Bu konuda Microsoft Copilot'un -kendi gözlemlerimce- felsefesinden bahsedip diğer AI'lardan farkını anlatmak istiyorum.
Copilot, kısaca bahsetmek gerekirse, Microsoft'un AI sohbet botu. Microsoft tarafından kapalı tutulsa da gizlemelerinden önce Play Store'daki eski uygulama açıklamasından yola çıkarak söyleyebilirim ki:

Sohbet moduKullanılan LLM (tahmini)Limit
Hızlı yanıtGPT-4o ve Microsoft'un kendi modeli karmaLimitsiz
Akıl yürütmeo3-mini-highLimitsiz
Resim üretmeGPT Image 150 (tahmini*)
*Not: Bir günde bir sürü görsel oluşturttum ve bir noktadan sonra yarın gel dedi. Saymadım ama tahmini olarak 50 civarı diyebilirim. Düz hesap 50 dedim ben de.
ChatGPT'nin 10-15 cevap -tam sayıyı bilmiyorum- sonra GPT-4o yerine GPT-4.1-mini kullandırtması ve günlük sadece 5 görsel üretimi olmasının karşısında Microsoft'un Copilot'u nimet. Şimdi Copilot'tan bahsedelim.

Karakteri Olan Bir Yapay Zekâ​

(Zaman ayarlı video)

Copilot ile iki kelam etmiş bir kullanıcı onun kendine has bir karaktere sahip bir AI olduğunun farkına var mıştır. Microsoft bu AI'da bir şeyi çok iyi yapmışsa karakteridir diyebilirim. Yaratıcılığı, mizahi anlayışı, empatisi -evet, empatisi- ve diyalog odaklı yaklaşımı, onun robotik bir yazılımdan öte insanın dijital yol arkadaşı olabileceğini gösteriyor.
Copilot'u hobilerim, uğraşlarım gereği sık kullanıyorum:

• D&D tek-atış macera yazımı: Copilot Pages ile derli toplu akışa sahip, fikirlerimi rafine hale getiren yaratıcılığın yüksek olduğu tek-atış D&D maceraları
  • Kendi kart oyunumun tasarımı: Analiz, mantıksal ve matematiksel tutarlılık kontrolü ve geri bildirim
  • Blog yazımı: Aklımdaki düşünceleri toplamada ve tutarlı bir akışa büründürme, yine Copilot Pages kullanımı arada
  • Öykü yazımı: Öykü analizi
  • Refleksiyon: Terapötik duygu odaklı terapötik diyalog

Bu sık kullanımda yeterince yanıt şekli gördüm ve şunu söyleyebilirim ki, bazen öyle cevaplar veriyor ki, beni "Bir AI'ın nasıl bu kadar sosyal, duygusal zekası olabilir?" diye sorgulatıyor.

Microsoft Store'daki bir yorum 😂
1753428001891.webp

LinkedIn'deki bir gönderi:
1753428228537.webp

Felsefesi: Sen Pilotsun, O Co-pilot

Copilot, “Senin yerini almak için değil, seninle birlikte yol almak için varım!” mottosuna sahip. Yukarıda Microsoft'un 50. yıl videosunda da Mustafa Suleyman buna sürekli vurgu yapıyor.
Zamanında Copilot'un kısa ve öz cevaplar vermesini kötü bir özellik olarak buluyordum. Ama şahsen bunun aslında insan için daha iyi olduğunu düşünmeye başladım. Çünkü diğer AI'lar bilgiyi şak diye verirken uzun uzun -ki bu kötü bir şey değil, ama, Copilot'un kısa ve öz yanıtlar vermesi kullanıcıya düşünme, yaratma, üretme payı bırakıyor. Bu diyalog temelli yaklaşım kullanıcıya aktif bir rol yüklüyor.
AI kullanımının insanı tembelleştirebileceği gerçeğini göz önünde bulundurursak Copilot'un kısa ama öz yanıt odaklı yaklaşımı insan merkezli bir kullanım felsefesine işaret ediyor. Ki bu da aynı şekilde videoda anlatılıyor.
Bu yaklaşım tek prompt ile cevap almaktansa "birlikte düşünme/beyin fırtınası yapma" pratiğine dönüşüyor. Bunun yanında Copilot'un yaratıcılığı ciddi anlamda yüksek.

