıklı bir yıl oldu, kalan derslerde de hocalarımız doğru dürüst ders anlatmadı ve iyice derslerden koptum. Bu sene 12. sınıfta tekrar koymadıkları birkaç dersi zahmet edip yeniden koymuşlar; hal böyle olunca iyice çalışasım kaçtı.

Sizce son gaz YKS/AYT çalışmaya mı başlasam, yoksa "böyle geldik, böyle gideriz" deyip lise mezunu olarak aynı işimde devam mı etsem, karar veremedim. Stajımda oturarak çalışıyoruz, işin zorluğu sadece yoğunlukla alakalı, yapabiliyorum da, öğrendim.
Siz olsanız ne yapardınız? Tavsiyelerinize açığım.

Yani bence sınava gir en azından, tutturursan okursun. Yok tutmazsa da uğraşma derim, yıllarını kaybedecek kadar da değerli değil 😂 Meslek lisesinde okuduğun için daha geri sıralamalardan Bilgisayar Mühendisliği vb. girebiliyorsun ya onu kullanabilirsin diye düşünüyorum.

Bu arada üniversiteye sadece diploma olarak bakma çok şey katıyor insana. Sırf tanıştığın insanlar bile yeterli, sonuçta onlar da seninle aynı sektörde çalışmak için okuyorlar.

Ekleme yapayım, ben Bilgisayar Programcılığı üstüne açıktan YBS okudum. YBS bana diplomadan başka bir şey katmasa da Bilg. Prog. iyi ki okumuşum diyorum. Tanıdığım insanlar, hocalarım bana iyi şeyler kattılar. Hatta şuan çalıştığım işimi hocam bana iletti, böyle birini arıyorlar sen yapabilirsin diye o şekilde işimi buldum. Size nasıl kapılar açabileceği belli olmuyor.

Okula gidip karı kız kovalayıp kantinde tost yiyip geri gelecekseniz okumayın tabii ki. Ama diyorsanız ben proje yapıcam, insanlarla bağ kurucam, bir şeyler öğrenicem o zaman okuyabildiğiniz kadar okuyun.

Son düzenleme:
Meslek lisesi mezunu + bilgisayar programcılığı + açıktan YBS okudum. Bayağı faydası oldu. Keşke YBS örgün okusaydım. Tezli veya tezsiz yüksek lisans yapmayı planlıyorum. Kültür dersleri ve matematik zayıflığı büyük handikap ama DGS var orada da kontenjan sorunu oluştu.

Belediye'de sorumlumuz bize işe öğretip bırakmıştı. Belediye'deki bilgisayarları formatlayip bütün kurulumu ben/bize bırakırdı.

Her ne olursa olsun üniversite okunmalı. Kendi alanımda iş bulamadım(frontend) ama çalıştığım yer için web sitesi yapacağım ücretli. Keza YBS bilgim ile istesem müdürlük bile yapabilirim.

YKS ilk yapıldığı zamanlar son yılda çalışıp halledilebilirdi. Artık 9.siniftan itibaren çalışmak gerekiyor.

Frontend Developer'im. Next, React ve PWA ile web App web tasarım yapıyorum.

Merhabalar,

Bilişim alanı meslek lisesinde bu sene son senem, staj görüyorum. Şu an 2 gün okul, 3 gün staj şeklinde ilerliyorum. Geçen senelerden beri hiç YKS/AYT sorusu çözmedim, matematiğim de çok iyi değil. Zaten ders çalışmayı pek sevmiyorum; çalıştığım zaman 100 alabiliyorum o dersten ama planlı bir çalışmam yok, hep son güne sıkıştırıyorum.

Ancak 9. ve 10. sınıfta olan derslerimizi 11. sınıfta kaldırdılar (biyoloji, coğrafya, matematik, kimya vb.). 11. sınıf bilişim dersleri ağırlıklı bir yıl oldu, kalan derslerde de hocalarımız doğru dürüst ders anlatmadı ve iyice derslerden koptum. Bu sene 12. sınıfta tekrar koymadıkları birkaç dersi zahmet edip yeniden koymuşlar; hal böyle olunca iyice çalışasım kaçtı.

Sizce son gaz YKS/AYT çalışmaya mı başlasam, yoksa "böyle geldik, böyle gideriz" deyip lise mezunu olarak aynı işimde devam mı etsem, karar veremedim. Stajımda oturarak çalışıyoruz, işin zorluğu sadece yoğunlukla alakalı, yapabiliyorum da, öğrendim.
Ben de meslek lisesi bilişim çıkışlıyım. Daha sonrasında ise YBS bölümünden mezun oldum. Öğrencilik dönemimde çeşitli topluluklarda görev alıp, projeler, hackathonlar olsun birçok iş yaptım. Ama mezuniyet sonrası kısa bir süre özelde çalışıp devamında açıkta kaldım. Son çare, yakın zamanda da KPSS lisans sınavına girdim. Eğer geri dönseydim, lise mezuniyeti sonrası hemen lisans okumazdım. Çünkü liseden mezun olduğum sınıfımdaki birkaç arkadaşım, hiç üniversiteye gitmeden mezuniyetlerinden kaç yıl sonra KPSS ortaöğretimden teknisyen olarak atandılar. Ben de şu an lisans sonucuma göre atanacağım kadrolara bakıyorum; bölümümle pek alakası olmayan kadrolar çıkıyor. Eğer okumak istiyorsanız, çok iyi bir yerde okuyun ki size bakış açısı katsın, kaliteli insanlar tanıyabilesiniz. Sıradan bir yere gidip senelerinizi hiç edeceğinize, KPSS ortaöğretimden teknisyenliğe hazırlanıp devlete girmek ve daha sonrasında önlisans-lisans bitirmek daha cazip gelebilir. Elbet hayat sizin hayatınız ama nerede yaşadığınızı unutmayın atacağınız bir sonraki adım geleceğinizi etkiliyor.

Merhabalar,

Meslek lisesi mezunu olup doktoraya başlayacak biri olarak şunu rahatça söyleyebilirim ki artık lisans mezunu olmak bile başlı başına bir şey ifade etmiyor. Hala vaktiniz varken sınava çalışıp kazanacağınız bölümü ilerletip alanınızda uzmanlaşırsanız, ileride akademi dışında gireceğiniz meslekte tüm kapılar size açılacaktır ki açılıyor da, kendimden ve çevremden görüyorum.

Son düzenleme:
31 yaşında ağabeyin olarak söylüyorum; 1.si neyi seçersen seç pişman olacaksın. 2.si eğer yukarılarda tanıdığın yoksa üniversite diploması şart, nereden olduğunun önemi yok. Mevcut düzen böyle yapacak bir şey yok. İki yıl da olsa bi üniversite bitir.