Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Beyazıt

Üstün
Makaleler
1
Yer
Bursa, Turkey
Selam dostlar, iyi sosyaller;

CraftRise ve TLauncher'da oyun oynarken, oyun ekran kartını görmüyor sorunu nasıl çözebilirim?

Sistem Özellikleri;
  • Intel Core i7 13650HX
  • 32GB DDR5 RAM
  • RTX 4060 (140W) Mobile GPU
  • 1TB M.2 SSD

Ekran görüntüsü 2024-04-06 192240.webp
Ekran görüntüsü 2024-04-06 192220.webp

Yapmış olduğum ayarlar bu şekilde, Java'da 4060'ı seçiyorum ancak oyunda Intel'in ekran kartını kullanıyor. Durum sadece CraftRise ve TLauncher'da oluyor. Oyuna girince Intel HD Graphics'i kullanıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CraftRise ayarları altından Grafik performans tercihi ayarı Maksimum performans olarak ayarlandı ve sorun çözüldü.

Craftrise.webp

Oyun çalışırken işlemleri CPU veya RAM kullanımına göre sıralayıp öyle bir ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz?
CraftRise 6.04.2024 23_20_04.webp

NVIDIA'nın kendi programı ekran görüntüsünde çalışmıyor hocam. Alt + R yaptım ama ekran görüntüsünde çıkmadı.

Orada gördüğünüz Java büyük ihtimalle ilgilendiğimiz olan değil.

Oyun çalışır vaziyetteyken çalışan ve Görev Yöneticisi'nde görünen istemciyi istiyoruz.
Oda çıkmıyor hocam ona da baktım.

CraftRise 6.04.2024 23_20_04.png

NVIDIA'nın kendi programı ekran görüntüsünde çalışmıyor hocam. Alt + R yaptım ama ekran görüntüsünde çıkmadı.

Görev Yöneticisi'nin ekran görüntüsünü kastetmiştim. Örnek bir ekran görüntüsü, CPU kullanımına göre sıraladım:

1712434953537.webp

Oyun çalışır hâldeyken Görev Yöneticisi'ni açın ve CPU veya RAM kullanımına göre sıralama yapıp ekran görüntüsü alın.

Bu arada direkt Intel'in dahili ekran kartını devre dışı bırakmayı göze alıyorsan buna bir bak önce:
Bu kadar uğraşmadan önce BIOS'unuzda ayar olup olmadığına bir bakabilir misiniz?

Ben olsam dahili ekran kartını devre dışı bırakmazdım. Nedendir bilmem fakat kendi laptopumda bir ara dahili ekran kartımı temelli devre dışı bırakıp sadece harici NVIDIA ekran kartımı kullanıyordum ve sanırsam bu yüzden normal kullanımda bile fanlar biraz daha sesli çalışıyordu. Bunun yanı sıra, mesela Chrome'da sayfayı yukarı-aşağı kaydırırken ekranım 165 Hz olmasına rağmen NVIDIA ekran kartını kullanırken bazen 60 Hz oluyormuş gibi hissediyordum. Tekrar dahili Intel ekran kartına geçtim, bu sorun da düzeldi.

Konudan saptıysam kusura bakmayın. Kendi deneyimlerimi aktarmak istedim. Belki ben yanlış bir şeyler yapmışımdır. : )

Ben olsam dahili ekran kartını devre dışı bırakmazdım. Nedendir bilmem fakat kendi laptopumda bir ara dahili ekran kartımı temelli devre dışı bırakıp sadece harici NVIDIA ekran kartımı kullanıyordum ve sanırsam bu yüzden normal kullanımda bile fanlar biraz daha sesli çalışıyordu. Bunun yanı sıra, mesela Chrome'da sayfayı yukarı-aşağı kaydırırken ekranım 165 Hz olmasına rağmen NVIDIA ekran kartını kullanırken bazen 60 Hz oluyormuş gibi hissediyordum. Tekrar dahili Intel ekran kartına geçtim, bu sorun da düzeldi.

Konudan saptıysam kusura bakmayın. Kendi deneyimlerimi aktarmak istedim. Belki ben yanlış bir şeyler yapmışımdır. : )
Hocam bilgisayarda MUX Switch özelliği var ekstradan. Onuda ekleyeyim.

Ekran görüntüsü 2024-04-06 232841.webp

Boşta çalışırken görev yöeneticisi.

Ekran görüntüsü 2024-04-06 232935.webp

Oyundayken görev yöneticisi.

Ekran görüntüsü 2024-04-06 232953.webp

Oyundayken CPU bilgisi.

Ekran görüntüsü 2024-04-06 233003.webp

Oyundayken bellek bilgisi.

Ekran görüntüsü 2024-04-06 23301312.webp

Oyundayken Intel ekran kartı.

AAAAAA.webp

Oyundayken NVIDIA ekran kartı.

@brkdnmz

@Beyazıt, oyun açık hâldeyken Görev Yöneticisi'nde İşlemler sekmesine gelin ve işlemleri CPU veya bellek kullanımına göre azalan sırada sıralayın. İstediğimiz sekme, ilk iki ekran görüntüsündeki sekme. İlk iki ekran görüntüsünde ada göre sıralama yapmışsınız.

Düzeltme: Affedersiniz, oyun gözükür hâlde ikinci ekran görüntüsünde. Solundaki oka da basabilir misiniz?

Bunun yanı sıra, mesela Chrome'da sayfayı yukarı-aşağı kaydırırken ekranım 165 Hz olmasına rağmen NVIDIA ekran kartını kullanırken sinir bozucu minimal takılmalar hissediyordum. Tekrar dahili Intel ekran kartına geçtim, bu sorun da düzeldi.
Aslında tam tersi olması gerekirdi. Uzun zamandır yalnızca dGPU kullanmaktayım ve eskiden olan takılmaların hiçbirini yaşamıyorum.
Nedendir bilmem fakat kendi laptopumda bir ara dahili ekran kartımı temelli devre dışı bırakıp sadece harici NVIDIA ekran kartımı kullanıyordum ve sanırsam bu yüzden normal kullanımda bile fanlar biraz daha sesli çalışıyordu.
Ana ekranda bile harici ekran kartını kullandığı için normal ama gene o kadar fark olmaması gerekirdi. Garip.
Hocam bilgisayarda MUX Switch özelliği var ekstradan. Onuda ekleyeyim.
Fotoğraf ekleyebilir misiniz?