Shean

Uzman
Yer
Japonya, Kobe
Esenlikler. Bilgisayarimda su an RTX 4060 kullaniyorum (masaustu). F1 25 ve Hitman III gibi oyunlari VR olarak oynamayi dusunuyorum ama kullandigim bu ekran kartinin ne kadar iyi performans verecegi konusunda durduk yere suphelenmeye basladim. Internetten arasam da spesifik VR benchmarklarini bulamadim. Genel olarak RTX 4060 VR performansi nasildir? Yuksek grafiklerde akici bir sekilde oynatir mi? Meta Quest 3 mu onerirsiniz yoksa 3S mi? Yanilmiyorsam 3 ile 3S arasindaki en buyuk farklaridan bir tanesi her bir goze dusen ekranin cozunurlugu idi. 3S bir tık daha dusuk cozunurluge sahip oldugu icin ekran kartini zorlamamak adina, 3S almak mi daha mantikli yoksa 3 alsam da pek de fark etmez mi? Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Esenlikler. Bilgisayarimda su an RTX 4060 kullaniyorum (masaustu). F1 25 ve Hitman III gibi oyunlari VR olarak oynamayi dusunuyorum ama kullandigim bu ekran kartinin ne kadar iyi performans verecegi konusunda durduk yere suphelenmeye basladim. Internetten arasam da spesifik VR benchmarklarini bulamadim. Genel olarak RTX 4060 VR performansi nasildir? Yuksek grafiklerde akici bir sekilde oynatir mi? Meta Quest 3 mu onerirsiniz yoksa 3S mi? Yanilmiyorsam 3 ile 3S arasindaki en buyuk farklaridan bir tanesi her bir goze dusen ekranin cozunurlugu idi. 3S bir tık daha dusuk cozunurluge sahip oldugu icin ekran kartini zorlamamak adina, 3S almak mi daha mantikli yoksa 3 alsam da pek de fark etmez mi? Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.
Şöyle bir tavsiyede bulunayım fiyat farkı çok yoksa 3 al ben 3 kullanıyorum memnunum fakat Türkiye'de bu cihazın kullanımı kısıtlı gibi her şeye erişilmiyor ve maalesef oyun fiyatları kendi mağazasında yüksek fiyatlı. Fakat sen bilgisayar oyunlarında oynamak için tercih ediyorsun diye düşünüyorum bunun için de ayrı bir sorun oluşuyor o da optimizasyon biz arkadaşlarla Phasmophobia oynarken sürekli çökme yaşanıyordu oyunda. Bu durumları göz önünde bulundurarak cihaza yatırım yapmanı tavsiye ederim. İyi ya da kötü yorum yapamıyorum ama şu teknolojinin çok fazla faydası olduğunu söyleyebilirim.

Esenlikler. Bilgisayarimda su an RTX 4060 kullanıyorum (masaustu). F1 25 ve Hitman III gibi oyunlari VR olarak oynamayi dusunuyorum ama kullandigim bu ekran kartinin ne kadar iyi performans verecegi konusunda durduk yere suphelenmeye başladım. Internetten arasam da spesifik VR benchmarklarini bulamadim. Genel olarak RTX 4060 VR performansi nasildir? Yuksek grafiklerde akici bir sekilde oynatır mı? Meta Quest 3 mu onerirsiniz yoksa 3S mi? Yanilmiyorsam 3 ile 3S arasindaki en buyuk farklaridan bir tanesi her bir goze dusen ekranin cozunurlugu idi. 3S bir tık daha dusuk cozunurluge sahip oldugu icin ekran kartini zorlamamak adina, 3S almak mi daha mantikli yoksa 3 alsam da pek de fark etmez mi? Cevaplariniz icin simdiden teşekkür ederim.

