Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle herhangi bir misafir çocuğu derdim olmadığını belirtmek istiyorum. Evimize çoğu zaman çocuklu misafir gelmiyor, gelenler de kesinlikle odama adım bile atmak istemiyor. Neden bilmiyorum. Şimdi konumuza geçelim.

Birçok bilgisayar kullanıcısının misafir çocuğu problemi mevcut. Eve çocuklu misafir geliyor ve gelen misafir çocuğu evdeki bilgisayara oturmak istiyor. Genelde oturana kadar da gerek kendi ailesine gerek bilgisayar sahibinin ailesine baskı yapıyor. Genellikle bilgisayar sahibinin ailesi de bilgisayar sahibini değil, çocuğu savunuyor. Çocuk bilgisayara oturunca ise geçmiş olsun, çocuk istediği her şeyi yapabiliyor. Bilgisayara virüs bulaştırabiliyor, işletim sistemi dosyalarını silebiliyor, kotalı internet kullanılıyorsa kotayı bitirebiliyor, bilgisayar sahibinin hesaplarıyla çevrimiçi oyunlarda dereceli modlara giriş yapıp rütbe düşmesine neden olabiliyor, tek kişilik oyunlarda bilgisayar sahibinin kayıt dosyasının üzerine sıfır kayıt dosyası kaydedebiliyor ve birçok soruna da neden olabiliyor.

Peki siz misafir çocuklarına karşı bilgisayarınızı nasıl koruyorsunuz? Veya koruyacak olsaydınız ne yapardınız? Hazırsanız ben başlıyorum.

Bilgisayarımda hem Windows 11, hem de Arch Linux yüklü. Ek olarak harici SSD'mde de Arch Linux yüklü. Bilgisayarımdaki Arch Linux kurulumunda SDDM'in otomatik başlatılmasını devre dışı bırakırım (sudo systemctl disable sddm.service) ve boot sıralamasında ilk sıraya Arch'ı koyarım. Hatta mümkünse direkt Windows yüklü NVMe SSD'yi devre dışı bırakırım veya sökerim ki boot menüsünde bile Windows Boot Manager görünmesin. Bilgisayarın düğmesine basılıp bilgisayar açıldığında şunun gibi bir ekran gelir:

20250331_220709.webp

Bu resmi harici SSD'mdeki Arch kurulumundan çektim (bu Arch kurulumunda GNOME ve GDM mevcut) ve GDM etkindi. Sadece Ctrl+Alt+F3 tuş kombinasyonu ile tty3'e geçtim. Fakat direkt GDM/SDDM devre dışı bırakılsaydı üstte tty1 yazardı.

Misafir çocuğuna bu ekranı gösterdikten sonra da "Bilgisayarıma çok güçlü bir virüs girdi ve bilgisayarımı tamamen çökertip ele geçirdi. Şu anda bu ekranda kalıp açılmıyor, bilgisayar bozuk" derim. Çocuk masaüstüne ulaşabiliyorsa ulaşsın bakalım, eğer Linux bilgisi yoksa :D

Sizin fikirleriniz nelerdir?

Her misafir bu numarayı yemeyebilir. Bazen kendi aileniz bile bu sözünüzü yalanlayabiliyor. Anneler "Hadi çocuğa bir oyun aç" diyerek evde bir bilgisayarın olduğunu, herhangi bir sorununun olmadığını ve içerisinde en az bir tane oyun olduğunu ifşa etmiş olur genelde.

O yüzden anlamayan anne-baba ve misafirlere gerçekten bozuk olduğunu inandırmak daha iyi oluyor.

Kimse benden izinsiz odama giremiyor. Odam kilitli olur genelde. Çocuğun ailesi gelip konuşsa bile izin vermiyorum. Projeler mevcut silinmesi gibi bir durumla uğraşamam.

Kimse benden izinsiz odama giremiyor. Odam kilitli olur genelde. Çocuğun ailesi gelip konuşsa bile izin vermiyorum. Projeler mevcut silinmesi gibi bir durumla uğraşamam.
Bende durum daha da ötesi, misafirler ve misafir çocukları benim odama girmek veya bilgisayara oturmak istemiyor bile :D

Oynayabileceği oyunlar olmuyor genelde ve sıkılıp bırakıyorlar.
Aslında benim Steam kütüphanemde Resident Evil 2, 3 ve 4 var. Işıkları karartıp, çocuğa kulaklık verip sesi açtıktan sonra RE2'yi açıp bol Licker'lı ve Mr. X'li bir save açıp onu yalnız bıraksam zaten korkudan odayı terk eder :D
Cocuklarin kendi telefonlari ve tabletleri var zaten. Dokunmatik olmayan eski pusku (!) aletlerle ugrasmak istemiyorlar.
Harbiden ya :D Benim yeğenim bilgisayar kullanmayı yeni yeni öğreniyor. Telefon, tablet yıllardır kullanıyordu fakat bilgisayarda fare kullanmaya ancak alışabildi. Çoğu çocuk bilgisayarda fare kullanmayı bile bilmediği veya alışık olmadığı için bilgisayara oturmuyor bile. Sanırım evimize gelen hiçbir misafir çocuğunun bilgisayara oturmamasının bir nedeni bu. Genelde hepsinin de ellerinde telefon veya tablet var.

Oynatıyorum aslında sadece akrabalara, hiç misafir çocuğu da gelip oynamaya tahammül bile edemedi.