hayalisiber

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

Ben 9. sınıftan 10. sınıfa geçiş yapan bir meslek lisesi öğrencisiyim ve Anadolu meslek programına göre okuyorum. Bundan birkaç hafta önce dal seçimlerimiz vardı ve ben siber güvenlik uzmanı olmak istediğim için ağ işletmenliğini seçtim. Bu hafta staj defteri doldurmak için teneffüste atölyemize 12. sınıf mezun olacak öğrenciler geldiler ve bende fırsatını bulmuşken dal hakkında bilgi almak istedim ama bunlar bana seçtiğin bölüm boş kablo bağlıyorsun falan filan dedi. Benim de içime bir kurt düştü acaba yazılım geliştirmemi seçseydim diye.

Şimdi de size burada şunu sormak istiyorum, orta halli bir siber güvenlik şirketi ya da banka tarzı şirketlerde siber güvenlik uzmanı olarak çalışmak ve boş vakitlerimde bug bounty ile ek gelir alıp geçinip gitmek istiyorum. Yazılım bilgimin de orta halde iyi olduğunu düşünüyorum.

Sizce hiç ellemeden bu daldan devam mı etmeliyim yoksa hocalara yalvarıp vakit dolmadan yazılıma mı geçmeliyim?

Lütfen bilen abiler ablalar yardımcı olsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Meslek liselerinin %99'unun (%1'ine daha denk gelemedim) bilişim bölümü aşırı boş geçiyor yani senin amacın lise değil üniversite olmalı eğer siber güvenliği çok istiyorsan. Lise aşırı boş geçecek özellikle bu bölümde. Motor ve elektrik dışında çoğunlukla boş geçiyor bölüm dersleri, bu saydığım iki alanın dalları dolu olur ama bilişim öyle değil.

İlerleyen yıllarda zaten lise 3-4 falan anlayacaksın neden boş dediğimi. Sana tavsiyem hızlısından üniversiteye çalış. Ayrıca yazılıma falan geçmenin pek bir faydası olacağını düşünmüyorum bu konuda. Kendi kendini geliştireceksin, o dal emin ol 4 yılda (hatta 3) sana bir şey katmayacak. Biraz gömmüş gibi oldum farkındayım.

Kısacası; bilişim dallarına neredeyse tüm meslek liseleri önem vermiyor. Özel vesaire onları bilemem ancak ben belki onlarca meslek lisesi gördüm (nasıl bu kadar gördüğüm konusu uzun bir hikaye boş ver) ve hiçbirinde bilişime önem verilmezdi. Hatta öğretmenler dahi bilişimi önemsemezdi. Bu konuda gelişebilmenin tek yolu senin çalışman. Üniversiteye hazırlan ya da yazılım konusunda kendini geliştir. Boş dersin eminim aşırı fazla olacaktır bu süreçte. Boş derslerde kendini geliştirebilirsin. Çoğu okul bilişime önem vermek istiyor ancak devlet ekipman konusunda yardımcı olmuyor okullara. Okulların bütçe eksikliğinden ötürü çoğu okul ekipman dahi alamıyor hatta bir ekipmanı 5-6 öğrenci kullanıyor.

Meslek liselerinin %99'unun (%1'ine daha denk gelemedim) bilişim bölümü aşırı boş geçiyor yani senin amacın lise değil üniversite olmalı eğer siber güvenliği çok istiyorsan. Lise aşırı boş geçecek özellikle bu bölümde. Motor ve elektrik dışında çoğunlukla boş geçiyor bölüm dersleri, bu saydığım iki alanın dalları dolu olur ama bilişim öyle değil.

İlerleyen yıllarda zaten lise 3-4 falan anlayacaksın neden boş dediğimi. Sana tavsiyem hızlısından üniversiteye çalış. Ayrıca yazılıma falan geçmenin pek bir faydası olacağını düşünmüyorum bu konuda. Kendi kendini geliştireceksin, o dal emin ol 4 yılda (hatta 3) sana bir şey katmayacak. Biraz gömmüş gibi oldum farkındayım.

Kısacası; bilişim dallarına neredeyse tüm meslek liseleri önem vermiyor. Özel vesaire onları bilemem ancak ben belki onlarca meslek lisesi gördüm (nasıl bu kadar gördüğüm konusu uzun bir hikaye boş ver) ve hiçbirinde bilişime önem verilmezdi. Hatta öğretmenler dahi bilişimi önemsemezdi. Bu konuda gelişebilmenin tek yolu senin çalışman. Üniversiteye hazırlan ya da yazılım konusunda kendini geliştir. Boş dersin eminim aşırı fazla olacaktır bu süreçte. Boş derslerde kendini geliştirebilirsin. Çoğu okul bilişime önem vermek istiyor ancak devlet ekipman konusunda yardımcı olmuyor okullara. Okulların bütçe eksikliğinden ötürü çoğu okul ekipman dahi alamıyor hatta bir ekipmanı 5-6 öğrenci kullanıyor.