Mutlaka 2.el almanı tavsiye ediyorum. 18e Q3 bulabilirsin. Q3s veya Q2 kullanmadım ama Q3 de öyle aman aman vay be 4K dediğim bir kalite değil yani.
Başta RX 580 ile kullanıyordum. Çözünürlük biraz düşüktü ama hl Alyx'i falan oynayabiliyordum. Sonra RX 6700XT'ye yükselttim çözünürlük otomatik olarak yükseltti. Q3 ve Steam sisteminin gücüne bağlı olarak Q3'e giden çözünürlüğü otomatik olarak yükseltiyor. 4060 la muhtemelen ortalama bir seviyede rahatça oynayabilirsin ama yine de pek bilmediğim bir kart.

Şöyle bir tavsiyede bulunayım fiyat farkı çok yoksa 3 al ben 3 kullanıyorum memnunum fakat Türkiye'de bu cihazın kullanımı kısıtlı gibi her şeye erişilmiyor ve maalesef oyun fiyatları kendi mağazasında yüksek fiyatlı. Fakat sen bilgisayar oyunlarında oynamak için tercih ediyorsun diye düşünüyorum bunun için de ayrı bir sorun oluşuyor o da optimizasyon biz arkadaşlarla Phasmophobia oynarken sürekli çökme yaşanıyordu oyunda. Bu durumları göz önünde bulundurarak cihaza yatırım yapmanı tavsiye ederim. İyi ya da kötü yorum yapamıyorum ama şu teknolojinin çok fazla faydası olduğunu söyleyebilirim.
Simdi hocam ben Japonya'da yasiyorum, muhtemelen burada o tur kisitlamalar daha azdir. Quest 2 kullanan bir arkadasim vardi sonradan satmisti o baya ovuyordu bana ve hic de oyle cokme sorunundan bahsetmemisti. Ilk defa sizden duyuyorum simdi bu tur seyleri. Biraz daha Japon forumlarinda arastirsam iyi olacak galiba.

Mutlaka 2.el almanı tavsiye ediyorum. 18e Q3 bulabilirsin. Q3s veya Q2 kullanmadım ama Q3 de öyle aman aman vay be 4K dediğim bir kalite değil yani.
Başta RX 580 ile kullanıyordum. Çözünürlük biraz düşüktü ama hl Alyx'i falan oynayabiliyordum. Sonra RX 6700XT'ye yükselttim çözünürlük otomatik olarak yükseltti. Q3 ve Steam sisteminin gücüne bağlı olarak Q3'e giden çözünürlüğü otomatik olarak yükseltiyor. 4060 la muhtemelen ortalama bir seviyede rahatça oynayabilirsin ama yine de pek bilmediğim bir kart.
Cozunurlugun otomatik ayarlanmasi supermis. Ama yine de eger yapilabiliyorsa buyuk ihtimalle manuel ayarlarim ben onu, ayarlara ellemeden edemiyorum :). Bir de ek olarak kesinlikle ikinci el almayacagim. Japonya'dayim ve bir Japon arkadasim olsem de ikinci el almamami soyledi. Anladigim kadariyla Japonlar bu tur aletleri daha cok belirli yas kitlesi icin yapilmis malum atesli oyunlari oynamak icin daha cok kullaniyorlar. Uzerinde baskasinin cocugu olan bir VR gozlugu yuzume goturmeye hic merakli degilim dogrusu.

Simdi hocam ben Japonya'da yasiyorum, muhtemelen burada o tur kisitlamalar daha azdir. Quest 2 kullanan bir arkadasim vardi sonradan satmisti o bayağı ovuyordu bana ve hiç de oyle cokme sorunundan bahsetmemisti. Ilk defa sizden duyuyorum simdi bu tur seyleri. Biraz daha Japon forumlarinda arastirsam iyi olacak galiba.

Cozunurlugun otomatik ayarlanmasi supermis. Ama yine de eger yapilabiliyorsa buyuk ihtimalle manuel ayarlarim ben onu, ayarlara ellemeden edemiyorum :). Bir de ek olarak kesinlikle ikinci el almayacagim. Japonya'dayim ve bir Japon arkadasim olsem de ikinci el almamami soyledi. Anladigim kadariyla Japon'lar bu tur aletleri daha cok belirli yas kitlesi icin yapilmis malum atesli oyunlari oynamak icin daha cok kullaniyorlar. Uzerinde baskasinin cocugu olan bir VR gozlugu Yuzu'me goturmeye hiç merakli degilim dogrusu.