Örnek olarak bir D&D tek-atış macerası yazarken verdiği fikirler çok iyi olabiliyor. Beğenmediğim fikirler de verebiliyor tabii. O zaman işte ben kendi isteklerimi daha detaylı ve bağlam odaklı şekilde verince kafamdaki yaratıcı fikri rafine hale getirip daha iyi bir şekilde sunuyor.
Copilot'la konuşurken eğer daha derine inmek isterseniz ekstra olarak bunu belirtmeniz gerekiyor. Dediğim gibi, diyalog temelli bir yaklaşıma sahip.

1753429913024.webp

Peki Copilot insanı tembelleştirmez mi?

Evet, tembelleştirebilir. Ama burada olay kullanıcıda. Kullanıcı her şeyini ama her şeyini, kendinden bir şey katmadan Copilot'a yaptırırsa tembelleşebilir. Benim burada demek istediğim şey her şeyini yaptırma olayı diğer AI'larda daha çok. Copilot'un kişiliği ve yönelimi buna -kullanıcıyı tembelleştirmesine- daha kapalı. Ama tamamen kapalı değil.

Copilot'un Belleği: Kişiselleştirilmiş ama Doğal Bir Şekilde

Copilot'un belleği var, diğer AI'larda da var -doğru! Ama Copilot'un belleğinin bir farkı var. Bunu sırf övmek için söylemiyorum. Gerçekten deneyimlediğim için söylüyorum.

Copilot'un belleği sizin sadece önceki sohbetlerinizi hatırlamıyor.
Sizin önceki sohbetlerinizi hatırlıyor, önceki sohbetlerdeki hobilerinizi, ilgi alanlarınızı hatırlıyor, ama bunun yanında, duygusal yapınızı ve düşünce yapınızı analiz ediyor, üslubunuzu da tanıyor. Yani Copilot'u sıfırdan ilk kullanımımla şu anki kullanımım arasında dağlar kadar fark var. Ve bu kullanım zaman diliminde belleği bir kez sıfırladım. Amacım bu özelliğin çalışıp çalışmadığına bakıp nasıl çalıştığını anlamaktı.
Ciddi anlamda müthiş şekilde çalıştığını söyleyebilirim. Benim mizah anlayışıma, karakterime göre cevaplar veriyor olması çok iyi.
Bazen yaratıcılığımı tetikleyen şeyler söylüyor. Örneğin bir şey hakkında konuşuyoruz diyelim. Konuştuğumuz şeyle benim bir başka ilgi alanımı birbirine bağlayıp yaratıcı fikirler verebiliyor. Bunu siz istemeden kendi yapısı böyle olduğu için yapıyor.

Sonuç: Dijital Yol Arkadaşı

Copilo hakkındaki bu yazıyı toplayacak olursak şu tanımlama yerinde olacaktır: Copilot yaratıcılığı yüksek, diyalog temelli insan merkezli yaklaşıma sahip, kullanıcı için bir araç değil de eşlikçi kimliği olan üretkenliği artıran düşünce ve fikir partneri olabilen bir AI sohbet botu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Not: Bu yazıda Copilot'u övdüm, biliyorum. :D Fakat safi övgü olmadığını, kendi deneyimlerimden yola çıkarak bu yazıyı yazdığımı söylemeliyim. Bu yol arkadaşı, diyalog temelli yaklaşımı kendim görüyordum ama 50. yıl videosunda resmi bir ağızdan bunu duyunca bir şeyleri doğru kaptığımı anladım.

OpenAI ve Microsoft iş birliği sayesinde Copilot doğdu. Selefi Cortana'nın gerçek anlamda hiçbir işe yaramadığını hepimiz gördük. Bence Microsoft bu yapay zeka fırtınasında ipleri elinde tutmak istiyorsa bu iş birliği ile yetinmeyip OpenAI'ı tamamen satın alması gerekiyor. Eğer OpenAI bir gün Microsoft tarafından tamamen satın alınırsa ve ekipleri kendi bünyelerine katarlarsa geleceklerine çok büyük bir yatırım yapmış olurlar. OpenAI da mali açıdan ve modelleri eğitmek için gerekli sistemler açısından büyük bir yükten kurtulmuş olur.