Okuldan okula değişir, ben de meslek lisesi mezunuyum, özellikle 3. sınıfta çok şey öğrendim bilişimle alakalı (web tasarımı ve programlama, veri tabanı, programlama temelleri, grafik tasarımı ve animasyon, internet programcılığı dersleri vardı). Üniversiteye gittiğimde çok sağlam temelim vardı, yazılımla ile alakalı derslerde zerre zorlanmadım.

Bizim okulumuzda bilişim bölümü uzun yıllardır var mış ve şimdiye kadar hiçbir dersimiz boş geçmedi neredeyse hep konu işledik uygulama yaptık ama umarım ilerleyen sınıflarda böyle olmaz bu arada tavsiyen için teşekkür ederim elimden geldiğince çalışıyorum.

Gerçekten alaylı bir yazılım hocan yoksa ilerlenmez. O hoca da seni müfredat dışına ancak okul dışı vereceği tavsiyelerle çıkarır.

Bu kadar iddialıyım, kimse lise web programlama müfredatıyla bir yere gelinir diyorsa o hiçbir şey bilmiyordur nokta. Bu iş tamamen kendin ilerlemekle alakalı. Ben de lisede bilişim okudum, yarı donanım yarı yazılımdık, 11. sınıfta komple yazılıma döndük biz eğer müfredat değişmediyse.

Sana şöyle örneğini vereyim;

Ben lisede hoca tarafından web sınavlarına alınmıyordum, zaten divlerle stadyum yaptırma sınavı falan oluyordu, ikinci sınavda menü tasarlıyorduk navbarlar, ben hiçbir sınava girmiyordum adımı yazıp 100 alıyordum. Hoca benim neler yaptığımı bildiği için. O dönem kendimi o kadar ileri zannediyordum ki ta ki oturup kendim yapmaya başlayana kadar. Meğer sadece 10 video kadar ilerlemişim, bizim okuldakiler ilerlememiş. :LOL:

Gerçekten alaylı bir yazılım hocan yoksa ilerlenmez. O hoca da seni müfredat dışına ancak okul dışı vereceği tavsiyelerle çıkarır.

Bu kadar iddialıyım, kimse lise web programlama müfredatıyla bir yere gelinir diyorsa o hiçbir şey bilmiyordur nokta. Bu iş tamamen kendin ilerlemekle alakalı. Ben de lisede bilişim okudum, yarı donanım yarı yazılımdık, 11. sınıfta komple yazılıma döndük biz eğer müfredat değişmediyse.

Sana şöyle örneğini vereyim;

Ben lisede hoca tarafından web sınavlarına alınmıyordum, zaten divlerle stadyum yaptırma sınavı falan oluyordu, ikinci sınavda menü tasarlıyorduk navbarlar, ben hiçbir sınava girmiyordum adımı yazıp 100 alıyordum. Hoca benim neler yaptığımı bildiği için. O dönem kendimi o kadar ileri zannediyordum ki ta ki oturup kendim yapmaya başlayana kadar. Meğer sadece 10 video kadar ilerlemişim, bizim okuldakiler ilerlememiş. :LOL:
doğrudur ben olabildiğince sadece okuldan değil internettende öğrenmeye çalışıyorum evde kendim tekrarlar ve ufak tefek projeler yapıyorum

Kablo falan bağlıyorsun diyen eleman bayağı boş yapmış. Ben yazılım mühendisliği okuyorum siberci arkadaşlarım da var.
İş kablo bağlamaktan vs. ibaret değil. Siber güvenlik yazılımın alt dallarından biri siber güvenliğinde alt dalları var. Bunun savunma yapan kısmı saldırı testleri yapan kısımları var. Network dediğimiz o kablo bağlama işleri gibi işleri yapanlar var. Veya bir oyunun güvenliği, web uygulamalarının güvenliği, işletim sistemlerinin güvenliği ile ilgilenen birçok alan var.
Kablo bağlama işi dediğin o networkingin çok küçük bir kısmı. Orada katmanlar ve ağlar arasındaki ilişkiler, veri transferi gibi konular ile ilgileniyor.

Benim tavsiyem kimseyi dinlemeden sevdiğin şeye odaklan. Geleceği olmayan bir şey olsa tekrar düşün derdim ama bence geleceği var.
Önce networking öğren daha sonrasında algoritma temelleri sonrasında C, Python gibi dilleri öğren. Bunları da öğrendikten sonra temel veritabanı bilgileri ve temel web bilgilerini öğren.
Bu konularda kendini geliştirirken linux kullanmayı öğren.
En sonunda kendine siber güvenliğin bir alt dalını seçip o daldan ilerle.

Okula da pek takılma. Üniversite de iyi bir yerde okumaya bak. O diploma çok önemli gerçekten. Ben okula başladığımda onu öğrendim. Sektördeki çalışanlarla, yöneticilerle konuşma fırsatım oldu herkes diplomanın önemli olduğunu söyledi.
Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği veya siber güvenlik alanından bir bölüm oku.

Son olarak yazılıma geçme konusunda oradaki eğitimin daha iyi olacağını düşünüyorsan geçebilirsin. Ben pek zannetmiyorum açıkçası.
Yazılıma geçip yazılım bilgini artırırsın.