Anladım hocam tabii o konuda tercih sizin. Çözünürlük manuel de ayarlanıyor tabii. Ama otomatik ayarlanan kısım cihazın önerdiği ayarlar oluyor genelde. Q3 alırsanız memnun kalacağınıza eminim. Ben tabii çabuk sıkıldım. Sonuçta VR'a çok da AAA kalite oyun çıkmıyor. Satıp konsola geçme derdindeyim şu an :D şimdiden hayırlı olsun cihazınız.

Simdi hocam ben Japonya'da yasiyorum, muhtemelen burada o tur kisitlamalar daha azdir. Quest 2 kullanan bir arkadasim vardi sonradan satmisti o baya ovuyordu bana ve hic de oyle cokme sorunundan bahsetmemisti. Ilk defa sizden duyuyorum simdi bu tur seyleri. Biraz daha Japon forumlarinda arastirsam iyi olacak galiba.
Japonya'da isen kesin al teknolojik sorun yaşamazsın. Tüm dünya gelişirken bizim ülkemiz neden teknolojiden geri kalıyor ? Neden veri güvenliği sağlanamıyor ?(Konu dışına çıktım biliyorum fakat bu durumları aşamadan bu VR veya yenilikçi teknolojilerini Türkiye bazında düşünemiyor üstüne bir şey ilave demiyor insan. Oyunlardan eskisi kadar keyif almamamın hatta bırakacak düzeye gelmemin temelli sebebi de bu ekonomik şartların rezilliği. Kafanızı yorduysam veya hata ettiysem özür dilerim şimdiden.)

Anladım hocam tabii o konuda tercih sizin. Çözünürlük manuel de ayarlanıyor tabii. Ama otomatik ayarlanan kısım cihazın önerdiği ayarlar oluyor genelde. Q3 alırsanız memnun kalacağınıza eminim. Ben tabii çabuk sıkıldım. Sonuçta VR'a çok da AAA kalite oyun çıkmıyor. Satıp konsola geçme derdindeyim şu an :D şimdiden hayırlı olsun cihazınız.
Ben daha cok F1 25 gibi oyunlari SteamVR ile oynamayi dusunuyorum o yuzden sikilacagimi zannetmiyorum (UMARIM). Oneriniz icin tesekkur ederim. Edion sitesinden biriktirdigim puanlarla ucuza almayi dusunuyordum ancak orada Q3 su gibi satiliyor herhalde cunku stoklar cok cabuk kuruyor. Q3S var, eger performans olarak cok da buyuk bir fark bulamazsam muhtemelen onu alacagim.

Japonya'da isen kesin al teknolojik sorun yaşamazsın. Tüm dünya gelişirken bizim ülkemiz neden teknolojiden geri kalıyor ? Neden veri güvenliği sağlanamıyor ?(Konu dışına çıktım biliyorum fakat bu durumları aşamadan bu VR veya yenilikçi teknolojilerini Türkiye bazında düşünemiyor üstüne bir şey ilave demiyor insan. Oyunlardan eskisi kadar keyif almamamın hatta bırakacak düzeye gelmemin temelli sebebi de bu ekonomik şartların rezilliği. Kafanızı yorduysam veya hata ettiysem özür dilerim şimdiden.)
TUBITAK sonuclarina bakiyorum ve birincilik alan, derece alan projelerde ozellike biyoloji alanindaki projeler one cikiyor. Cogu kanser ile alakali falan. Halk muhendislik liseleri gibi ozunde harika ve gelecegi olan liseleri kotuleyip asagiliyor, fen liselerini basin ustunde tutuyor ve milli egitim de bu konu hakkinda gordugum kadariyla pek de bir sey yapmiyor. Devletin, gencleri teknolojiye tesviklemesi lazim. Turkiye'deki bu doktorlarin ultra yuce imajinin kirilmasi ve muhendisligin daha cok one cikmasi lazim. Gunumuzde doktorlari adam akilli doktor yapan da muhendislerin gelistirdigi cihazlar neticede. Ulkede ne kadar akilli cocuk varsa hepsini doktor yapmaya calisiyorlar, muhendislik gibi alanlara adam akilli keskin zekali kisiler yerlesmiyor.

