Bu "yeni nesil" rap elestirisini ben sahsen tamamen dogru bulmuyorum. Bu ikilem sadece Türkiye'de gergin cunku alisik degil bizim millet ve bizdeki yeni nesil de pek saglam degil.

Uyusturucu kulturu, pahali markalar, seks ifadeleri, silah ve cete kulturu zaten yillardir Amerikan piyasasinda ve Avrupa'da donuyor. Bakmayin burada bu kilidin 2017'de falan kirildigina. Future'in, Thug'in, wiz Khalifa'nin, Travis'in veya asap Rocky'nin liriklerini cevirdiginizde cok da farkli bir manzara cikmiyor karsiniza. Daha eskilere gidelim Eminem'in veya Wayne'in bile oyle absurt lirikleri var ki Türkiye'de yazsan muhtemelen yillarca topa tutardi millet. Ben Fransa piyasasina da hakimim, lirisist rap etkisini kaybedeli cok oldu. Türkçe rap uzun sure lirikal agirligini bozmadan kalabilmis ama bu "rap" icin gecerli degil. Hatta neredeyse hiç oyle olmadi. Bu saydigim sanatcilarin ne anlattigindan ziyade hayran oldugum yanlari kullandiklari sound'lari, farkli vokal kullanimlari, Flow'lari, altyapilari, tarzlari vs. vs. Türkiye icin yorum yapacak olursam burada ben de anlamıyorum. Vokal desen hep ayni, altyapilar hep benzer. Beni de cekmiyor açıkçası. Fakat insanlar sadece liriklere takiliyor, o da bahsettigim kultur mevzusundan dolayi.

Muzik ruhun gidasidir, ne hosunuza giderse onu dinleyin. Elimden geldigince hiçbir muzik turune veya dinleyicisine laf atmam. Egleniyorsa yeterlidir. Anlatmaya calistigim, rap muzigin lirikal algisinin yikilali cok olduguydu.

Yenilerden Modd, Burry Soprano falan iyiydi, Perros Blancos ekibinden de Kuty sağlamdı. Jeff Redd de Perros Blancos ekibindeydi eskiden ama şimdi leş gibi müzik yapıyor tabiri caizse. Her neyse. Konuyu burada sonlandırıyorum. Nokta atışı yapmışsın dostum.

Bir prodüktör olarak kesin olarak söyleyebilirim, günümüz metal müziğinde çoğu davul sample ile değiştirilir veya layerlanır. Ayrıyeten tüm enstrümanlar yoğun bir düzenleme işleminden geçer. Ek olarak, günümüz gitarlarının çoğunluğu artık amfi simülasyonu dediğimiz programlar ile kaydedilir. Diyeceğim o ki, metal müziğin çoğu da gerçek enstrümanlardan oluşmaz.

Metalcilerdeki bu kafa yapisi bence cok farkli yani. Pop muzik degil, rap muzik degil falan diye rollenmeleri cok komik. Bir de bu fanatizm oyle boyutlarda ki metal grubu tisortu giyenlerden o grubun solistinin 20 sene once lavabodayken yazdigi sozleri ezbere bilmesini falan bekliyorlar.

Ben eskiden asiri dinlerdim metal muzik eskisi kadar olmasa da hala grindcoreda ya da death metaldaki releaselere bakiyorum. Bunlarin cok icindeydim yani.