Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi Windows 10 desteği 14 Ekim 2025'te sona erecek, yani bu tarihten sonra bu Windows sürümü Microsoft tarafından tanınmayan bir sürüm haline gelecek.

Birçok bilgisayar maalesef Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılamadığı için Windows 11'e geçemiyor. Bu nedenle 14 Ekim 2025'ten sonra bu bilgisayarların güvenli kalması için geriye 3 seçenek kalıyor.

Birincisi ücretli ESU programına katılmak. Bu programın ücreti son kullanıcılar için 1 yıl 30 dolar. Firmalar için ise 1. yıl 61 dolar, 2. yıl 122 dolar ve 3. yıl 244 dolar. Fakat belirli yöntemler ile firmalar için olan ESU güncellemeleri bedavaya da elde edilebiliyor (TSforge sağ olsun :))

İkinci seçenek bilgisayara Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021, Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 veya Windows 11 IoT Enterprise kurmak. Windows 11'in normal sürümlerinde TPM 2.0, UEFI ve güncel işlemci gereksinimi varken IoT Enterprise ve IoT Enterprise LTSC sürümünde yok. Windows 10 IoT LTSC 2021 sürümü 2032'ye kadar, Windows 11 IoT LTSC 2024 sürümü ise 2034'e kadar destek alacak. Maalesef normal Home/Pro lisansları bu sürümde geçmiyor. Fakat yine aynı şekilde basit bir yöntemle etkinleştirilebiliyor.

Üçüncü seçenek ise bilgisayara Linux kurup Linux ile devam etmek. Eğer sadece internette gezen biriyseniz Linux'ta eksiklik hissetmeniz hiç olası değil. Dünyada önemli sayıda bilgisayar kullanıcısı da bilgisayarını sadece internette gezinme amaçlı kullandığı için Linux genel olarak daha ideal olabilir.

Peki Windows 10 kullanan ve bilgisayarı Windows 11'i desteklemediği için Windows 11'e geçemeyen kullanıcılara Microsoft ne diyor? "Windows 11'li yeni bir bilgisayar alın, eski bilgisayarınızı da takas edin veya geri dönüştürün" diyor. Yani eski bilgisayarınızı açıkça çöpe atmanızı istiyor. Bu durum ciddi bir sıkıntı.

Çünkü Windows 11'in sistem gereksinimlerini karşılamayan milyonlarca bilgisayar var ve tüm bu bilgisayarların çöpe gitmesi ciddi bir elektronik atık (e-waste) oluşturacaktır. Zaten çevre kirliliğinden dolayı dünyamız zarar görürken bir de milyonlarca bilgisayarın çöpe gitmesi dünyamız için hiç iyi olmayacak.

Microsoft'un bu önerisine uymanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Microsoft sırf para kazanmak için böyle şeyler diyor, diyecek de tabii. Onun yerine mevcut bilgisayarınızı Windows 10/11 LTSC, Windows 11 IoT Enterprise veya Linux ile kullanmaya devam etmenizi öneriyorum.

Siz Microsoft'un bu saçmalığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Üçüncü seçenek ise bilgisayara Linux kurup Linux ile devam etmek. Eğer sadece internette gezen biriyseniz Linux'ta eksiklik hissetmeniz hiç olası değil.

Donanıma entegre Dolby- DTS var.

Linux genel olarak daha ideal olabiilir.

Netflix web App ile çalışıyor bu durumda Linux'ta 4K çalşmıyor diye biliyorum.
Microsoft Edge, Linux'ta da 4K destekliyor mu?

Donanıma entegre Dolby- DTS var.

Netflix Web App ile çalışıyor bu durumda Linux'ta 4K çalşmıyor diye biliyorum.
Microsoft Edge, Linux'ta da 4K destekliyor mu?
4K meselesi açıkçası çoğu standart kullanıcının haberinin bile olmayacağı bir mesele. Bizim gibi Power User'lar bu durumu fark edebiliyoruz sadece. İllaki Netflix'te 4K alacağım diyorsanız Windows 11 IoT Enterprise veya IoT Enterprise LTSC 2024 sürümü kullanılabilir. Fakat yine de Windows 11 desteklemeyen bilgisayarlar çöpe atılmamalı.

Genel performansı iyi değil ve işleri çorba ediyor Windows 11. Ayarların yeri falan değişmiş, çift context menüsü falan iyi değil. Hiç sevemedim Windows 11'i.

Güncelleme konusuna gelirsek, Windows 10 en çok kullanılan bir işletim sistemi. Yarın birgün, bir yerden patlak verirse, birçok bilgisayar etkilenebilir. Bunu düşünmedikleri belli yani.

Ben kullanarım Windows 10. Ne de olsa donanımlarım belli ve güncelleme gelse bile performansı hiç artmayacak yani. 2030'a kadar grafik sürücüsünü, şu andan itibaren hiç güncellemesem bile bir sürü oyun var zaten, onları bile oynarım sorun yok ama bir açık çıksa, bu bizi tehlikeye atar.

Son düzenleme:
4K meselesi açıkçası çoğu standart kullanıcının haberinin bile olmayacağı bir mesele. Bizim gibi Power User'lar bu durumu fark edebiliyoruz sadece. İllaki Netflix'te 4K alacağım diyorsanız Windows 11 IoT Enterprise veya IoT Enterprise LTSC 2024 sürümü kullanılabilir. Fakat yine de Windows 11 desteklemeyen bilgisayarlar çöpe atılmamalı.
Netflix olayı beni etkilemiyor da Linux tabanlı çözümü yok mu?

Onun yerine Windows 11 IoT Enterprise LTSC sürümü kurun gitsin. Sakın eski bilgisayarınızı çöpe atmayın. Yeni bilgisayar almayın tavsiyem. Yeni bilgisayar almak daha çok masraf yapar. O yüzden hem yeni bilgisayar almayın hem de eski bilgisayarınızı çöpe atmayın.

Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 sürümünü kuracağım, rahatıma bakacağım 2032'ye kadar.
Bende Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 sürümü kuracam,rahat bir şekilde kullanabileceğim,rahatıma bakacağım.
Zaten Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 sürümü 2034 de desteği kesilecek
Ben linux kurmayacam Bilgisayar ustalar da tavsiye edilse bile Windows 11 IoT Enterprise LTSC sürümü kuracam.

Son düzenleme:
4K - 10 bit - 60 FPS indiririz biz de :D.