Son düzenleme:
Ben daha cok F1 25 gibi oyunlari steamvr ile oynamayi dusunuyorum o yuzden sikilacagimi zannetmiyorum (umarım). Oneriniz icin teşekkür ederim. Edion sitesinden biriktirdigim puanlarla ucuza almayi dusunuyordum ancak orada Q3 su gibi satiliyor herhalde cunku stoklar cok cabuk kuruyor. Q3s var, eger performans olarak cok da buyuk bir fark bulamazsam muhtemelen onu alacagim.

TÜBİTAK sonuclarina bakiyorum ve birincilik alan, derece alan projelerde ozellike biyoloji alanindaki projeler One cikiyor. Cogu kanser ile alakali falan. Halk muhendislik liseleri gibi ozunde harika ve gelecegi olan liseleri kotuleyip asagiliyor, fen liselerini basin ustunde tutuyor ve milli egitim de bu konu hakkinda gordugum kadariyla pek de bir şey yapmiyor. Devletin, gencleri teknolojiye tesviklemesi lazim. Türkiye'deki bu doktorlarin Ultra yuce imajinin kirilmasi ve muhendisligin daha cok One cikmasi lazim. Gunumuzde doktorlari adamakıllı doktor yapan da muhendislerin gelistirdigi cihazlar neticede. Ulkede ne kadar akilli çocuk varsa hepsini doktor yapmaya calisiyorlar, muhendislik gibi alanlara adamakıllı keskin zekali kisiler yerlesmiyor.

Bende G29 set vardı. Q3'ü almak için direksiyonu satmıştım ama Q3'ü aldıktan sonra tekrar bir direksiyon hevesim oluştu. VR simracing hissiyatını deneyimlemek istiyorum bende. Ama G29'dan çok çabuk sıkılmıştım 2 ay falan kalmıştı bende. Sadece VR da sevmediğim özellik şu: Her şey çok hassas. Görüntü de kollar da. Yani şunu demek istiyorum. En ufak hareketi dahi algılıyor. Sen hareket etmesen bile kafan sağa sola çok hafif hareket ediyor. kollar da aynı şekil. Bu tıklamayı ve etrafa bakmayı daha az gerçekçi bir hale getiriyor. Mutlaka bir ayarı vardır ama ben bulamadım. Onu biraz daha dengeli hale getirdin mi tadından yenmez.

Bende G29 set vardı. Q3'ü almak için direksiyonu satmıştım ama Q3'ü aldıktan sonra tekrar bir direksiyon hevesim oluştu. VR simracing hissiyatını deneyimlemek istiyorum bende. Ama G29'dan çok çabuk sıkılmıştım 2 ay falan kalmıştı bende. Sadece VR da sevmediğim özellik şu: Her şey çok hassas. Görüntü de kollar da. Yani şunu demek istiyorum. En ufak hareketi dahi algılıyor. Sen hareket etmesen bile kafan sağa sola çok hafif hareket ediyor. kollar da aynı şekil. Bu tıklamayı ve etrafa bakmayı daha az gerçekçi bir hale getiriyor. Mutlaka bir ayarı vardır ama ben bulamadım. Onu biraz daha dengeli hale getirdin mi tadından yenmez.
Normalde ben de VR simracing yerine triple monitor setup ile F1 icin direksiyon seti cekmeyi dusunuyordum ama hesaplayinca VR set yapmak coook daha ucuza patliyordu ben de o yuzden VR sectim. Bu arada o hassasiyetin mutlaka bir ayari vardir cunku internetten bakiyorum cogu YouTuber ve yayinci falanlarinki o kadar hassas gozukmuyor.