Bu muhabbetin iyice şeyi çıktı yani, oyunu tamamen almaktan kasıt ne mesela? Oyunu kopyalayabilme hakkı mı? O da oyuna tamamen sahip olmak değil ki. Hem Steam'de, oyunun lisansını alma muhabbeti yıllardır var, adam sana neden oyunun tamamını versin? :D Kimse oyunun tamamını sana vermez. GoG da vermiyor, sadece kopyalayabiliyorsun.

Böyle saçma argümanlarla emek hırsızlığını legalleştirmek çok saçma. Hani paran yetmiyordur, bir takım nedenlerle boykot edersin almazsın, oyna korsan bize ne? Ama bunun hırsızlık olmadığını savunmak normal bir kafa değil.

@Kaays, öyle bir şey demiyor ki. Oyunları almak onları satın almak değilse şeklinde geçiyor normalde. Üstelik orada korsanı savunduğunu belirtmiyor, "Eğer bu buysa, bu da bu olur." mantığında bir cümle o. Tabii Notch korsan oyunlara, firmalara nazaran daha iyi gözle bakıyor ancak burada geçen o değil.

Doğru demiş. İnsanlar oyunlara, oyun firması istediği zaman oyunu kütüphaneden kaldırsın diye mi para veriyor?

"Mojang" şirketi Microsoft'a satılmasaydı hepimiz ücretsiz Minecraft oynayabilecektik😓.
Zaten yıllarca Minecraft'ı ücretsiz oynadık. Farklı farklı başlatıcılar vardı ve Notch bunlara karşı pek de bir şey yapmadı. Adam kendisi Minecraft'ı alacak paran yoksa korsan oyna, bir gün paran yetince ve oyunu seversen alırsın diye birine tweet atmıştı.

Öte yandan bir oyunu satın alıp sadece lisans almanın çatlakları birkaç yerde kendini gösterdi. Yakında zamanda Epic Games, Dark and Darker oyununu mağazasından kaldırdığı için tüm kullanıcılarına bu oyunu kütüphaneden belli bir tarihten sonra kaldıracaklarını ve sadece oyunu satın almak için ödedikleri ücreti karşılayacaklarını söylediler.

Burada üç farklı sıkıntı var. İlki benim satın aldığım bir şeyi neden benden geri alıyorsunuz. Siz daha önce hiç kol saatini bir saatçiden aldıktan sonra saatçinin gelip ben o marka ile anlaşmayı kestim kol saatini geri ver dediğini duydunuz mu?

İkinci olarak da ben o oyunu satın aldım ve sen bana sadece bunun ücretini veriyorsun. Peki ya oyun içi satın alımlara ne olacak? Dark and Darker'da tonla oyun içi satın alımı var, sen ya en başta böyle bir işe girişmeyeceksin ya da oyuncunun hesabını direkt olarak başka bir yere transfer edeceksin. O oyuna deliler gibi para döken bir kitle var.

Üçüncü olarak ise bu lisans alma işi ileride bir gün firma benim canım sıkıldı artık hizmet vermek istemiyorum diyince fişi çekip gitme hakkını veriyor legal olarak. Tabii burada adamlar para basıyor bunu yapmazlar gibi saçma bir argüman var. Arkadaşlar böyle bir şeyin olasılığı bile yeterince korkunç değil mi?

Bu lisans durumu yüzünden Steam ve Epic hesabımdan online dışında asla oyun almıyorum ve almayacağım da. İnsanlar da tam olarak buna tepki gösteriyor.