Minegram uygulamam nasıl olmuş?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan muhammetaktas122
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 91
  • Etiketler Etiketler
    nasıl
1 aydır uğraşmış olduğum Minegram sosyal medya uygulamamı bitirmiş bulunmaktayım. Çok zor oldu ama sonunda yapabildim. Sizce bunu ileriye taşıyabilir miyim?

Son olarak web sitesi: Minegram - Giriş

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.06 (1).webp
    40,7 KB · Görüntüleme: 35
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.06 (2).webp
    35,5 KB · Görüntüleme: 35
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.06 (3).webp
    11 KB · Görüntüleme: 32
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.06 (4).webp
    63,1 KB · Görüntüleme: 34
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.06.webp
    83,3 KB · Görüntüleme: 32
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.07 (1).webp
    173,8 KB · Görüntüleme: 32
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.07 (2).webp
    33,3 KB · Görüntüleme: 27
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.07 (3).webp
    67,6 KB · Görüntüleme: 24
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.07.webp
    25,6 KB · Görüntüleme: 21
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.08 (1).webp
    60 KB · Görüntüleme: 19
  • WhatsApp Image 2026-09-20 at 23.51.08.webp
    41,7 KB · Görüntüleme: 35
Hocam öncelikle çok orijinal bir tasarım olmuş, bu tasarımın üzerinde bayağı çalıştığınızı düşünüyorum.

Gerçekçi olalım dersen kullanan olmaz, kalbini kırmak istemem ama görüşüm bu şekilde.

Neden olmaz hocam?

1 aydır uğraşmış olduğum Minegram sosyal medya uygulamamı bitirmiş bulunmaktayım. Çok zor oldu ama sonunda yapabildim. Sizce bunu ileriye taşıyabilir miyim?

Son olarak web sitesi: Minegram - Giriş
Eline sağlık, hoş bir uygulama olmuş. Önce çıkan özellikleri nedir? Yani Instagram'dan veya farklı bir platforumdan ayıran bir özelliği veya noktası var mı?

Yani aslında benzeri olmuş farklı sistemler de ekleyebilirim ileri ki zamanlarda yeni olduğundan dolayı pek fazla karıştırmak istemiyorum.

İfadeler: UNS
Piyasada Instagram, Tiktok gibi uygulamalar varken imkansız gibi bir şey tutması. Profil tasarımı Instagram'ın aynısı olmuş zaten.

Hocam, HTML kodunuza kayıt olurken göz gezdirdim. Aslında göz gezdirmekten çok, kayıt olurken Suggested Username kısmına girdiğimde hep aynı suggested isim önerilerini gördüm. Sonra kaynak koda baktığımda şu şekilde sabit bir kullanıcı adı listesi gördüm:

JavaScript:
const suggestions = [

"minegram_user",

"minegram2026",

"minegram01",

"minegram_user1",

"my_minegram",

"minegram_official",

"minegram2026_",

"minegram_user01"

];

Kodu yeterince detaylı incelemedim ancak yüksek ihtimalle bu kullanıcı adları /api/check-username üzerinden tek tek kontrol ediliyordur. Fakat burada şöyle bir durum ortaya çıkıyor: Diyelim ki minegram2026 kullanıcı adını ben aldım. Liste hâlâ sabit olduğu için, benden sonra başka birisi kayıt olurken Suggested Username kısmına girdiğinde sistem yine minegram2026yı aday olarak deneyecek.

Eğer zaten /api/check-username üzerinden kullanıcı adının dolu olup olmadığı kontrol ediliyorsa, bence burada olması gereken şey, Suggested Username sisteminin de bu kontrolden yararlanması ve alınmış kullanıcı adlarını hiç önermemesi. Yani önce dolu bir kullanıcı adını kullanıcıya önerip daha sonra dolu olduğunu kontrol ederek başka bir isme geçmek yerine, Suggested kısmında yalnızca o anda gerçekten müsait olan kullanıcı adlarının bulunması daha doğru olur.

Örneğin mevcut listedeki kullanıcı adları önce /api/check-username üzerinden kontrol edilip yalnızca müsait olanlar ayrı bir listeye alınabilir:

JavaScript:
const suggestions = [
"minegram_user",
"minegram2026",
"minegram01",
"minegram_user1",
"my_minegram",
"minegram_official",
"minegram2026_",
"minegram_user01"
];

const availableSuggestions = [];

for (const username of suggestions) {

const response = await fetch(
    "/api/check-username?username=" +
    encodeURIComponent(username)
);

const data = await response.json();

if (data.available === true) {
    availableSuggestions.push(username);
}
}

if (availableSuggestions.length > 0) {

const randomUsername =
    availableSuggestions[
        Math.floor(
            Math.random() * availableSuggestions.length
        )
    ];

usernameInput.value = randomUsername;
}

Mesela minegram2026 alınmışsa, sistem bunu Suggested kısmında kullanmak yerine önce kontrol edip eler ve yalnızca gerçekten müsait olan kullanıcı adlarından birini önerir.

Tabii burada daha düzgün çözüm, sabit kullanıcı adı listesini JavaScript içerisinde tutmak yerine Suggested Username için ayrı bir API endpoint'i oluşturup, backend tarafından o anda müsait olan kullanıcı adlarının dinamik olarak üretilmesi veya gönderilmesi olur.

Ayrıca aynı kullanıcı adının iki farklı kullanıcı tarafından alınamaması da yalnızca frontend'deki /api/check-username kontrolüne bırakılmamalı. Asıl benzersizlik backend/veritabanı tarafında garanti edilmeli. Frontend kontrolü daha çok kullanıcı deneyimi açısından yapılan ön kontrol olarak kullanılmalı.

Yani 1 kullanıcıyı 2 defamı alıyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…